5 tys, trasa, gaz, ekonomiczny

13 Lis 2015, 15:18

Szukam auta ze śląska, do 5 tysięcy w gazie. Auto do trasy. Jak będzie trzeba to znajdę grosz na rozrząd, filtry, drążki, końcówki i hamulce, więc to 5000 jest tylko i wyłącznie na auto. Co byście mi polecili?
aesd
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 09 1993
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

13 Lis 2015, 18:12

Interesują mnie Golf III,
Ibiza II,
Punto II,
Corsa B/C,
Polo III FL,
Astra G,
Mondeo Mk2,
Civic IV.

Super gdyby pojemność silnika była większa niż 1,2l. Przynajmniej 70-80KM, gaz, 5000zł. Jakich silników w tych modelach szukać, a które omijać szerokim łukiem przyjaciele?

Rocznik i przebieg nie ma znaczenia, wezme autko na ASO i sprwadzę rdzę i obceność wycieków, zahamuję 2x bez trzymania kierownicy i zabiorę ze sobą kogoś do oceny pracy silnika.
aesd
Nowicjusz

14 Lis 2015, 10:18

Zerknij na te:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] - tylne lewe nadkole do poprawki.
[link do oferty na Olx wygasł] - trochę tanio ale żle nie wygląda.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Lis 2015, 12:19

Mondeo Mk2 2.5 v6 nie znajdziesz w tym budżecie a to jedyny słuszny silnik do LPG.
Na trase szukaj min. segmentu C, nie żane Corsy, Punta i inne małe puszki. Poszukaj Astry F, Golfa III, Lanosa, Nubiry, Espero, Brava itd
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Lis 2015, 14:09

Tutaj jeszcze A4 do poprawek [link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

14 Lis 2015, 15:15

Dobrze, Mondeo Mk2 odrzucę. Co do propozycji to najlepsza ta Nubira, bardzo mi się spodobała mimo iż na początku nie brałem pod uwagę w ogóle tej marki.

A4 B5 też bardzo ciekawa.

Co sądzicie o
[link do oferty na Olx wygasł] - dziwny silnik?

Czy są jakieś A3 (cała polska) w moim budżecie które warto by chociaż obejrzeć waszym zdaniem czy odpuścić sobie ten model?

Takie samo pytanie mam o Corollę e11 i Honde Civic. Te 3 auta podobają mi się najbardziej ale czy to w ogóle wykonalnę odnaleźć wychuchaną sztukę w takich pieniądzach. Po A3, E11 i Civic mam na liście marzeń Polo, A4, Nubirę, Astrę(nie kombi), Ibizę, Bravę.
aesd
Nowicjusz

14 Lis 2015, 15:25

Jesteś ze śląska i szukasz auta w kujawsko-pomorskim?
Golf ładny ale co z tego skoro silnik badziewny,ani osiągów ani przyzwoitego spalania.
A3 sobie odpuść bo większość będzie z 1.6 które też rzadko jest polecane.
Corolla E11 i Civic VI jak najbardziej do ogarnięcia w Twoim budżecie.

Tutaj wymienione przez Ciebie auta:
Barol
Awatar użytkownika

14 Lis 2015, 15:44

Za 5k A3 to z najgorszym silnikiem i po przejściach, bez sensu. Nubira bardzo dobry pomysł, można zobaczyć też Leganzę - bardzo tanie w zakupie i wcale niedrogie w utrzymaniu auto. Astra II, E11 i Civic VI w tej cenie będzie wybrakowany - albo bez klimy, albo bez gazu albo po przejściach. Możesz też np. poszukać Asrty F w świetnym stanie i z bogatym wyposażeniem lub Xsary przedliftowej, spokojnie trafisz z klimą i gazem w niezłym stanie.
Żółtek
Aktywny

Prawo jazdy: 06 08 2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: C5 mk1
Silnik: 2.0 136KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

14 Lis 2015, 16:41

Polo i Ibize też odpuść bo to auta co najwyżej do miasta :wink:
Oferty ze śląska z LPG do 5,5k (masz duży wybór)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Lis 2015, 16:56

Szukam aut z całej Polski, bo za oglądanie będę brał się dopiero w lutym, do tego czasu chcę zdobyć jak najwięcej wiedzy, która przyda mi się w czasie oglądania.

Brak klimy przboleję, brak gazu nie.

Interesuje mnie przede wszystkim wiedza o tym jakich silników się wystrzegać. Dzięki wam już wiem, że Mondeo i A3 mogę sobie odpuścić. Dużo czytam na MOTODIESEL.pl ale nie wszystko tam da się wyczytać.

Co do Civic. Znajomy ma 15 letniego japońca. Rdzewieje mu strasznie ale generalnie bardzo poleca, bo poza tym bezawaryjne, na przestrzeni lat niedynie oleje, fitry, opony i jeden incydent z przewodami hamulcowymi. Bardzo mnie wzbrania przed składanymi w anglii. Co wy o tym sądzicie?

Segementu B nie odrzuce, więc każdą informację o polecanych i niepolecanych silnikach w Polo, Ibizie, Golfie(oczywiscie 5 tys budżet) przyjmę z ogromną radością. Auto będzie moim pierwszym, za 2 lata oddam młodszemu rodzeństwu do dokatowania. Może być małe i niewygodne.

Jestem również negatywnie nastawiony do francuzów, niesłusznie waszym zdaniem :?:
aesd
Nowicjusz

14 Lis 2015, 17:24

Nie ma się co obawiać francuzów,w Twoim budżecie możesz szukać Peugeot 306/406,Renault Megane/Laguna czy Citroen Xsara.
Barol
Awatar użytkownika

14 Lis 2015, 17:36

Bardzo chciałbym sporządzić do lutego listę 10-15 modeli i informacji o tym jakie powinny mieć silniki, a jakich brońboże mieć nie powinny

Na pewno na liście znajdą się
Civic
Corolla E11
Polo
Ibiza
Nubira
Astra
A4
Brava
Golf III
206
Lanos
Laguna
Megane
Acord
Punto

Poźniej udam się z tą listą do mechanika u którego robiłem staż i wyeliminujemy 5-8 tych "najmniej lubianych przez mechaników", w odniesieniu do jego 20 letniego doświadczenia. Z pozostałymi autami ruszę w poszukiwania po śląsku i sąsiednich województwach. I nie kupię dopóki nie znajdę któregoś z wybranych modeli z silnikiem poleconym na motodieslu lub tu :)
Najlepiej bez rdzy, z suchym silnikiem, dobrze hamującym bez trzymania kierownicy i fajnym radiem(haha)
aesd
Nowicjusz