Witam wszystkich forumowiczów,
Mam na imię Radek (w pierwszym poście chyba wypada się przedstawić, no nie?), województwo warmińsko-mazurskie (ale po dobry egzemplarz pojadę nawet na drugi koniec Polski), średni roczny przebieg: 10-12 tysięcy km. Preferencje:
TYLKO benzyna (bez lpg) i tyle w sumie wiem
![Wink ;)]()
Obecnie jeżdżę fiestą ST z 2002 roku (mam mieszkanie, narzeczoną z którą planuje dziecko oraz świadomość, że fiesta dała mi wystarczająco dużo rozrywki na drodze). Będę jeździł
50/50 (miasto/trasa). Budżet:
50 tysięcy złotych Najchętniej auto z polskiego salonu.
Jaki bym chciał samochód? Rozsądny - zawsze w życiu kierowałem się rozsądkiem, a fiesta ST była moim sporym krokiem poza normę
![Wink ;)]()
Słowo rozsądny rozumiem jako
ekonomiczny (w rozumieniu kosztów i częstotliwości napraw - wiem, że swoje musi spalić i spalanie akceptowalne dla mnie to do 11 litrów) i dość
spory, żeby o pomoc w przewiezieniu rzeczy już nigdy nie prosić znajomych
![Wink ;)]()
Póki co zwracałem uwagę na:
1) Kia Sportage III - rocznik 2010/2011 z silnikiem 1.6 bądź 2.0 (oczywiście z nastawieniem na ten drugi), nigdy mnie SUV-y nie ciekawiły, ale ze względu na stylistykę mocno się nad nią zastanawiam. Wewnątrz również mi nie przeszkadza - nawet mi się podoba,
2) Hyundai i40 - tutaj 2.0 benzyna, wygląd z zewnątrz - petarda, wygląd wewnątrz już zdecydowanie mniej mi się podoba,
3) Ford Mondeo IV - mam wrażenie, że to byłby najbardziej zdroworozsądkowy wybór, silnik 2.0 i sprawdzona konstrukcja. Zewnątrz bez rewelacji (ale akceptowalnie), wewnątrz też bez rewelacji (ale akceptowalnie).
Na co jeszcze patrzyłem? Cytrynka C5 (zewnątrz rewelka, środek zbyt kosmiczny dla mnie - szczególnie kierownica), Laguna (zewnątrz ok, ale środek mi w ogóle nie podszedł).
50 tysięcy złotych to sporo jak dla mnie - pomimo 25 lat znam już wartość pieniądza i wiem, ile trzeba zapierdzielać by odłożyć złotówkę - stąd też postanowiłem do Was napisać. Co byście wybrali na moim miejscu? Nie ukrywam, że te trzy propozycje to liderzy dla mnie, ale jak zaproponujecie coś ciekawego to również zastanowię się nad tym autem:)
Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc.