A4 1.9tdi szarpanie na zimnym, czarny dym

24 Cze 2009, 20:44

Witam, mam taki problem z autkiem, audi a4 1.9tdi 90 koni, zimą autko nagle zaczelo szarpać przy ruszaniu na wolnych obrotach na jedynce czasem na dwójce też i na wstecznym, ale jak dodam więcej gazu to przestaje i na ciepłym silniku też nie szarpie jakoś, w dodatku w tym samym czasie zaczął kopcić na czarno, jak przycisne to mam chmure dymu za sobą, a na jałowym nic nie dymi. Byłem u mechanika i podlanczali do komputera ale nic nie wykazało to i mechanik powiedział że nie wie co to może być:/ Wtedy wymieniłem filtr powietrza i paliwa i jakoś to wszystko ustało i było okey ale teraz ( 4 miesiące później ) znowu mam to samo dokłednie te same objawy..ale to chyba nie możliwe że znowu to wina filtrów to musi być coś innego:/ jak ktoś miał coś podobnego bardzo proszę o pomoc, bo nie chce wymieniac wszystkiego po kolei aż do skutku:/ czego to może być wina?
Waldek20
Nowicjusz

Miejscowość: Suwałki
  • 24 Cze 2009, 23:23

Ale ten dym jest bardzo duzy? Bo w dieslu to normalne ze przy dodaniu gazu troche wiecej dymu pojdzie poniewaz wtryskiwacze podaja w tym momencie wiecej paliwa aby pokonac ten moment bezwladnosci i zeby samochod szybko przyspieszyl.
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

25 Cze 2009, 08:39

niestety dym jest dosyć duży i czesto pokazuje się, pozatym to się stalo tak jakby nagle, wcześniej nie pokazywał ani troszeczkę nawet jak mu przyciskałem to praktycznie nic dymu nie było, a teraz to już kopci niezle, no i to szarpanie rano na zimnym silniku też sie pojawiło dokladnie w parze z dymieniem, więc pewnie jest z tej samej przyczyny, tylko co to może byc..?
    Waldek20
    Nowicjusz

25 Cze 2009, 12:30

Proponuje zrobic analize spalin i zadymienie spalin.
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

25 Cze 2009, 13:21

Mogą to być np. lejące wtryskiwacze.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

25 Cze 2009, 14:29

byłem dziś u mechanika, podłączył pod komputer no i dalej nic:/ jakby to były wtryskiwacze to chyba by pokazało jakiś błąd? Okazało się że mam jeden przewód nie szczelny więc go mechanik wyczyścił i przykręcił porządnie ale wątpiie żeby to była tego wina, dalej mi kopci pod ciężarem a jak przegazuje w gararzu to mam plame czarnej sadzy na podłodze pod tłumikiem, a co do szarpania to okaże się jutro rano na zimnym sprawdzę

[ Dodano: Sob Cze 27, 2009 20:23 ]
    mechanik miał rację ta malutka nieszczelność w wyżej wymienionej rurze wszystko spowodowała aż tak duże objawy.. 2 dni minęły przedmuchałem porządnie, samochód nieźle walił sadzą ale teraz już ani dymku nie pokazuje i nic nie szarpie , skończyło się na 30 zł dla mechanika, temat do zamknięcia:)
    Waldek20
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uważaj na Pieszych na wielopasmowych jezdniach
      Do najbardziej niebezpiecznych miejsc dla pieszych należą przejścia przez wielopasmowe jezdnie bez sygnalizacji świetlnej. Do potrąceń najczęściej dochodzi, gdy pieszy wchodzi na oznaczone przejście, widząc zatrzymujący się ...