6 vs Cee'd vs Mondeo vs Legacy

16 Sie 2014, 13:03

Witam, razem z żoną zastanawiamy się nad zmianą auta, obecne auto jest wporządku, jesteśmy zadowoleni lecz przyszedł czas na zmiany.
Więc nasz wybór padł na 4 auta: Mazda 6 2008-2009 2.0 Benzyna kombi
Subaru Legacy 2006 2.0 Benzyna kombi
Kia Ceed 2009 1.8 Benzyna kombi
Ford Mondeo 2.0 Benzyna kombi
Czytaliśmy dużo na temat tych aut, no i najlepiej wychodzi Subaru Legacy z napędem 4x4 lecz chcielibyśmy poznać opinie użytkowników tego forum, wasze doświadczenia z wyżej wymienionymi autami, te dobre i te gorsze 8) Pozdrawiamy ! :wink:
PiotrekSW
Nowicjusz

Auto: Opel Vectra C
Silnik: 1.8 VVT
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

16 Sie 2014, 13:11

Boxery sa fajne, ale maja problem z regulacją luzu zaworowego jak bys chciał założyć LPG. Nie jestem do konca pewien czy w każdym silniku tego typu (pojemności) tak jest, ale do tej regulacji trzeba wyciągać silnik.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

16 Sie 2014, 14:08

Dzieki kolego za odpowiedź, jednak nie jesteśmy zwolennikami LPG z żona wiec instalacja LPG odpada. Jesteśmy ciekaw innych opinii i sugestii dotyczących danych aut. Pozdrawiamy 8)
PiotrekSW
Nowicjusz

16 Sie 2014, 14:35

Czasem warto zadbać o własne pieniądze po to jest lpg zeby oszczędzać, chyba ze mało jeździcie.
Ogólnie wybraliście dobre auta teraz tylko znaleźć któreś z tych w najlepszym stanie i brać.
Jak Wam się podoba godna uwagi jest Honda Accord lub Civic mają świetne benzyniaki.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

16 Sie 2014, 15:14

Nie chce żeby zabrzmiało to jakoś dziwnie, ale mieszkamy i pracujemy w UK, wiec raczej LPG tutaj nie wchodzi w gre, benzyna tutaj jest w dobrej cenie tzn. adekwatnej do zarobków. Hmm jeśli chodzi o Honde Accord jest wporządku ale my szukamy samochodu w wersji kombi, a z całym szacunkiem do projektantów Hondy to Accord w kombi im nie wyszedł..
PiotrekSW
Nowicjusz

16 Sie 2014, 20:27

Dokładnie, w 100% się zgadzam z Accordem VII w kombi. Totalna padaka, są auta,, dla których linia kombi wygląda zupełnie inaczej niż sedan, natomiast Accord jest jednym z kilku, które w kombi wyglądają jak sedan + dołożone pudełko z tyłu. Totalna padaka. Natomiast Accord VIII w kombi wygląda już zdecydowanie lepiej, wręcz ładnie.

Z tych 4 propozycji wybrałbym Mondeo Mk4. Bardzo ładnie prezentuje się hatchack oraz kombi, dobra felga i jest +.
Ponadto Ford poprawił się już w tej generacji, dobre silniki PSA. Mniej korozji .
Warto wczytać się w temat tego auta.
j0zek

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fiat Tipo 5D i Station Wagon - dwie nowe wersje
    Fiat Tipo jest nowoczesnym samochodem kompaktowym. Wyrazisty charakter, prostota, funkcjonalność w połączeniu z bezkonkurencyjną ofertą cenową, to cechy, dzięki którym model został uhonorowany tytułem "Autobest" w ...
    Co należy okresowo sprawdzać w samochodzie?
    Nie znalazłem na forum podobnego tematu, a myślę że może on pomóc innym użytkownikom/kierowcom w ustaleniu tego na co powinni zwracać uwagę okresowo podczas eksploatacji samochodu. O pewnych rzeczach zapominamy czasem ...

16 Sie 2014, 21:42

j0zek napisał(a):Mniej korozji .
Tu jest już brak korozji :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

17 Sie 2014, 08:07

Dokładnie o to mi chodziło, Accord VIII jak najbardziej piękne kombi, lecz jego poprzednik niestety padaka :no: mojej drugiej połówce rownież podoba się Mondeo tak samo jak Mazda 6, lecz ja jako facet patrze jednak na niezawodność i spośród wielu opinii na temat tych 4 aut, Subaru i Mazda maja bardzo dobre opinie z racji tego ze są to japończyki. Co do Ceed'a jest to koreańczyk i również opinie ma dobre, a kusi cena i przebiegami, za tą samą cene co 3 inne auta można dostać Kie z dużo mniejszym przebiegiem i czasami rok, dwa lata młodszą. Kia jednak mnie jako faceta nie przekonuje, jakoś tak troche skromnie w środku, silniki trochę słabe, ogólnie nie mowie NIE ale jest to auto któremu przyglądam się z dużą rezerwą..
Dzięki za odpowiedzi i czekam na dalsze opinie i sugestie :lol:
PiotrekSW
Nowicjusz

17 Sie 2014, 08:20

ahhh zapomniałbym napisać coś o Mondeo :P fakt, auto ładne i mi jak i żonie podoba się "Mondek" znajomy miał takiego Mondeo tyle ze TDCi, środek duży i przestronny, deska roździelcza pięknie ułożona wszystko "cacy" w szczególności w wersji TITANIUM którą miałem okazje niedawni oglądać na pięknych felgach w pięknym wiśniowym kolorze. Cięzki wybór nas czeka. :unsure:
Pozdrawiamy :ok:
PiotrekSW
Nowicjusz