A3 8L / Leon I lub inny do ok 9,10 tys

06 Maj 2017, 19:32

Cześć !

Poszukuję swojego pierwszego samochodu, pierwszego defakto od kiedy mam prawko jeżdżę samochodem rodziców tak żę pierwszego w 100% własnego.

Przeglądałem już wcześiej trochę forum ale nadal nie mogę się zdecydować odnośnie konkretnego modelu.
Najbardziej byłbym skłonny do A3 8L fl, wiem że zaraz pewnie wypłnie fala hejtu ponieważ VAG, wiem że ten model jest przeceniony zdaję sobię z tego sprawę ale po prostu podoba mi się i nic na to nie poradzę, znam ludzi, którzy nie poza Golfem IV świata nie widzą. Oprócz A3 biorę pod uwagę jeszcze Leona I gen, aczkolwiek jestem świadomy że może być ciężko znaleźć w moim budżecie coś wartego uwagi.
Ostatnio również zwróciłem uwagę na dwie Alfy 147 i 156 fl lecz tu pytanie.. słyszałem wiele o alfach i systemach doświetlania lawet :D tak że chciałęm zapytać czy 147,156 byłyby dobrym wyborem? i czy w tych pieniądzach można znaleźć coś sensownego po fl ? Oraz jeśli nadal byłyby dobrą opcją to jaki silnik benzynowy byłby najlepszy wg wymagań (poniżej) ?

Ogólnie silniki jakie mnie interesują to oczywiście Benzyna ponieważ dystans jaki będe pokonywać samochodem zamyka się w granicach 20km dziennie więc kupno diesla na taki dystans mija się z celem wg mnie, właśnie obecnie jeżdzę dieslem i aż mnie serce boli jak muszę go gasić po tak krótkim dystansie (wiem że to go zabija ale muszę jakoś dostać się z domu do pracy i odwrotnie)
Pojemność jaka mnie interesuje hmm.. zastanawiam się na czymś w okolicy 1.8 ponieważ 1.6 jakoś dziwnie mało mi się wydaje a 2.0 znów za dużo (jak na początek).

Możę zbiore wszystko do kupy:

Budżet: 9 - 10 tyś na sam samochód (mam jeszcze dodatkową rezerwę)
Dystans: Mały, +/- 20km dziennie, raczej miasto i okolice (trasa rzadko)
Rejon poszukiwań: Ogólnie jestem z Bielska Białej, ale w gre wchodzi całe województwo Śląskie, lub poprostu B-B +100km
Nadwozie: Hatchback/Liftback lub Sedan - Kombi oraz Coupe odpadają
Ogólnie segment C/D
Wymagania:
- Klimatyzacja,
- Żwawy silnik aczkolwiek nie generujący kosmicznych kosztów - nie muszę być pierwszy od świateł do świateł nie jestem tym typem kierowców, lecz mułem również nie chcę jeździć
- W miare niedrogie części (wiadomo są wyjątki)
- Stosunkowo nie duże spalanie lecz zachowana przy tym przyjemnosc z jazdy (wiem pewnie trudne do zrobienia)
- Najlepiej 5drzwi (lecz 3 również przeżyje)

Samochody, które wpadły mi w oko:
- A3 8L fl (aczkolwiek przed face'm również przeżyje)
- Leon I gen

Samochody o których, nie wiem co myśleć, jestem w kropce: (Proszę o komentarze)
- Alfa 147 fl (Pytanie u góry?)
- Alfa 156 fl (jw)
- Peugeot 407 (nie wiem czy budżet wystarcza)
- Mondeo mk3 (1.8 wystarczy? Ogolnie cos i nim?)
- A4 B5 (wiem że zawieszenie jest dość kosztowne dlatego jestem skłonny odżucić ten model z bólem serca ;/ )
- Honda Accord VI (słyszałem że hondy trzeba wysoko kręcić żeby nie zamulać a to skutkuje większym spalaniem ;/ oraz boję się o korozję)
- Honda Civic VI gen (jw)
- Honda Civic VII gen (dźwignia zmiany biegów w dziwnym miejscu jakoś do mnie to nie przemawia, wiem wybrzydzam)

Samochody, które kategorycznie odrzucam, nie spodobały mi się:
- Astra G (z H nie byłoby już problemu hyhy)
- Focus mk1 (2 już prędzej)
- Megane 1 gen (tak samo 2 prędzej)
- Octavia I (również następna gen prędzej)
- Bora
- Rovery raczej wszystkie, nie moj gust
- Jeszcze coś się znajdzie lecz nie pamiętam

Ogólnie wszystkie samochody jakie wymieniłem bierzemy pod uwagę silniki 1.8 lub inny jaki będzie żwawy a nie pijący paliwa wiadrami oraz nie będący mułem, coś pośrednio.

Od momentu zdobycia prawka jeżdżę samochodem rodziców (+/- 2,5roku), VW Touran więc do mikrusów nie należy i całkiem dobrze w nim się odnajduję, więc wielkośc samochodu względem manewrów i ogólnie nie odgrywa znaczącej roli. Dla porównania w odczuciach przyspieszenia jest to stereotypowy 1.9 TDI bodajże 105 km

Jeśli komuś chciało się tyle czytać - dziękuję :)
Proszę o odpowiedzi na pytania zawarte w tekscie oraz ewentualne sprostowania mojego "myślenia" na temat danych modeli silników, ogólnie.
Jeśli o czymś zapomniałem proszę upomnieć, chętnie dopiszę.

Zaniedługo dodam pare ogłoszeń do oceny
Ostatnio edytowany przez Marcin96 07 Maj 2017, 00:10, edytowano w sumie 3 razy
Marcin96
Początkujący

Zdjęcia: 5
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Audi A4 B6
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

06 Maj 2017, 22:23

Marcin96 napisał(a):Wymagania:
- Klimatyzacja,
- Żwawy silnik aczkolwiek nie generujący kosmicznych kosztów - nie muszę być pierwszy od świateł do świateł nie jestem tym typem kierowców, lecz mułem również nie chcę jeździć
- W miare niedrogie części (wiadomo są wyjątki)
- Stosunkowo nie duże spalanie lecz zachowana przy tym przyjemnosc z jazdy (wiem pewnie trudne do zrobienia)
- Najlepiej 5drzwi (lecz 3 również przeżyje)

W tym budżecie z tymi typami dobry wybór to grupa VAG:
Audi A3 8L
VW Golf IV lub Bora
Seat Toledo II
Skoda Octavia I
z silnikami 1.8 20V lub 2.0 8V

Wady?
-duże spalanie, dlatego warto pomyśleć o LPG.
-sytuacja rynkowa - jest duży popyt (zwłaszcza na VW i Audi), więc na rynku dominują auta powypadkowe i zaniedbane (dlatego łatwiej będzie znaleźć Skodę lub Seata)

Seata Leona I bym odpuścił, gdyż z sensownym silnikiem (min. 1.8) jest drogi.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna

06 Maj 2017, 23:09

O waśnie, o paru modelach zapomniałem do tej listy, samochodów jakie mi nie podchodzą. Octavia niestety wizualnie mi dziadkowozem zalatuje, wiem troche wybrzydzam.
o Golfie IV myślałem kiedyś swego czasu, ale jakoś mi zbrzydnął, tyle tego na drodze widzę (wiem A3 też troche jest)
Prędzej Bora ale też nie jestem przekonany.
Najprędzej ku tej A3 bym się skłaniał

Prosiłbym kogoś o coś o Alfach 147/156 Jak to z tym stereotypem oraz czy byłby to dobry wybór ,jeśli tak z jakimi silnikami, ogólnie coś nie coś ?

Oraz jeszczę najlepiej skomentować każdy model jaki wymieniłem, chciałbym mieć pogląd na całą sytuacje.
Marcin96
Początkujący

06 Maj 2017, 23:19

Z AR z tamtego jest taki problem, że w sumie ciężko polecić w 100% jakiś silnik (jak w nowych VAGach).
147:
1.6 105 nie jedzie
1.6 120 ma problem z wariatorem zmiennych faz + wychodzi spora sumka za świece.
2.0 150 fajnie jedzie, fajnie brzmi, ale lubi sobie golnąć i paliwka i oleju. No i te świece
3.2 250 jest wspaniały, ale budżet x5
1.9d jest fajny, ale kupno kilkunastoletniego diesla jest bardzo ryzykowne, a i nie sprawdzi się jeśli jeździsz krótkie trasy.

W 156 jest bardzo podobnie, choć tam masz jeszcze 1.8 TS (sprawa podobna jak z w.w 2.0) 2.5 v6 (fajny, ale sporo pali) i 2.4d r5 (j.w diesel nie na krótkie dystanse, ale też jest fajny i ma 5 cylindrów :naughty:

Możesz ewentualnie zakręcić się koło poliftowej 147 1.6 105 KM, bo to nie jest zbyt chodliwe auto, ale ogólnie rzecz biorąc można się niemiło zaskoczyć serwisem (górny wahacz na przód ok 500zł/szt, 8 świec itp)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

06 Maj 2017, 23:21

Jeśli 147/156 z benzyniakiem to najlepszą opcją jest busso, 2.5 v6
TS to niestety silniki podwyższonego ryzyka, szczególnie po kilkunastu latach.
Po FL poprawiono trochę elektrykę ale zostaje kwestia korozji podwozia
Ogólnie takie 156 FL busso to fajna opcja, ale musiałbyś 15k wyłożyć bo jest to dość pożądany temat
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

06 Maj 2017, 23:45

Rozumiem, czyli to te znane z tyh stereotypów, dobrze w takim razie odpuszczam Alfy, chyba że jest jakiś inny model, który sprosta moim wymaganiom a nie ma takich kłopotów?

Byłbym wdzięczny za skromny komentarz co do reszty modeli o których, nie wiem co myśleć (w pierwszym poście)
Marcin96
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co wpływa na ceny OC i AC?
    Pojemność silnika, model i marka samochodu, profil kierowcy i jego historia szkodowości jazdy – te wszystkie czynniki wpływają na wysokość składki pakietu ubezpieczeń OC i AC. Wysokość ceny polis komunikacyjnych dodatkowo ...
    Toyota 2000GT 1967 rok
    Sportowa Toyota 2000GT to łakomy kąsek dla kolekcjonerów. Obecnie jest to najcenniejsza i najbardziej pożądana Toyota w historii marki. Pierwszy raz pojawiła się na targach w 1965 roku, gdzie spotkała się z dużym entuzjazmem. ...

07 Maj 2017, 00:02

Nie wiem jakie masz doświadczenie za kółkiem, ale odpuściłbym auta tego segmentu na początek (na dobre 407 i tak za mało kasy)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

07 Maj 2017, 00:08

Prawko posiadam około pnad 2 lata, do tego czasu jeżdze samochodem rodziców VW Touran więc do mikrusów nie należy i całkiem dobrze w nim się odnajduję, więc wielkośc samochodu względem manewrów i ogólnie nie odgrywa znaczącej roli.
Dla porównania w odczuciach przyspieszenia jest to stereotypowy 1.9 TDI bodajże 105 km (dodam do pierwszego postu)

Okej czyli 407 odpuszczamy
Marcin96
Początkujący

07 Maj 2017, 12:03

Wrzucę pare ogłoszeń jakie wpadły mi w oko, Prosiłbym o oceny, krótki komentarz czy warto obejrzeć itp ponieważ osobiście jestem laikiem w temacie motoryzacji niestety. Wiem wiem VAGi, ale jak narazie tylko A3 mi podchodzi ponieważ reszty jescze nikt nie skomentował.

1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Zastanawia mnie troche niska cena, i czasem silnik nie jest wymyty? ;/

2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Tylko pytanie czy 180km nie będzie żarł znacznych ilości paliwa?

5. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Tutaj troche mnie zastanawiają te pozmieniane lampy

6. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Szczególnie 5 drzwi mnie przyciągły

7. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

8. [link do oferty na Olx wygasł] ogólnie coś mi nie gra w tym ogłoszeniu

9. [link do oferty na Olx wygasł] Znów 5drzwi z tym żę troche długo już go widzę.

10. [link do oferty na Olx wygasł] Szczerze mówiąc najbardziej mi się podoba z całej dziesiątki

Ogólnie przeglądam 1.8 oraz 1.8T, ponieważ z tego co słyszałem 1.6 nie jest dobrym wyborem w tym modelu, mam racje?
180KM tylko jednorazowo dodałem, ponieważ trochę obawiam sie kosztów związanych ze spalaniem, prędzej 150

Troche humoru, nie bierzcie tych dwóch ogłoszeń poważnie :D
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Marcin96
Początkujący

07 Maj 2017, 12:12

1. Odpuść.
2. Odpuść.
3. To samo.
4. Możesz obejrzeć, sprawdź przednie lampy czy mają homologację.
5. Znowu handlarz, mam mieszane uczucia.
6. Za tanio jak na sprowadzone 1.8T
7. Taki możesz obejrzeć, wygląda dobrze.
8. NIE :D
9. Taka okazja, tyle wyświetleń i nic?
10. Lampy do zrobienia, coś lewa strona mi nie pasuje, ale jak nie masz daleko to zobacz.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

07 Maj 2017, 12:20

1. Trochę już wisi, wymyty silnik. Raczej nie
2. ok
3. Już trochę wisi, slums edition. Nie
4. Wygląda ok, różnica w spalaniu 18- vs 150 marginalna
5. Ok, ale chińskie lampy nie wróżą nic dobrego (albo miał dzwona, albo inwencja twórcza młodego Dietricha)
6. Ktoś coś kombinował przy przodzie, ale raczej nic wielkiego
7. Chińskie lampy zastanawiają
8. Na foto w sumie niewiele widać, choć liczba wyświetleń dość sugestywna
9. Drobny handlarz, który wie jak robić dobre (oczywiście dla niego) zdjęcia. Znów wyświetlenia
10. Ładny, obejrzyj
mike
Moderator
Awatar użytkownika

07 Maj 2017, 12:40

Hmm z 2 nie wiem w końcu, galaty nie, mike tak hyhy
4 w sumie mam najbliżej tylko obawiam się tego spalania
7 mike dlaczego chińskie? Po fl czasem takie nie były? (z tego co wiem to lampy z przodu był właśnie w jednej całości, nie jak przed fl migacz osobny)
10 galakty dlaczego do zrobienia? w sensie zmatowiałę delikatnie? (moze mi sie wydaje) Czy źle spasowane?
Jeszce pytanie co do 10, A3 miał taki kolor oryginalnie? bo coś mi się źle kojarzy że przemalowany.
Marcin96
Początkujący

07 Maj 2017, 13:03

Marcin96 napisał(a):Hmm z 2 nie wiem w końcu, galaty nie, mike tak hyhy
bo nie widać nic niepokojącego, choć spojrzałem jeszcze raz i zauważyłem dwa różne reflektory z przodu
mike
Moderator
Awatar użytkownika

07 Maj 2017, 13:13

Okej.
Pozostałę pytania : W 7 dlaczego chińskie lampy? nie były takie czasem po fl?
i co do 10, czy ten kolor oryginalnie był na A3 ?
Marcin96
Początkujący

07 Maj 2017, 13:46

Tak, był taki kolor.