13 Maj 2011, 21:17
Witam wszystkich forumowiczów i forumowiczki!
To mój pierwszy post więc po krótce opowiem coś o sobie. Uwielbiam jeździć samochodem. Nadszedł czas na zmianę auta. Zdecydowanie będzie to Audi A3. Oczywiście nie jest to takie proste wiec postanowiłem Was zapytać o zdanie/opinie/porady, generalnie pomoc w wyborze tego jedynego (tfu! to znaczy jedynej) Wertowałem forum w poszukiwaniu niezbędnych informacji, ale jak wiadomo zawsze jest za mało. Z Waszą pomocą na pewno dam radę. Nastawiam się na około roczne szukanie, jako że nie jest łatwo znaleźć model, który chce oraz mam jeszcze za mało pieniędzy.
Z góry dziękuję za wyrozumiałość i okazaną pomoc.
Urzekła mnie twoja historia
Od 2006 roku jeżdżę moim pierwszym własnym VW Polo 1.4Pb 60KM rocznik 1998. Bardzo fajny samochodzik. Ma już prawie 250k km i technicznie jest nie do zdarcia. Prędzej go rdza zeżre. No ale wiadomo – apetyt rośnie w miarę jedzenia. Potrzebuję czegoś wygodniejszego, większego no i zdecydowanie mocniejszego. Chciałbym uniknąć dyskusji na temat dlaczego ten model i dlaczego Pb a nie ON. Bo odpowiedź jest prosta – dlatego, że chce i dlatego, że mi się podoba. Głównie będzie używany do codziennej, dynamicznej, jazdy miejskiej, ale w trasę też lubię wyjeżdżać. Pierwsze co zrobię po zakupie to pojadę na tour po Europie zachodniej...to będzie to! No ale przejdźmy to konkretów:
Cel ostateczny
1. model: Audi A3
2. rocznik: 2005-2006 (duży jednoczęściowy grill)
3. paliwo: benzyna
4. silnik: 2.0 FSI 150KM
5. drzwi: 3
6. wyposażenie: najlepiej S-Line (skórzane fotele)
7. cena: do 40k zł
No i tu pojawia się podstawowy problem. Otóż jak się okazuje bardzo ciężko znaleźć A3 w takiej konfiguracji i w takiej cenie. Zupełnie nie wiem dlaczego.
silnik
Czy ktoś ma A3 z tym silnikiem? W tym roczniku jestem skazany właśnie na ten silnik. 1.6FSI 115KM myślę, że będzie za słaby, a 1.8TFSI to juz 2007 rok, który jest za drogi. 2.0FSI to też nie rakieta, ale powinien wystarczyć do szybkiej i dynamicznej jazdy, mam rację? Każda informacja na temat tego silnika będzie mile widziana.
nadwozie
Kolejna sprawa to wersja 3-drzwiowa, która też jest z tym silnikiem trudnodostępna. Zupełnie nie ma w czym wybierać.
cena
Czy 40k to za mało na ten model? Patrząc na ogłoszenia polskie i zagraniczne (jeśli już znajde ten model) to za mało.
gdzie kupić
Zapewne najlepiej od osoby prywatnej, ale to będzie cięzkie zadanie. W komisie różnie bywa z tego co czytam na forum. Uważacie, że lepiej kupić w Polsce czy za granicą? Czy macie jakieś sprawdzone komisy/sprzedawców/strony www PL i EU? Co myślicie o sprowadzeniu z USA?
To na wstępie tyle. Będę informował o posępach. Czekam na wasze opinie, te pozytywne jak i negatywne. Na pewno pomoże mi to rozwiać ewentualne wątpliwości. Zachęcam do dyskusji! Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki!