[Do 28k PLN] 508 vs Insignia vs ??

03 Paź 2021, 09:46

Cześć, zastanawiam się nad kupnem autka do 28k od rocznika 2011 w wersji kombi, wielofunkcyjna kierownica, navi, czujniki parkowania ( Bajery które chciałbym mieć ).

Głównie zastanawiam się nad Insignią oraz 508 natomiast nie odrzucam innych opcji, jeśli byłoby coś ciekawego.

Problem/dylemat wynika też trochę z tego że byłem ostatnio ogladnąć 508 1.6 benzyna, niby dużo zrobione ale od mechanika usłyszałem że to najgorszy silnik w tych autach i za niedługo mogę tam włożyć nawet kilkanaście tysięcy, przez co podziękowałem sprzedającemu i dzięki temu zastanawiam się dużo bardziej nad dieslami.

Co możecie mi polecić, pomóc ?

Dzięki!

Wykorzystanie autka ( Około 10-15k km rocznie ):
- Praca 6 km w jedną stronę ( 50% rocznego przebiegu )
- Krótkie trasy około 50 - 80 km ( 30% rocznego przebiegu )
- Dłuższe trasy powyżej 100 km ( 20 % rocznego przebiegu )
Adrian94
Obserwowany

03 Paź 2021, 09:49

Nie kupisz dobrego 508 za 28k więc wybór modeli się zawęża. Z insignią 2011+ też będzie problem
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

03 Paź 2021, 10:41

Jak masz 28k na auto i chcesz 508 w dieslu to jedyna opcja na coś z początku produkcji, przebieg +300kkm i jakieś ubogie wypoważenie, więc nie wiem czy jest sens pakować się za wszelką cenę w taką konfigurację.
Nie żeby taki przebieg dyskwalifikował to auto, bo to nic dla tego silnika, ale przy takich przebiegach potencjalnie więcej rzeczy eksploatacyjnych jest do wymiany i nie wiem jaki masz budżet dodatkowy na pakiet startowy.
1.6 THP odpuść. Za dużo negatywnych opinii znam i problemów ludzi, którzy na co dzień borykają się z tym motorem i żałują, że go kupili.
Tom88T
Początkujący

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: 508
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

06 Paź 2021, 12:53

Na przebiej 10-15tkm nie porywał bym się na diesla. Ilość nagaru będzie bardzo szybko przyrastać na 12km dziennie do pracy i domu.
Insignia w pierwszej generacji - to tak średnio, mała benzyna to muł, duża awaryjna (mała też). Broni się 2.0CDTI 160KM osiągami, ale przegrywa panewkami i wadliwą uszczelką.
Przez pryzmat moich doświadczeń odradzam (ofc to subiektywna opinia), pewnie wiele osób powie, że to super silniczki, ale też wiele osób powie, że szkoda czasu i pieniędzy na naprawę tego.
ncrs
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 09 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Opel Insignia A
Silnik: 2.0 CDTI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

06 Paź 2021, 19:13

Kup sobie Accorda 2.0 Tylko szukaj garażowanego i też trzymaj w garażu. Jedyny problem to rdza.
LKempinski
Początkujący

Zdjęcia: 2

07 Paź 2021, 10:19

Jestem w trakcie szukania podobnej 508 dla swoich teściów. Kiedy pokazałem ogłoszenia na zachodnich serwisach to im szczęki poopadały. Wymagania rocznikowe są conajmniej w tych budżetach ekhm nierzeczywiste :lol:
Nie angażuję się w polemikę. Każdy jest inny, wszystko opiera się na kompromisach. Doradzam optymalne rozwiązania w oparciu o rzeczywistość, doświadczenie i zdrowy rozsądek.
lasagne
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

7-miejscowy SUV klasy premium - przegląd modeli
    Do przewiezienia większej liczby osób nie zawsze potrzebny jest minivan. Wystarczy praktyczny SUV z dodatkowym rzędem siedzeń. Modele klasy premium bardzo często oferują taką opcję, co w połączeniu z luksusowym wyposażeniem ...