A3 8L / Leon I lub inny do ok 9,10 tys

08 Maj 2017, 20:56

Około 70km i do tego niebieskiego i do czarnego. Zobacze czy do weekendu się jescze coś "nie urodzi" i w razie W napiszę
Marcin96
Początkujący

Zdjęcia: 5
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Audi A4 B6
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

09 Maj 2017, 00:10

Ja bym nie dramatyzował, rzadko które auto w tym czy nawet młodszym wieku jest bezwypadkowe/bezstłuczkowe. Jeśli nie robi 4 śladów, a podłużnice i podłoga są ok to auto jeszcze bezpiecznie pojeździ
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Maj 2017, 15:29

mike napisał(a):Ja bym nie dramatyzował, rzadko które auto w tym czy nawet młodszym wieku jest bezwypadkowe/bezstłuczkowe. Jeśli nie robi 4 śladów, a podłużnice i podłoga są ok to auto jeszcze bezpiecznie pojeździ

Może i faktycznie racja.
Czy jako laik jestem w stanie przy oględzinach jakoś sprawdzić podłużnice? Czy to diagnosta sprawdza?
Marcin96
Początkujący

09 Maj 2017, 16:37

Ja powiem tak.
Niegdyś u mnie w pracy sprzedawana była Panda w vanie po dzwonie w przód (konkretnym). Jako auto przedstawiające niską wartość ktoś z poprzednich właścicieli naprawił ów podłużnicę na coś przypominającego...smołę. Nie wiadomo co pod nią było, ale wyglądało to koszmarnie a zarazem komicznie. No ale do czego zmierzam. Jeśli auto nie przedstawia jakieś dużej wartości to nikomu nie chciałoby się bawić w profesjonalne naprawy, a zatem jeśli spojrzysz pod maską i nie zauważysz na tym elemencie śladów kombinowania to jest nadzieja, że element ten jest oryginalny
mike
Moderator
Awatar użytkownika

09 Maj 2017, 17:13

mike napisał(a):Ja powiem tak.
Niegdyś u mnie w pracy sprzedawana była Panda w vanie po dzwonie w przód (konkretnym). Jako auto przedstawiające niską wartość ktoś z poprzednich właścicieli naprawił ów podłużnicę na coś przypominającego...smołę. Nie wiadomo co pod nią było, ale wyglądało to koszmarnie a zarazem komicznie. No ale do czego zmierzam. Jeśli auto nie przedstawia jakieś dużej wartości to nikomu nie chciałoby się bawić w profesjonalne naprawy, a zatem jeśli spojrzysz pod maską i nie zauważysz na tym elemencie śladów kombinowania to jest nadzieja, że element ten jest oryginalny

Okej, więc kolejne pytanko.
Jako że jestem laikiem, nawet nie wiem jak wyglądają i jak powinny wyglądać podłużnice.
Widać je przez maske ? / Jak powinny wyglądać ? Wiem banalne pytania ,ale nie znam się
Marcin96
Początkujący

09 Maj 2017, 17:33

1. Weź kogoś kto się zna
2. Jedź na stację

Jak zadajesz takie pytania, to podłużnice będą najmniejszym problemem :)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

V Toyota Off-Road Festival - kolejny zlot fanów
    Piąty, jubileuszowy zlot fanów terenówek spod znaku Toyoty odbył się w miniony weekend we Włościejewkach niedaleko Poznania. Coroczna impreza przyciągnęła tym razem rekordową liczbę uczestników. Aż 125 ...

09 Maj 2017, 18:01

Marcin96 napisał(a):Jako że jestem laikiem, nawet nie wiem jak wyglądają i jak powinny wyglądać podłużnice.
Widać je przez maske ? / Jak powinny wyglądać ? Wiem banalne pytania ,ale nie znam się

Wszystko zależy od samochodu.W jednym można zobaczyć pod maską natomiast w innym nie da rady i trzeba oglądać od spodu.
Tu masz fotkę podłużnic (zaznaczone strzałkami).
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy

10 Maj 2017, 16:03

Velcapone dziekuje :)

Jeszcze pytanko do was ktory dekoder VIN w necie jest "najlepszy" biorsc pod uwage pelne mozliwosci po oplaceniu?
Marcin96
Początkujący

10 Maj 2017, 16:15

Czegokolwiek po VIN możesz szukać jeśli auto ma kilka lat i coś z tego będzie wynikać. W takim starym struclu nie ma to najmniejszego sensu
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

10 Maj 2017, 16:20

Tak jak pisze Invi
Sens ma jedynie rzut oka na historiapojazdu.gov.pl
mike
Moderator
Awatar użytkownika

13 Maj 2017, 11:23

Dziś jadę oglądać tego Niebieskiego i chciałbym was zapytać o co wypytać właściciela?
Na jakie elementy zwrócić szczególną uwagę ? i ogólnie?
Marcin96
Początkujący

13 Maj 2017, 18:05

Jednak chyba bede musial zmienic model poszukiwany, jak wyczytałem ze 1.8t potrafi nirmqlnie 12,13l spalac to troche sie wysraszylem. Na 10 jestem przygotowany ale 13 to juz troche za duzo jak dla mnie.

Mam kolejne pytania odnosnie BMW E36 316 i ogloszenie do oceny [link do oferty na Allegro wygasł]
Pytanie jak z serwisem BMW? Czesci drogie w porównaniu do a3?
Wiem.ze 1.6 w bmw to troche dziwne ale ide juz na.kompromis ze samym soba
Marcin96
Początkujący

13 Maj 2017, 18:38

Turbo benzyna przy spokojnej jeździe pali tyle co wolnossący o tej samej pojemności. Jeśli szalejesz to nie ma górnej granicy

e36
minus za wieśniackie ringi
minus za bycie sedanem
minus za silnik
minus za felgi
minus za cenę
Invi
Forumowicz VIP

13 Maj 2017, 18:48

Invi napisał(a):Turbo benzyna przy spokojnej jeździe pali tyle co wolnossący o tej samej pojemności. Jeśli szalejesz to nie ma górnej granicy

e36
minus za wieśniackie ringi
minus za bycie sedanem
minus za silnik
minus za felgi
minus za cenę

Sedan mi nie przeszkadza, silnik wiem zeslaby ale w sumie i tak do miasta a strzelam ze 1.8 znow spalania ponad dyxhe beda, wiem ze 1.6 znow pwlowac trzeba bedzie zeby zwawo jezdzic ale mysle ze do miasta mi wystarczy. Felgi nie wiem co z nimi nie tak ,mi sie podobaja. Ringi moze faltycznie srednie ale nie marudzilbyn

A odpowiedz na moje pytania?
Marcin96
Początkujący

13 Maj 2017, 19:18

Felgi są chińskie
Idiotyzmem jest płacenie 9k za dwudziestoletnie auto z 1.6 i korbkami w drzwiach. Koszty części jak w "prawdziwym" bmw a jeździsz czymś bez żadnej wartości. Zresztą stare a3 to samo
Invi
Forumowicz VIP