Witam, dawno mnie tu nie było ale przybywam z kolejnymi rozterkami motoryzacyjnymi:
Tym razem chce nabyc auto praktyczne w nadwoziu kombi na gaz lub diesla bezproblemowego..
Jestem zainteresowany kilkoma markami i modelami ale jesli chodzi o opla to w grę wchodzi jedynie astra g i vectra b fl - tylko nadwozia kombi. Mój główny dylemat tyczy sie jaki motor wybrać .... Czy faktycznie te 1.6 i 1.8 V sa takie zle??? Jezeli chodzi o 2.0 16 v to rozwazam takie auto z niemiec lub nawet krajowe ale z gazem lub do montazu gazu.. A co jesli chodzi o diesla?? Podejrzewam ze jesli AG to tylko 1,7 isuzu polecicie 68 km.. A jesli chodzi o viki to na pewno nie chcę 2.2 dti, natomiast 2.0 dtl ma bardzo rozne opinie i nie wiem ktorym wierzyc. Moj znajomy kupil blisko 2 lata temu taka viki 2.0 dtl 101 km i przelatal juz blisko 50 k km i jedynie turbine musial regenerowac..
Generalnie sporo krece sie na miescie i nie wiem czy diesel w tej sytuacji bedzie dobry bo moze byc niedogrzany a takze nie pewna jest cena diesla w nowym roku.. Z drugiej strony na gaz trzeba tez troszke wydac... Pomozcie mi jakos to ogarnac w myslach i ukierunkowac wybor w razie cos..
Przegladaj aledrogo znalazlem tez tanie laguny 2 i cytryny c5 oraz alfy 166. Domyslam sie ze w tym budzecie ciezko cos znalezc, Rzecz jasna odrzucam z tych modeli francuskich diesle i jezeli juz sklanaial bym sie ku lpg to o ile w dieslach ludzie bardzo narzekaja o tyle nie czytalem duzo zlych opinii o pb i tych autach.. chyba ze o czyms nei wiem to wyprowadzcie z bledu. A o alfie ... hmmm wiele sie czyta ale czy 166 nie jest juz pozbawiona chorob 156? czy silnik 2.0 twin spark potrafi sie zatrzec bez przyczyny i czy zawieszenie jest takie zle??
Dla leniwych konkludując:
- vectra b kombi FL - 2.0dti vs 1,6, 1,8, 2.0 pb/lpg;
- astra g kombi - 1.7 td isuzu 68 km, 2.0 dti, vs 1.6, 1.8, 2.0 pb/lpg
- cytryna c5 kombi - tylko pb/lpg
- laguna 2 kombi - tylko pb/lpg
- alfa 166 - jtd vs pb/lpg
Chodzi mi głownie o mity i stereotypy o poszczegolnych silnikach i opinie na temat ich spalania .. Geeralnie oplowski 2.0 dti nie ma chyba zbyt dobrej opinii ale moj znajomy kupil uzywke i tylko regenerowal turbine a tak przelatal juz 60 k km... czekam na opinie i pozdro dla Barola
![Very Happy :D]()