A 200CDI 2013 - Niepokojący dźwięk z silnika

27 Lut 2019, 14:15

Witam, mam problem z moim samochodem. Od pewnego czasu, z silnika (od strony pasażera) wydobywa się czasem dziwny dźwięk, metaliczny. Występuje on szczególnie po starcie, jak silnik będzie się kręcić powyżej 2000rpm i po jakimś czasie w trakcie jazdy dźwięk cichnie. Czasem jednak jest tak, że po przekręceniu kluczyka cały czas tak jest i dopiero po jakimś czasie przestaje wydawać ten dźwięk, czasem po paru dniach nawet. Co do samego dźwięku, przypomina ono bulgotanie wody w wiadrze, lekko metaliczne, momentami na tyle głośne, że ciężko usłyszeć silnik. Na postoju po dodaniu gazu jest brak dźwięku. Dotychczasowo kierowcą była żona, która bardzo lekko obchodziła się z gazem i jeździła głównie po mieście. Jak do samochodu ja się przesiadłem, problem się pojawił po paru miesiącach i tak jest już od dobrego roku, nikt nie potrafi określić co może być problemem, dlatego każda odpowiedź się przyda :D
Fangon
Nowicjusz

27 Lut 2019, 14:19

Przepraszam za brak szczegółów, oczywiście chodzi o Mercedes Benz A 200CDI, rocznik 2013. Przebieg 70 000km
Fangon
Nowicjusz

22 Kwi 2019, 19:06

Okazało się, że dźwięk ten to lekko uszkodzony DPF po kontakcie z kamieniem, odkształcenie spowodowało, że przy oczyszczaniu Dpf dziwnie brzmiał. Problem zniknął po wymianie filtra
Temat rozwiązany
Fangon
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Toyota 222D – sekretna broń Toyoty w WRC
    W 1984 roku Toyota wygrała Rajd Safari Celicą Twincam Turbo. Po zachęcających wynikach fabrycznego zespołu w kilku ostatnich sezonach, Toyota zainwestowała ogromne nakłady czasu, pieniędzy i wysiłku, aby pokazać się z jak ...