7500 - mam swoje typy - co kupić, pierwsze auto

17 Paź 2008, 19:07

witam
chcę w końcu kupić swój pierwszy samochód i mam w tej kwestii pare pytań. moje typy to:
- honda civic (1994-1996)
- opel corsa b (1996-1997)
- hyundai accent
- suzuki swift

mam przeznaczone na to 7,5 tys - albo na polskie, albo sprowadzone ale w tej kwocie mus byc rejestracja

czekam na inne typy. chodzi mi raczej o auto hatchback, zeby nie bylo duze czyli zeby bylo ekonomiczne. czy civic to auto sportowe? nie jestem typem szpanera tylko potrzebuje auto niezawodne. tak, wiem honda wyglada super, ale wyglad nie jest glownym argumentem. chodzi raczej zeby auto nadawalo sie do jazdy po miescie. no i nie chce zeby bylo tuningowane, ale to pewnie zalezy od tego jak bylo uzywane

jesli chodzi o hondy - to bedzie na pewno najstarsze auto ze wszystkich wymienionych. na co szczegolnie powinienem zwrocic uwage przy zakupie auta rocznik 94? przebieg, rdza? prosze o odpowiedzi

kolejna sprawa - lepiej kupowac w komisie, czy od osoby prywatnej? lepiej auto z polski czy sprowadzone? jakie sa koszty rejestracji dla samochodu polskiego a jakie dla sprowadzonego? a jesli nie mam znajomego mechanika, to jak moglbym sprawdzic stan "wewnetrzny" samochodu? na samochodach nie znam sie kompletnie:/

prosze o odpowiedzi, ewentualnie jakies inne podpowiedzi, sugestie, rady przy zakupie samochodu,pierwszego samochodu. nie chcialbym dostac bubla. z gory dziekuje
marcink
Nowicjusz

17 Paź 2008, 20:12

No to tak wedlug mnie :
- swifta sobie odpusc slaba blacha i ogolnie slabe auto
- corsa , awaryjny samochod
- hyundai polecam , dobry na duze miasta , malo pali , malo awaryjny
- honda , jesli nie tluczona to pojezdzi mimo lat

a co do komisu , czy od osoby prywatnej , wedlug mnie kupujesz tak samo bo najlepiej jest taki samochod wziasc gdzies na warsztat zaplacic te 200 zl zeby ci sprawdzili go a jak sprzedawca sie nie zgadza to proste odpusc go sobie ;]
rrrx
Nowicjusz

17 Paź 2008, 21:13

a może do tego typu dodasz Astre F :P?
Co do corsy to jak sie właściwie użytkuje to i sie nie psuje ;P
z tych 4 twoich typów najlepszym wyborem bedzie chyba honda civic :) Hondy maja doskonałe silniki i dobre blachy :)
PabloSBT
Nowicjusz

17 Paź 2008, 21:53

Co do rad odnośnie zakupów pierwszego auta - poczytaj na forum, bo takie coś już było opisywane.
Z podanych aut wziąłbym corsę albo civica - kumpel ma corsę i także sobie chwali, a civic - jak znajdziesz zadbaną to nie będziesz musiał patrzeć na nieco droższe części niż do innych marek, bo nie będziesz ich potrzebował
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

17 Paź 2008, 22:51

witam mam podobny problem tylko mam 8,5k i chcialbym cos lekko sportowego ale zeby nie bylo prawdziwym smokiem :o myslalem nad mazda 323f albo hyundai coupe???????? moglby mi ktos doradzic?
lysolek
Nowicjusz
Awatar użytkownika

18 Lis 2008, 19:57

troszeczkę odświeżam, bo chciałbym się zapytać co sądzicie o renalut megane I - tak 1996-1999 ? jakieś pozytywy, negatywy?

co jest ważniejsze? marka samochodu i ogólne o niej opinie (np. civic bezawaryjny, corsa fajna itp) czy może jednak konkretny egzemplarz a wiadomą przeszłością? wiem, że francuzy od niemców są ogólnie gorsze na nasze drogi, ale czy można tak generalizować, żeby od francuzów całkiem się odciąć?
marcink
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Toyota Corolla 1966 rok
    Toyota Corolla jest modelem przełomowym dla marki. Nie tylko dlatego, że do dziś sprzedano ich ponad 45 milionów na przestrzeni 12 generacji, ale też dlatego, że to ten model spowodował, że Toyota stała się masowym ...

18 Lis 2008, 21:22

ważne zeby kupić auto zadbane, a napewno pojeździsz nim kilka dobrych lat :) a czy to bedzie honda czy opel czy renault to juz jak dla mnie mniejszy problem, ale brałbym honde bo mi renoult mi sie z wyglądu nie podoba :P a moze rover 214 ? :D
LUKSUSq
Nowicjusz

18 Lis 2008, 21:47

No widzisz a dla mnie megane coupe jest autem wręcz idealnym, ale moja ciotka miała i dbała o niego no i nie sprawował się zbyt dobrze. Miał 300 tys km:p Ja chętnie bym kupił sobie taką meganke ale mi się zdaje, że lepiej wziąć astrę a co do tematu to jednak wziąłbym honde bo to sprawdzona fura chociaż bardziej podoba mi sie megane.
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

18 Lis 2008, 21:49

a rover 200 ? :P [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
LUKSUSq
Nowicjusz

18 Lis 2008, 23:44

Civic to najrozsądniejszy wybór i bynajmniej nie jest autem szpanerskim, chyba że ktoś je zeszpeci tzw. wiejskim tuningiem ;)
Herr Porsche miałby zaburzenia wzwodu na widok Cayenne...
klaudia9z
Początkujący
Awatar użytkownika

20 Lis 2008, 16:50

hm, przyznam szczerze ze wiek civica niestety mnie troche odrzuca. co by nie mowic, auto 14-15 letnie nie moze byc bezawaryjne. a miedzy oplem corsa, renault megane, renault clio co jest najlepsze?:
- jak drogie czesci
- spalanie
- blacha
- inne uwagi?
marcink
Nowicjusz

21 Lis 2008, 13:13

To chyba rzeczywiście wolałabym Megane lub Clio... Mimo, że części nie należą do tanich, na szrotach są łatwo dostępne.

Z autopsji znam Clio i powiem szczerze, że świetnie je wspominam :lol:
Jedyne problemy jakie miałam z Clio to z rozrusznikiem taki, ze po zapaleniu samochodu "skrzypiał" przez chwilkę bo bendix nie rozprzeglal rozrusznika. Z silnika byłam zadowolona, oszczędny ale nie był nawet taki ociężały (poza tym buda jest lekka).
Natomiast o Megane mogę powiedzieć tyle, że troszkę z niej muł, za to prezentuje się naprawdę nienagannie (szczególnie coupe) i powiedziałabym, że z wymienionych pojazdów jest najlepsza stylistycznie.
Herr Porsche miałby zaburzenia wzwodu na widok Cayenne...
klaudia9z
Początkujący
Awatar użytkownika

23 Lis 2008, 00:35

a lepszy Megane czy Clio? Ktory jest bardziej dynamiczny na drodze, ktory lepiej drogi sie trzyma? Prosze o odpowiedzi.. jestem laikiem w kwestii samochodow i naprawde chce wybrac najlepiej jak to mozliwe
marcink
Nowicjusz

23 Lis 2008, 22:09

marcink napisał(a):hm, przyznam szczerze ze wiek civica niestety mnie troche odrzuca. co by nie mowic, auto 14-15 letnie nie moze byc bezawaryjne.

oj tutaj mógłbyś się mocno ździwić...jeśli kupisz Honde Civic 92-95r. w stanie bardzo dobrym (tzn. nie zapłacisz 5tyś za auto z 94r, tylko drugie tyle...choć za 7,5tys spokojnie kupisz) to prędzej zajeździsz nowego Megana niż tą Honde.
marcink napisał(a):a lepszy Megane czy Clio? Ktory jest bardziej dynamiczny na drodze, ktory lepiej drogi sie trzyma? Prosze o odpowiedzi.. jestem laikiem w kwestii samochodow i naprawde chce wybrac najlepiej jak to mozliwe

po pierwsze to inny segment aut... może powiedz jaki silnik Cie interesuje i czego oczekujesz od auta...
Pekińczyk
Początkujący

24 Lis 2008, 00:42

od samochodu oczekuję przede wszystkim, żeby niedużo paliło, było w miarę bezawaryjne, miało dobrą blachę i było niezbyt duże. choć ostatnie kryterium Megane i Civica odrzuca, dlatego ostatnie nie jest zbyt istotne. jest to mój pierwszy samochód, więc chciałbym po prostu nauczyć się na nim jeździć
marcink
Nowicjusz