REKLAMA
Witam, poszukuję auta w cenie ok 6 tys. (+ tysiąc na naprawy startowe). Nie mam jakichś konkretnych wymagań, zależy mi na tanich naprawach i niskim koszcie użytkowania. Rocznie zrobię ok 5 tys km, jednak chciałbym żeby spalanie nie było za wysokie (studencka kieszeń).
Chciałbym tu wstawiać ogłoszenia do oceny, ale najpierw mam pytanie na początek:
Czy w takiej cenie warto kupić diesla? Wiem że SDI będzie w miarę bezpieczny bo ciężko o awarię i jest tani w naprawie. A co z innymi? Mówi się że HDI, TDI, JTD to dobre silniki, ale czy w tej cenie auta nie jest to duże ryzyko wpakowania się w koszty?
Druga sprawa, mam okazję kupić od szwagra Audi A3 1.8T z LPG pięciodrzwiowe 1998r w stanie bardzo dobrym za 10 tysięcy. Z jednej strony grubo ponad budżet, z drugiej zachwala że wszystko działa idealnie i naprawy robione na bieżąco więc może i miałbym z głowy wszelkie koszty na jakiś czas. Jednak jest to auto używane i nawet jak on jest przekonany o jego wspaniałości to nigdy nie wiadomo czy coś nie wyskoczy. Co sądzicie o takiej cenie?