6-7 tys. do małych przebiegów

22 Lip 2018, 10:37

Witam, poszukuję auta w cenie ok 6 tys. (+ tysiąc na naprawy startowe). Nie mam jakichś konkretnych wymagań, zależy mi na tanich naprawach i niskim koszcie użytkowania. Rocznie zrobię ok 5 tys km, jednak chciałbym żeby spalanie nie było za wysokie (studencka kieszeń).
Chciałbym tu wstawiać ogłoszenia do oceny, ale najpierw mam pytanie na początek:
Czy w takiej cenie warto kupić diesla? Wiem że SDI będzie w miarę bezpieczny bo ciężko o awarię i jest tani w naprawie. A co z innymi? Mówi się że HDI, TDI, JTD to dobre silniki, ale czy w tej cenie auta nie jest to duże ryzyko wpakowania się w koszty?

Druga sprawa, mam okazję kupić od szwagra Audi A3 1.8T z LPG pięciodrzwiowe 1998r w stanie bardzo dobrym za 10 tysięcy. Z jednej strony grubo ponad budżet, z drugiej zachwala że wszystko działa idealnie i naprawy robione na bieżąco więc może i miałbym z głowy wszelkie koszty na jakiś czas. Jednak jest to auto używane i nawet jak on jest przekonany o jego wspaniałości to nigdy nie wiadomo czy coś nie wyskoczy. Co sądzicie o takiej cenie?
CTRL1
Nowicjusz

23 Lip 2018, 07:53

Nie kupuj SDI który jest totalnym mułem i po chwili będziesz żałował, że nie masz turboa a3 1.8T zdecydowanie nie ma spalania na studencką kieszeń ...

Po pierwsze ile km będziesz robił i w jakich odcinkach ? Bo raz piszesz o dieslu raz o benzynie.
Jeśli sporo to ja od siebie bym polecał astra g w tej cenie z silnikiem 1.7 DTI - też nie ma może niewiarygodnej mocy bo aż 75KM ale posiadam ten silnik w drugim już samochodzie i na dojazdy do pracy pasuje idealnie + nie ma dpfu ani dwumasy...
A jak mało km to astra 1.6 też w zupełności starczy...
ogólnie prosty samochód,części tanie ale z góry mówię , że nie jest to wizualna słodycz :D
Gość89705

23 Lip 2018, 10:32

Jeśli chodzi o moją jazdę to dwa razy w tygodniu trasa 30km, 5-6 razy w tygodniu po mieście ok 8km + od czasu do czasu jakieś tam wyjazdy dodatkowe.
Co do mocy to miałem Corollę e11 97KM, Astrę G 1.6 i Lanosa 1.5 100KM i one wszystkie wystarczyły mi jeśli chodzi o dynamikę. Okazyjnie jeździłem Transporterem T4 2.4D który miał 64KM i jakiegoś dramatu nie odczuwałem, stąd pomysł na SDI.
Z dieslami najwięcej osób mnie straszy pompą/pompowtryskami, że droga naprawa. Więc jak to z nimi jest, jakieś diesle brać pod uwagę? Jeśli tak to które mają zwykłą pompę? Czy może benzyna + LPG i tyle?
CTRL1
Nowicjusz

23 Lip 2018, 10:45

W tej cenie i przy tych przebiegach szedlbym w benzynę z LPG
Gość89705

23 Lip 2018, 11:08

CTRL1 napisał(a):Co do mocy to miałem Corollę e11 97KM, Astrę G 1.6 i Lanosa 1.5 100KM i one wszystkie wystarczyły mi jeśli chodzi o dynamikę.

Tylko że te auta były ze dwa razy szybsze niż SDI. Ogólnie to dobry silnik, ekonomiczny, dla studenta do toczenia się w sam raz, ale najpierw się przejedź. Sam chciałem kupić Ibizę z tym motorem, ale po usłyszeniu jak to głośno chodzi i jeździ od razu sobie odpuściłem.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

23 Lip 2018, 14:02

Skąd jesteś to coś się poszuka.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Lip 2018, 21:00

Lublin, szukam w promieniu 100km. Oto co znalazłem:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] (nie wiem o co tu chodzi z tą ceną)
[link do Sprzedajemy wygasł]
[link do Sprzedajemy wygasł] (ten też jakiś tani, tak jak ten golf)
CTRL1
Nowicjusz

25 Lip 2018, 20:17

Co powiecie o tych ogłoszeniach które wstawiłem?
CTRL1
Nowicjusz

26 Lip 2018, 21:57

Na pewno nie masz co patrzeć za focusem mk2 do 10k, a tym bardziej koło 7. Tak samo inne samochody w zauważalnie niższej cenie niż średnia, chyba że masz czas i pieniądze na większe remonty, ale raczej rzadko się opłaca. Też podejrzane jak coś ma dużo wyświetleń i nie schodzi - taka sytuacja się wydaje przy tych accordach np. Z tego co wrzucasz to wydaje się, że chcesz coś większego niż dotychczasowe samochody? / Potrzebujesz dużego bagażnika :?:
mlpzxc
Nowicjusz

27 Lip 2018, 00:15

Z Twoich linków najlepiej wyglądają te dwa:
[link do Sprzedajemy wygasł] - tylko tutaj od nowości lata na gazie więc może być różnie..
[link do oferty na Olx wygasł] - tylko brak klimy..

Standardowo wrzucę coś od siebie:
[link do oferty na Olx wygasł] - długi przegląd i opłaty.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Lip 2018, 08:42

Wielkość auta nie ma znaczenia, Accordy wrzuciłem bo spora moc z dość dobrym spalaniem i całkiem przyjemnie się jeździło. Z wyposażenia cieszyłbym się z elektrycznych szyb z przodu, cała reszta i klima miły dodatek ale niekonieczny.
Jakies jeszcze propozycje?
CTRL1
Nowicjusz

27 Lip 2018, 11:51

Co powiecie o tych?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Trochę tego jest :d
CTRL1
Nowicjusz

27 Lip 2018, 11:59

Przyłóż się i wyeliminuj niektóre z aut... Nikt nie będzie sprawdzał 15 linków.

Poza tym serio? Od Fabii SDI po Volvo z 2.0 benzyną? I nie mam tu na myśli ROZMIARU.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007