7 - 10 k zl - praktyczne, ekonomiczne, przestronne.

05 Gru 2011, 10:21

Witam, dawno mnie tu nie było ale przybywam z kolejnymi rozterkami motoryzacyjnymi:

Tym razem chce nabyc auto praktyczne w nadwoziu kombi na gaz lub diesla bezproblemowego..

Jestem zainteresowany kilkoma markami i modelami ale jesli chodzi o opla to w grę wchodzi jedynie astra g i vectra b fl - tylko nadwozia kombi. Mój główny dylemat tyczy sie jaki motor wybrać .... Czy faktycznie te 1.6 i 1.8 V sa takie zle??? Jezeli chodzi o 2.0 16 v to rozwazam takie auto z niemiec lub nawet krajowe ale z gazem lub do montazu gazu.. A co jesli chodzi o diesla?? Podejrzewam ze jesli AG to tylko 1,7 isuzu polecicie 68 km.. A jesli chodzi o viki to na pewno nie chcę 2.2 dti, natomiast 2.0 dtl ma bardzo rozne opinie i nie wiem ktorym wierzyc. Moj znajomy kupil blisko 2 lata temu taka viki 2.0 dtl 101 km i przelatal juz blisko 50 k km i jedynie turbine musial regenerowac..
Generalnie sporo krece sie na miescie i nie wiem czy diesel w tej sytuacji bedzie dobry bo moze byc niedogrzany a takze nie pewna jest cena diesla w nowym roku.. Z drugiej strony na gaz trzeba tez troszke wydac... Pomozcie mi jakos to ogarnac w myslach i ukierunkowac wybor w razie cos..

Przegladaj aledrogo znalazlem tez tanie laguny 2 i cytryny c5 oraz alfy 166. Domyslam sie ze w tym budzecie ciezko cos znalezc, Rzecz jasna odrzucam z tych modeli francuskich diesle i jezeli juz sklanaial bym sie ku lpg to o ile w dieslach ludzie bardzo narzekaja o tyle nie czytalem duzo zlych opinii o pb i tych autach.. chyba ze o czyms nei wiem to wyprowadzcie z bledu. A o alfie ... hmmm wiele sie czyta ale czy 166 nie jest juz pozbawiona chorob 156? czy silnik 2.0 twin spark potrafi sie zatrzec bez przyczyny i czy zawieszenie jest takie zle??

Dla leniwych konkludując:
- vectra b kombi FL - 2.0dti vs 1,6, 1,8, 2.0 pb/lpg;
- astra g kombi - 1.7 td isuzu 68 km, 2.0 dti, vs 1.6, 1.8, 2.0 pb/lpg
- cytryna c5 kombi - tylko pb/lpg
- laguna 2 kombi - tylko pb/lpg
- alfa 166 - jtd vs pb/lpg

Chodzi mi głownie o mity i stereotypy o poszczegolnych silnikach i opinie na temat ich spalania .. Geeralnie oplowski 2.0 dti nie ma chyba zbyt dobrej opinii ale moj znajomy kupil uzywke i tylko regenerowal turbine a tak przelatal juz 60 k km... czekam na opinie i pozdro dla Barola :D
komandor
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz
Prawo jazdy: 28 12 2005

05 Gru 2011, 15:31

Najbezpieczniejszym i najrozsądniejszym wyborem w tym przedziale cenowym to będzie vectra lub astra ;)
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

06 Gru 2011, 19:52

Z tych co napisałeś to tak jak vwmaniak pisał astra i vectra. Możesz poszukać też coś z volkswagena np passat b4 albo jak byś znalazł w tej cenie to b5 albo coś takiego jak golf III/IV. Możesz poszukać jeszcze tej laguny ale w nich czesto coś sie psuje, przynajmniej tak słyszałem i sam byłem tego świadkiem jak szyba otworzyć to sie otworzyła ale zamykać ją trzeba było rękami.
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

07 Gru 2011, 00:24

Bylbym bardzo wdzieczny gdyby jeszcze szanowni czytelniccy i znawcy wypowiedzieli sie co do silnikow... ktoryL jakie plusy i minusy, dlaczego lepszy ten a nie ten itp ;)
komandor
Początkujący

07 Gru 2011, 13:45

Wejdź sobie na strone http://www.autocentrum.pl/ tam wejdź w zakładke "Auta" i klikaj na jaki samochód chcesz i tam masz modele silniki itd. Spalanie wg ludzi, przyspieszenie itd
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1991

12 Gru 2011, 19:42

Po przeczytaniu tego forum na auto centrum stwierdzam pewien paradoks... Otóż dużo wiecej klopotliwych i drozszych usterek wyczytalem o oplu vectrze niz np. o citroenie c5 nawet z pierwszy lat produkcji. Faktem jest ze mzoe to takze wynikac z tego, ze opli jest wiecej i sa bardziej popularne no le jakos c5 ostatnio duzo widze na ulicach i podoba mi sie linia zwlaszcza w kombi. Moze znajdzie sie na forum osoba, ktora jezdzila takim autem i chcialaby sie podzielic swoimi opiniami na jego temat??? Bylaby to dla mnie duza dawka wiedzy ... bo sam juz nie wiem na co zwracac uwage.....
komandor
Początkujący

04 Sty 2012, 17:49

Witam ponownie, odswiezam temat bo jutro niestety odjedzie moje e39 528 i zostane bez auta ;( takze czekam na opinie o tym co zrobic i na jakie auta spogladac...
komandor
Początkujący

04 Sty 2012, 18:12

Astra II w dieslu,Laguna II za tą kase to będą szroty.
Z Alfą bywa różnie,jak trafisz zajechany egzemplarz (a często tak sie zdarza niestety) to będzie to skarbonka.
Ja osobiście jestem za Vectrą,10tys.zł wystarczy na B po lifcie,tylko szukałbym silnika 1.8 minimum zeby to jakoś jechało.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

04 Sty 2012, 18:39

a moze peugeot 406 ?? silniki 1.8 lub 2.0 dobrze znosi gaz malo awaryjny, plusem tego auta tez jest to ze ma srodek ciezkosci bardziej z przodu i w zimie wyjedzie praktycznie pod kazda gorke. Co do vectry rowniez silniki 1.8 lub 2.0 sa dobre do gazowania z tym ze vectra bardziej koroduje niz 406 i opel bardziej awaryjny
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

04 Sty 2012, 22:52

Vectra bardziej koroduje od 406 ?? od laguny I pewnie tez bardziej???
A omega B FL 2.0 16 V - najmniej inwazyjny silnik ale troszke mul tyle ze ja nie potrzebuje killera....
komandor
Początkujący

04 Sty 2012, 23:11

dzis czytalem tu na forum ze omega jest strasznie awaryjna , jak dbasz o samochod to wiadomo koroduje mniej jak nie dbasz to zawsze je szlag trafi
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

05 Sty 2012, 00:27

Z omega to moim zdaniem jest tak ze to kwestia silnikow... nie ma sie co czarowac ze silniki benzynowe 2.2 , 2,5 v6, 3.0 v6 i 3,2 mv6 oraz diesle 2,5 nie sa zbyt udanymi jednostkami i tak naprawde to one sa glownym przyczynkiem awaryjnosci tych aut... w mojej opinii silnik 2.0 16v 136 km znany z innych opli m.in. vectr b ma dobra opinie i raczej problemow nie sprawia ....
komandor
Początkujący

05 Sty 2012, 14:01

Astra I z silnikiem diesla za 10 tyś to średnio opłacalny interes,już lepiej byłoby kupić Golfa III ze sporym przebiegiem,ale za to bardzo zadbanego. To moim zdaniem dużo lepsza propozycja.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

05 Sty 2012, 16:29

Przecież nikt tu nie mówi o Astrze I.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

05 Sty 2012, 17:47

bo 1.8 to podstawa , ale ,,,

skrzynie padaja az miło f17 i f18 = wpadka opla :)

cena polecam na allegro wpisac skrzynai biegów opel vectra b w 1.8 to auto zaczyna sie jakoś odpychać no i mało pali

ja z całośći brałbym 1.7 diesla isuzu :) astre II i było by super
x50sr
Początkujący

Miejscowość: małopolska