A3 1.8T LPG. Czy warto kupić to auto?

06 Wrz 2016, 17:24

Witam!

Wpadła mi ostatnio w oko taka a3.
[link do oferty na Olx wygasł]
Co sądzicie o tym aucie? Ktoś moze zna to auto? Zależy mi na LPG ponieważ dużo w miarę jeżdżę. I poza tym to oszczędność. Trasy jakie będę pokonywać to do szkoły po mieście. Ogólnie na codzień. Sprzedawca pisał, że gaz nie wbity w dowód ale zrobi to na dniach. Prawo jazdy mam prawie od 2 lat i dotychczas jezdziłem nie swoim autem. I myślę, że pora na coś swojego. Jezdziłem przez jakiś czas A3 8L i bardzo przyjemnie wspominam te czasy. Proszę o porady i komentarze.
Dawidos01111
Nowicjusz

Auto: Seat Alhambra
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

06 Wrz 2016, 19:12

Trzeba się przyjrzeć co to za instalacja LPG i jak założona, gdyż dziwne jest to, że już po 5 miesiącach od założenia sprzedaje (dodatkowo gaz nie wbity w dowód - bez komentarza). Kiepsko dostrojona instalacja może przyspieszyć zużycie silnika z turbo - jeśli o niego również nie dbał.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

07 Wrz 2016, 12:40

Na LPG sprzedawca ma wszystkie papiery i faktury. Również jest 2 lata gwarancji. Więc wbić w dowód nie powinno być problemów. Choć racja dziwne, że wcześniej tego nie zrobił. Kolejna rzecz. W tym aucie była podniesiona moc z 150 na 180. Sprzedawca napisał, że kość była wysyłana do Poznania, a montowana w Koszalinie. Hmmm trochę dziwne mi się wydaje. Bo auto powinno byc na hamowni i sprawdzone, czy wszystko jest sprawne. Co sądzicie?
Dawidos01111
Nowicjusz

07 Wrz 2016, 14:36

Dawidos01111 napisał(a):Na LPG sprzedawca ma wszystkie papiery i faktury. Również jest 2 lata gwarancji. Więc wbić w dowód nie powinno być problemów. Choć racja dziwne, że wcześniej tego nie zrobił.

Ja też mam to w poważaniu ponieważ ostatnia moja wizyta w wydziale komunikacji i na bileciku ilość osób oczekujących 20 więc ... spadam :)

Dawidos01111 napisał(a):W tym aucie była podniesiona moc z 150 na 180. Sprzedawca napisał, że kość była wysyłana do Poznania, a montowana w Koszalinie. Hmmm trochę dziwne mi się wydaje. Bo auto powinno byc na hamowni i sprawdzone, czy wszystko jest sprawne. Co sądzicie?

Soft 1,8t jest popularny ale nie powinno się tak robić w szczególności że autko ma lpg i jest stare więc znając życie nie trzyma parametrów.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

07 Wrz 2016, 20:23

Ma papiery, ale co to za instalacja i kto to zakładał? Do tego jest podniesiona moc (nie wiadomo czy poprawnie), jak jest coś źle ustawione to może pójść uszczelka pod głowicą.
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

08 Wrz 2016, 16:43

Ja nie chcę nic mówić ale widzę tutaj kilka różnych odcieni lakieru..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

08 Wrz 2016, 16:51

Wiem, że instalacja była zakładana w Koszalinie. Jakie "graty" to nie wiem. Wiem, że sprzedawca powiedział, że ma zapas na 200 koników. Szczerze nie mam daleko żeby zobaczyć to auto, dokładnie ok 130km. Pojadę chyba, któregoś dnia i sprawdzę lakier i jak jezdzi. Jak autko ma LPG to co sprawdzić? Czy podczas jazdy gdy przełącza się z benzyny na LPG nie szarpie? Nie dymi? Jakieś rady poproszę bardziej doświadczonych użytkowników.
Dawidos01111
Nowicjusz

08 Wrz 2016, 16:58

Jak nie znasz się zbytnio na autach to weż ze soba kogoś kto choć trochę ogarnia ten temat albo poprostu podjedż na stację diagnostyczną.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

08 Wrz 2016, 17:03

Nie jestem nastawiony, że kupie to auto. Jak będę kupował to wiadomo, że pojadę na stacje diagnostyczną. Chciałbym się też dowiedzieć co sprawdzić tak samemu z tym LPG i silnikiem.
Dawidos01111
Nowicjusz

10 Wrz 2016, 20:22

Byłem oglądać a3. Lakier szczeliny są okej. Środek zadbany nie porysowany, elektryka działa. Zawieszenie nie stuka puka, przełączanie benzyna LPG działa nie szarpie. Wtryski Hana. Naklejki jak z fabryki. Wbić LPG w dowód nie problem ponieważ wszystko jest.
Dawidos01111
Nowicjusz

17 Wrz 2016, 18:32

Autko kupione zrobione juz na LPG ok 700km. Do zrobienia pierdoł typu dziura w spryskiwaczu, kołek do półki tylnej. Zawieszenie nie puka nie stuka. Jak na razie okej jest. Na stacji diagnostycznej Pan powiedział, że turbo lekko się poci, i guma w wahaczu będzie do zrobienia kiedyś. Wygląda w środku ładnie, zadbanie. Lakier tak samo. Mam tylko jeden problem z nia. Przy ruszaniu przy ok 1100-1200 obr z jedynki strasznie trzęsie buda. Tak samo jest przy cofaniu. I do tego jest taki dziwny dzwięk. Przy gaszeniu zapalaniu jest cisza. Przy niskich obrotach jak się da "full gazu" jest cisza więc dwumasa jest okej chyba. Przy 2000obr ruszaniu jest okej lepiej. Co to może być? Ktoś mi mówił, że docisk. Biegi dobrze wchodzą. Takie rzeczy tylko przy ruszaniu i cofaniu. Przebieg to 230. Błędów nie ma jakiś. Zimny ciepły nie ma różnicy. Ktoś wie co to może być?
LPG na takich gratach:
Parownik/Reduktor KME Silver
Zawór odcinający OMB Star
Zbiornik GZWMTOR poj. 52.5
Wielozawór Tomasetto
Wlew Paliwa Tomasetto
Przewody Elastyczne Fagumit
Elektroniczna jednostka sterująca Autogaz Zenit PRO
Wtryskiwacz HANA H2002
Zespół filtra gazu Certools F782
Dawidos01111
Nowicjusz