7 tyś parę propozycji.

27 Sty 2011, 18:56

Cześć. Niedawno zdałem prawko i przymierzam się do zakupu pierwszego samochodu. Mieszkam z rodzicami i ma być to debiut motoryzacyjny naszej rodziny, mimo ze ojciec ma prawo jazdy od 30 lat mówi, że źle się czuje za kółkiem i nigdy nie jeździł. Auto ma służyć głownie od września mi jako transport na uczelnię (20km w tym 3/4 autostrada), no i sporadycznych wypadów, czasem jakiś wypad do sklepu czy coś. Znajomy poleca mi auto w gazie ze względu na niską cenę paliwa, ale ja sam nie mam pojęcia o samochodach i boję się, że zaoszczędzona kasa pójdzie w naprawy. Ogolnie mój budżet na samochód wynosi 10tyś, ale chciałbym zostawić sobie coś na części i bezpiecznie (będę jako współwłaściciel z ojcem) i na opłaty urzędowe. Jeśli chodzi o moje ogólne upodobania to odpadają wszelkie maluchy w stylu tico i cinquecento.
Oto kilka moich propozycji, które prosił bym poddać ocenie.

Benzyna :
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Najbardziej napaliłem się na Mercedesa, ale wiem, że to może skarbonka bez dna jeśli jest w kiepskim stanie, korzystnie wypada również ta Corsa, ale jest jakoś podejrzanie tania. Proszę o opinie i propozycje innych samochodów.
Pozdrawiam.

Zalety: - niska cena -średnie spalanie 6.3l czyli niskie jak na benzynę, nieduży przebieg
Wady: -jednak benzyna - licznik może być kręcony - niezbyt powalający wygląd, pewnie tak jak i komfort.

Gaz

Zalety: -niskie spalanie, -solidna japońska produkcja, -wysoki rocznik, -niski przebieg
Wady: ?

Zalety: -niska cena jak te auto, -niskie spalanie, -wysoki rocznik, -fajne wyposażenie
Wady: -podejrzanie niska cena

[link do oferty na Allegro wygasł]
Zalety: - cena, - w miarę niski rocznik, -niski przebieg
Wady: - nie wiele wiadomo o samochodzie, -takie sobie spalanie

Zalety: -Mercedes -podobno wysoka bezawaryjność, -komfort, -wygląd, -zaje*** mi się podoba
Wady: -pewnie kręcony licznik, -wydaje mi się, że spory koszt napraw, -stary rocznik

Diesel:
Zalety:-średnie spalanie 5,7l -nie taka stara, - w miarę ładna
Wady: -nie wiem jak z trwałością francuzów, - jakoś jestem średnio przekonany

Najbardziej podoba mi się Mercedes, tylko wydaje mi się, że może to być jakiś powypadkowy niemiecki szmelc, potem jest Corsa, która jednocześnie zachęca niską ceną, a z drugiej strony budzi podejrzenia. Oczywiście każdy samochód obowiązkowo zabrał bym na przegląd przed zakupem.
Proszę o ocenę samochodów i pomoc w wyborze, oraz propozycje innych modeli.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
rydes
Nowicjusz

Miejscowość: Ruda Śląska

28 Sty 2011, 09:08

Gdybym miał wybierać? Renault Megane,pozostałe wyglądają szrotowato.Mój brat ma to Megane.Silnik będzie ci chodził bezproblemowo dotąd, dokąd go nie przegrzejesz,jak to w Dieslu.Patrz na rdzę :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

28 Sty 2011, 12:18

Zdecydowanie na poczatek małe autko, czyli ta corsa c. I jeszcze gez do niej i smigasz.
pozdro......
simon1979driver
Nowicjusz

Miejscowość: Głogów

28 Sty 2011, 12:54

Ja też uważam że na początek dobry by był megane. Megane to dobre i trwałe samochody.
Będzie Ci chodził aż nie puścisz wodzy wantazji i nie zaczniesz z nim robić jakieś "dziwne"
rzeczy :wink:
mr.samochodzik
Początkujący

Miejscowość: Biłgoraj

28 Sty 2011, 14:36

Wg mnie:
- polo - za małe i do tego silnik 1.0
- astra F - lubi rdzewieć, ojciec ma taką z 97r. i średnio co dwa lata pojawia się dość spora ilość rdzy (jak już raz zaczniesz poprawiać to potem tak jest)
- swift - nie mam przekonania
- mercedes - to klasa sama w sobie, ale w dieslu 226 tys. i to z Niemiec, strach kupować
- corsa i megane - to dobre samochody (choć o renault nie nasłuchałem się ostatnio zbyt pochlebnych opini)

Zatem podsumowując: zdecydowanie corsa lub megane, zdecydowanie (skoro już będziesz jeździł autostradą, niewiele bo niewiele, ale mimo wszystko) rozglądałbym się za silnikiem 1.4 w benz. i przerobił na gaz, po ok. roku jazdy powinno Ci się zwrócić bez problemu.
Goldi
Nowicjusz

Miejscowość: Miedary
Auto: Opel Astra II 2.0DI 16v 82KM

28 Sty 2011, 20:11

mr.samochodzik napisał(a):Ja też uważam że na początek dobry by był megane. Megane to dobre i trwałe samochody.
Będzie Ci chodził aż nie puścisz wodzy wantazji i nie zaczniesz z nim robić jakieś "dziwne"
rzeczy :wink:
--------Bardzo trafna uwaga,tak rzeczywiście jest :grin: Żona mojego brata jeździła bezawaryjnie takim Megane kilka lat a synowie załatwili na amen auto w kilka dni(przegrzali silnik).
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Aygo 2018 facelifting
    Toyota Aygo to japoński bestseller, opracowany z myślą o europejskim rynku w studiu projektowym Toyoty ED2 we Francji. Druga generacja tego modelu zadebiutowała w 2014 roku, a w 2018 roku auto przeszło gruntowny facelifting. ...
    Nowa Toyota RAV4 i zmodernizowany mini van Verso
    W dniach 9-10 podczas marcowej premiery, Toyota zaprezentuje w swoich polskich salonach dwie nowości. Model RAV4 czwartej generacji jest jednym z najbardziej oczekiwanych debiutów motoryzacyjnych na polskim rynku. ...

28 Sty 2011, 21:25

Bo z megane problem jest taki że bardzo łatwo przegrzać silnik
mr.samochodzik
Początkujący

28 Sty 2011, 23:07

Kolega miał taka Meganke i przez nia strasznie zraził sie do Francuzów. Potem dostał jako służbowa kolejna generację i stwierdził że jednak Francuzy całkiem fajne, ale ta generacja psuła mu sie non stop.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

29 Sty 2011, 13:41

A był drugim właścicielem ?
mr.samochodzik
Początkujący