Witam posiadam reduktora tomsetto zalozony w 2003 roku <tak podaje homologacja> nie wiem ktorej generacji jest to gaz 1 czy 2. Posiada on 2 sruby wylacznie na reduktorze.Jedna szesciokątna mniejsza,oraz druga okragla analogicznie troszke wieksza. na wężach nie mam zadnych innych srub. sa tylko te 2. Moje pytania to
1. czy po tych danych da sie zdeklarowac ktorej generacji jest to gaz?(butla w kole)
2.czy mniejsza sruba szesciokatna jest od (tylko i wylacznie)regulacji biegu jałowego? Gdyz gdy ja skrecam do pewnego momentu to obroty zaczynaja spadac a gdy wykrecam to obroty ida do gory i nie ma falowania obrotow. Ponadto duzo zwiekszy sie spalanie przy mocno odkreconej tej srubie? bo jak sie domyslam ona reguluje mimowolny przeplyw gazu ? Robilem testy i przy dosc mocno odkreconej srubie za niecale 9 litrow lpg zrobilem 50km w miescie samochodem 2.0 131 hp, ale nie mialem zadnych problemow z biegiem jalowym jak sie zdarzalo wczesniej(falowanie obrotow)
3. od czego jest druga sruba ? od regulacji mieszanki? od natezenia membran ? Gdy skrecilem ja całkowicie to samochod nie zgasl ale byl straszliwie mulowaty, oraz wraz z wykrecaniem tej sruby wzrasta czulosc pedalu gazu
4.Mozliwe jest ze zbytnie
a)odkrecenie
b)zakrecenie
tej sruby moze spowodowac wieksze spalanie. Jesli tak to w ktorej granicy skrecenia czy odkrecenia znajde mniejsze spalanie:P. ponadto czy jest zagrozenie dla uszczelki pod glowica zbytnim skreceniem tej sruby?
4.Czy samochod bedac na lpg musi miec taki sam poziom obrotow przy jednostajnym nacisku na pedal gazu jak na benzynie ?Bo gdy trzymam 3tys obrotow na benzynie , wciskam przycisk przelaczenia na lpg to obroty spadaja mi gdzies do 2.5tys a poziom wcisniecia pedalu gazu jest taki sam jak na benzynie
5.Czy tego typu "uklad" mozna podlaczyc pod kompa wg homologacji napisane jest ze uklad.elektroniczny-Bingo S
6.Ponadto nie znalazlem sruby/zaworu do spuszczania syfu chyba ze naprawde jest gdzies skrzetnie ukryta
7.jak wg. was ustawic te sruby ?
Przede wszystkim zalezy mi na oszczednosci
Dzis badz jutro dam zdjecia
Dziekuje za przeczytanie mojego wywodu przeczytalem juz mnóstwo artykułow wiec prosze mnie nie odsylac do nich, gdyz wiele mi one pomogly ale chce raz a dobrze to sobie wszystko wyjasnic.
Skory do nauki laik
A wiec od czego wg was sa nastepujace sruby ?
Mi sie wydaje ze "B" to regulacja jalowego a "A" od membran?
w uproszczeniu śruba A jest do regulacji wydajności reduktora podczas zmiany podciśnienia (dodania gazu), a śruba B od regulacji składu mieszanki na biegu jałowym. Jeśli na przewodzie gazowym idącym od reduktora do silnika masz silniczek krokowy (takie czarne z czterema kabelkami) to znaczy, że masz instalację II generacji.
P.S. Kręcenie tymi śrubkami na ,,pałę,, może spowodować nawet uszkodzenie silnika.
Skoda Superb Combi - czwarta generacja modelu Czwarta generacja modelu Superb Combi kontynuuje swoją triumfalną ścieżkę z jeszcze bardziej dopracowanym projektem, obszerną i niezwykle wygodną przestrzenią oraz innowacyjnymi rozwiązaniami technologicznymi. Nowy model ...
Czy używane opony są bezpiecznym wyborem? Zakup nowych opon to wydatek, który każdy kierowca powinien traktować w kategorii inwestycji – opony są jedynym elementem łączącym auto z jezdnią. To od ich jakości i sprawności zależą nie tylko osiągi samochodu ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.