6-8 tys. - dojazd do pracy i czasem trasa

27 Sty 2015, 16:42

Witajcie,

koledzy, potrzebuję pomocy w doborze samochodu dla mojej lubej, która codziennie dojeżdża ok. 15-20 km do pracy. Zależy mi na tym, żeby jednak można było się bezpiecznie i wygodnie wypuścić czasem tym autem w dłuższą trasę. Poza tym teraz sam mam służbowe, ale "jakby co" chciałbym mieć możliwość jednak wygodnego użytkowania tego auta jako jedno wspólne, więc raczej rozmiar sedan/kombi. Serwis nie musi być "groszowy" - wolę auto o prostej konstrukcji, które naprawia się raz a dobrze niż 30 % taniej ale problem wraca co miesiąc :).

Budżet: jak w temacie 6-8 tys. PLN, ale nie na sztywno, tyle że biorę pod uwagę dodatkowe 2 tys. na porządny pakiet startowy
Rejon:Łódzkie, najlepiej Radomsko+100 km, tak też poszukuję na np. OLX
Preferencje: Sedan (ostatecznie kombi) Benzyna albo benzyna z gazem (odpuszczam możliwość gazowania samemu, to się nawet w 2-3 lata nie zwróci przy takich przebiegach). Spalanie - Jak łyknie 7 l PB to nie boli w cyklu mieszanym, ale fajnie jak by nie więcej :)

Dodatkowo: Cudów być nie musi, ale klima, wspomaganie to minimum.

Co sobie powybierałem w międzyczasie, powiedzcie czy błądzę:
[link do oferty na Olx wygasł]
Lockwood
Nowicjusz

27 Sty 2015, 21:43

No moim zdaniem trochę błądzisz - auta wiszące jeszcze od czasów tablicy, stare diesle za grosze, inne jeszcze z półtora tysiącami wyświetleń albo z informacją w treści ogłoszenia, że cały opis może być nieprawdą i sprzedający za to nie odpowiada... Podejście masz ogólnie słuszne, że za tą kasę o igle można zapomnieć - rzuć okiem na solidne francuzy (Peugeot 406, Laguna I), które tanim kosztem doprowadzisz do stanu używalności.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

27 Sty 2015, 21:50

1.Jakaś taka wieloodcieniowa,tylna klapa krzywo spasowana,przednia maska tak samo..
2.Zdjęcia robione tosterem.. poproś o lepsze zdjęcia.
3.Drzwi pasażera w innym odcieniu poza tym wygląda ładnie.
4.Połowa prawej strony w innym odcieniu.
5.Wizualnie do poprawek i cena troche niska jak na polifta.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Sty 2015, 10:10

Barol, szacunek, ja bym się w tej 626 z trzeciego linku w życiu nie dopatrzył innego odcienia drzwi, ale już zniknęła najwyraźniej.

Podrzucam jeszcze takie pomysły
[link do oferty na Olx wygasł] - klima do naprawy, pewnie z 800-1000 to będzie kosztować?
[link do oferty na Olx wygasł] - silnik myty czy mi się wydaje?
[link do oferty na Olx wygasł] - to jako ciekawostka - wysoki przebieg może być autentyczny? no i zawsze chciałem mieć takiego :D
[link do oferty na Olx wygasł] - przerost formy nad treścią z mocą, to już bardziej pode mnie niż pod kobitę, ale wydaje mi się ładny
[link do oferty na Olx wygasł] - prawe nadkole na pewno do roboty i gość wspomina o zderzakach
[link do oferty na Olx wygasł] - trochę obd rapana
[link do oferty na Olx wygasł] - 1 właściciel

Wybaczcie tonę na raz, dzięki wielkie za wszelkie uwagi.
Lockwood
Nowicjusz

29 Sty 2015, 10:17

Omijaj Vectry 1,6 gdyż 16V żłopią olej a 8V są po prostu za słabe w tej budzie, minimum 1,8 16V i tą czerwoną możesz obejrzeć.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

29 Sty 2015, 12:07

Krzychu napisał(a):Omijaj Vectry 1,6 gdyż 16V żłopią olej a 8V są po prostu za słabe w tej budzie, minimum 1,8 16V i tą czerwoną możesz obejrzeć.

Niby tak, ale jeśli komuś nie przeszkadzają kiepskie osiągi bo preferuje mało dynamiczną jazdę - te silniki są bardzo wytrzymałe, tanie w serwisie i dobrze znoszą gaz.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

29 Sty 2015, 12:35

Killaz napisał(a):Niby tak, ale jeśli komuś nie przeszkadzają kiepskie osiągi bo preferuje mało dynamiczną jazdę - te silniki są bardzo wytrzymałe, tanie w serwisie i dobrze znoszą gaz.

Mówisz o 8V tak bo o 16V nie powiedziałbym, że jest dobry skoro żłopie olej litrami
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Sty 2015, 13:54

Różnica w spalaniu nieznaczna a silnik 1.8 będzie dawał więcej przyjemności z jazdy no i znika problem brania oleju,wiec skup się na nim,oczywiście z lpg aby było ekonomicznie.
Dabtuner
Aktywny

29 Sty 2015, 19:13

Ta druga viki była już wrzucana na forum w temacie Lukosa jakoś prawie 2miesiące temu i napewno warta uwagi.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

29 Sty 2015, 19:22

No myślę co by ją w weekend obejrzeć, tylko trochę martwi mnie chorobliwie przekręcony licznik i wyglancowany silnik. Jak 2 miesiące wisi to trochę dziwne że nikt się nie skusił :).
Lockwood
Nowicjusz

29 Sty 2015, 19:43

Pewnie przez cenę bo większość woli kupić złoma za połowe ceny.. co do przebiegu to jakbyś sprawdzał papiery to zobacz na książke serwisową czy pachnie świeżością bo jeśli tak no to.. :mrgreen: przebieg w naszym kraju to już norma,za 100zł możesz mieć ile chcesz.
Barol
Awatar użytkownika

29 Sty 2015, 20:49

a Astra G w LPG lub w ropce co o tym myslisz autko fajne i miłe :)
passat92
Aktywny

Miejscowość: Dębica
Prawo jazdy: 06 07 1985
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Passat B3
Silnik: 1.9D 68KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1992

29 Sty 2015, 20:55

passat92 napisał(a):a Astra G w LPG lub w ropce co o tym myslisz autko fajne i miłe :)

W ropce to miłe jest co najwyżej 1,7 DTI od Isuzu. Oplowskie wynalazki zwane silnikami diesela w tych autach to nieporozumienie :no:
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

30 Sty 2015, 14:25

Koledzy, dzięki wielkie za uwagi, zmienił mi się teraz troszkę rejon poszukiwań, bo mój zaprzyjaźniony mechanik będzie mnie mógł wspomóc w Małopolsce, tą Viki na razie odpuszczam - nie miał bym z kim doświadczonym jej obejrzeć.

Prosił bym Was jeszcze o opinię wstępną o poniższych egzemplarzach, czy warto się umawiać na oględziny:
[link do oferty na Olx wygasł] (chyba jako ciekawostka ;))
Lockwood
Nowicjusz

30 Sty 2015, 14:36

Astra za tanią vectra po liftingu też za tanią było coś z tyłem bo krzywo poskladany ja obejrzałbym lagune bo wygląda przyzwoicie. A volvo też coś tanie.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika