A.4 B5 1.8. Olej, dym...

06 Mar 2017, 13:52

Witam, mozecie rzucic okiem na film:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

To dopuszczalne? Film nagrany z samego rana, temp. lekko powyzej zera.
W ciągu 6 miesięcy dwukrotnie dolewałem oleju po max. 1 litrze.
eljot86
Nowicjusz

Auto: Nie mam

06 Mar 2017, 23:48

eljot86 napisał(a):W ciągu 6 miesięcy dwukrotnie dolewałem oleju po max. 1 litrze.
A ile w tym czasie przejechałeś kilometrów? Czyli wlałeś dwa litry oleju.
Jeździsz na krótkich odcinkach?

Przy takich temperaturach i jak jest wilgotnym potrafi być sporo białego dymu i to zjawisko naturalne, ale czy aż tyle ile jest u Ciebie ciężko mi stwierdzić. Jak auto się rozgrzeje to też dymi?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

07 Mar 2017, 07:28

Nie wiem dokładnie ile, max 1000 km. Jeżdżę tylko na krótkich odcinkach. Dymi tylko na rozgrzaniu.

Mechanik wczoraj oglądał i zaproponował ingerencję w silnik, jakiś częściowy remont (nie znam się, nie opiszę dokładnie) jeśli chciałbym jeszcze dłużej pojeździć.
eljot86
Nowicjusz

Auto: Nie mam

10 Mar 2017, 18:50

eljot86 napisał(a):Nie wiem dokładnie ile, max 1000 km.
No to dużo. Jeżeli nie ma żadnych wycieków.

eljot86 napisał(a):Mechanik wczoraj oglądał i zaproponował ingerencję w silnik, jakiś częściowy remont (nie znam się, nie opiszę dokładnie) jeśli chciałbym jeszcze dłużej pojeździć.
Decyzja należy do ciebie. Możesz go zapytać jakie to będą koszty. Możesz też wziąć pod uwagę wymianę silnika lub porządny remont. Wszystko zależy od tego jak długo chcesz jeździć tym samochodem i co zamierzasz w przyszłości. Czasem warto trochę więcej zainwestować i cieszyć się bezproblemową jazdą w późniejszym czasie.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LS - limuzyna do dyspozycji Agnieszki Radwańskiej
    Lexus Polska, przy wsparciu Lexus Europe - podpisał umowę partnerską z Agnieszka Radwańska na rok 2013. Logo Lexus będzie widniało na tenisowym stroju Agnieszki Radwańskiej w wszystkich turniejach Wielkiego Szlema, turnieju ...
    Instalacje gazowe III generacji
    Najmniej popularny typ instalacji LPG, będący niejako pośrednim pomiędzy II a IV generacją. Trudno obecnie spotkać nowe takie zestawy, gdyż rynek zdominowały systemy sekwencyjne. W instalacji gazowej III generacji wyeliminowano ...