A3, Golf IV czy Ibiza III ?

17 Sty 2011, 19:24

Szukam auta od kilku miesięcy można powiedzieć. Już raz założyłem podobny temat ale poczytałem od tego czasu, popytalem, posprawdzalem i teraz mam konkretnych trzech kandydatów;

1 - Audi A3
2- Golf IV
3 Seat Ibiza III

Audi i Golf musi być albo 90 KM albo 110 KM - a Seat ta wersja 101 KM czy tam coś koło 100 KM

Wszystkie w Dieslu.

Teraz pytanie do Was tak na poważnie-Wiem, że na Audi muszę wydać około 20 tysięcy za roczniki tak 2001 - 2002 (dodam, że Audi tylko i wyłącznie po lifcie - od rocznika 2001 do 2003 - z tymi podwójnymi białymi paskami na tylnych lampach)

Golfa dostanę taniej ten sam rocznik - podobnie jak Ibizę.

Chciałem się dowiedzieć jak się sprawuję silnik w Ibizie ten 101 KM?

Chodzi mi tylko i wyłącznie o AWARYJNOŚĆ a w zasadzie jej brak ;)

Doradźcie które auto najlepiej wybrać.

Tylko proszę, nie kłóćcie się tutaj i nie wyzywajcie nawzajem, że ten coś powiedział tak a ten tak-liczy się dla mnie każda myśl, każde zdanie. Każdy jest inny i ma inną opinię na temat danego auta.Także chce zobaczyć o jakim autku najlepiej się wypowiecie.

Proszę o szczere i krytyczne wypowiedzi!

Wspólnie musimy jakiegoś kandydata wyłonić ;)
misza198818
Początkujący

Miejscowość: Wielkopolska

17 Sty 2011, 19:58

A3 i Golf to mniej więcej to samo, różnią się tylko wyglądem, więc to który z tych dwóch miałbyś wybrać zależy tylko od tego, który ci się bardziej podoba, osobiście wolałbym jeździć A3.
dzedzej
Nowicjusz

Miejscowość: bydgoszcz

11 Lis 2011, 20:59

Najtaniej to podejrzewam kupisz Seata później Golfa a najdrożej A3. Jeśli gadasz że intrersuje cie wersja 1.9TDI 90KM to moge ci o niej powiedzieć troche bo sam takiego golfa mam. Zależy jak jezdzisz. Ja jeżdżę dość spokojnie. Przy spokojnej jezdzie na trasie spala mi spokojnie poniżej 5l/100km a na mieście poniżej 6l/100km. Jeśli masz na tytle kasy żeby brać Audi to bierz audi a tak to moim zdaniem golfik, bo napewno jak nie kupisz złoma z przebiegiem 170tys a naprawde to z 400tys to bedziesz z niego zadowolony.
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

12 Lis 2011, 02:14

Na pewno Golf będzie przestronniejszy w środku od A3.Oczywiście nie latałem z miarką ale takie jest moje subiektywne odczucie.Ja moge tylko powiedzić,że to sprzed liftu (patrz pod moim nickiem) 110KM lata aż miło ale ekonomiczne to na pewno nie jest,bo zimą zeżre ponad 8l po mieście.Natomiast na trasie raczej zawsze poniżej 5,5l.Generalnie z aut które podałeś ,różnica polega na "jakości środka" a nie na mechanicznych dysproporcjach podobnych konstrukcji.
Jak już zdecydowałeś sie na loda,to teraz tylko wybierz z jaką ma być polewą... :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

12 Lis 2011, 12:54

Jestem za golfem ponieważ jest największy z tych wszytkich,bardziej bezawaryjny od seata,no chyba że bardziej podoba ci się audi jednak jest mniejsze ale za to lepiej wykonane ;)
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

12 Lis 2011, 13:13

NO seata na pewno nie kupię :) To już przesądzone :)

Wybór padnie na audi albo golfa ale co kupię? wybór będę musiał podjąć sam - za golfem przede wszystkim przemawiać może niska awaryjność, i tańsze części oraz to magicznie niskie spalanie.

Audi bezawaryjnością też może się pochwalić - co do spalania podobnie :) Gorzej z częściami no ale żadne auto nie jest w 100% bezawaryjne i kiedyś coś tam zawsze musi się popsuć.

Chyba pozostanie tutaj kwestia gustu i ostatecznej gotówki :)
No bo golfika kupię taniej :)
misza198818
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

12 Lis 2011, 13:18

Golf i audi tak naprawdę różnią się tylko wyglądem :)
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

12 Lis 2011, 20:40

No tak jak poprzednicy mówili. Golf jest przestronniejszy w środku od audi. Jeśli chcesz wiedzieć to w takim golfie przewieziesz na ucisk 14 osób bo znajomi próbowali i sie udało. Może audi z wyglądu jest ładniejsze ale niestety mniejsze i droższe.
maciek1203
Aktywny

12 Lis 2011, 23:47

No coraz bardziej się przekonuje co do golfa. Mimo , że dużo ich jeździ ale przynajmniej w przyszłości będzie dużo części zamiennych :P

A mogą się wypowiedzieć właściciele Audi oraz Golfa np od ilu lat użytkują, jakie mają przebiegi i czy coś się stało ( jakaś usterka ) odkąd je mają?

Kolega mi mówił, że ma Golfa 1.9 TDi 110 KM 3 lata i wymienił tylko jakąś duperelkę no i jak go kupił to rozrząd i oleje wszystkie .

A Wy? Wypowiecie się ?
misza198818
Początkujący

13 Lis 2011, 13:10

ja mam golfa IV w kombi 1.9TDI 90KM od 2 lat. Sprowadziłem z niemiec. Wcześniej jezdziłem golfikiem III. Zrobiłęm nim przez dwa lata jakieś 25tysiecy km. Sprowadzałem go z Hannoweru jak miał 179tysi a teraz mam 204tys i przez te 25 tysiecy najwiekszymi wydatkami były nowe opony i akumulator. Tak to tylko w niego leje a on jezdzi. Mój golfik nie odwiedził jeszcze ani razu serwisu. Poprzedniemu właścicielowi też śmigał od poczatku dobrze, tyle że przed sprzedarza wymienił turbine bo mu siadła bo nie dbał o nia ( gasił odrazu samochód po przejechaniu trasy 500km itp). W mojego golfa sie leje rope i jezdzi bez żadnych usterek.
maciek1203
Aktywny

13 Lis 2011, 18:06

Dzięki maciek za odpowiedź :)

Będę na bieżąco tutaj wchodził i sobie sprawdzał co i jak :)
Jak ktoś się jeszcze powypowiada to będę wdzięczny
misza198818
Początkujący

13 Lis 2011, 18:09

Jak coś kupisz to napisz ;)
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

13 Lis 2011, 20:11

Ja sam wybrał bym a3 nie wiem czemu jest takie jakieś nie wygodne ale lubię je :D
Szatek
Aktywny

Miejscowość: Elbląg

15 Lis 2011, 09:13

U mnie w A3 standard czyli przepływomierz...jedynie.Inne wydatki to części eksploatacyjne i te które się same zużywają czyli klocki itp...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

15 Lis 2011, 12:38

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Bardzo oszczędny i dobry samochód, polecam serdecznie!
Matthiew
Nowicjusz

Auto: opel astra