A4 1.9tdi szarpanie na zimnym, czarny dym

24 Cze 2009, 21:44

Witam, mam taki problem z autkiem, audi a4 1.9tdi 90 koni, zimą autko nagle zaczelo szarpać przy ruszaniu na wolnych obrotach na jedynce czasem na dwójce też i na wstecznym, ale jak dodam więcej gazu to przestaje i na ciepłym silniku też nie szarpie jakoś, w dodatku w tym samym czasie zaczął kopcić na czarno, jak przycisne to mam chmure dymu za sobą, a na jałowym nic nie dymi. Byłem u mechanika i podlanczali do komputera ale nic nie wykazało to i mechanik powiedział że nie wie co to może być:/ Wtedy wymieniłem filtr powietrza i paliwa i jakoś to wszystko ustało i było okey ale teraz ( 4 miesiące później ) znowu mam to samo dokłednie te same objawy..ale to chyba nie możliwe że znowu to wina filtrów to musi być coś innego:/ jak ktoś miał coś podobnego bardzo proszę o pomoc, bo nie chce wymieniac wszystkiego po kolei aż do skutku:/ czego to może być wina?
Waldek20
Nowicjusz

Miejscowość: Suwałki
  • 25 Cze 2009, 00:23

Ale ten dym jest bardzo duzy? Bo w dieslu to normalne ze przy dodaniu gazu troche wiecej dymu pojdzie poniewaz wtryskiwacze podaja w tym momencie wiecej paliwa aby pokonac ten moment bezwladnosci i zeby samochod szybko przyspieszyl.
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

25 Cze 2009, 09:39

niestety dym jest dosyć duży i czesto pokazuje się, pozatym to się stalo tak jakby nagle, wcześniej nie pokazywał ani troszeczkę nawet jak mu przyciskałem to praktycznie nic dymu nie było, a teraz to już kopci niezle, no i to szarpanie rano na zimnym silniku też sie pojawiło dokladnie w parze z dymieniem, więc pewnie jest z tej samej przyczyny, tylko co to może byc..?
    Waldek20
    Nowicjusz

25 Cze 2009, 13:30

Proponuje zrobic analize spalin i zadymienie spalin.
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

25 Cze 2009, 14:21

Mogą to być np. lejące wtryskiwacze.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

25 Cze 2009, 15:29

byłem dziś u mechanika, podłączył pod komputer no i dalej nic:/ jakby to były wtryskiwacze to chyba by pokazało jakiś błąd? Okazało się że mam jeden przewód nie szczelny więc go mechanik wyczyścił i przykręcił porządnie ale wątpiie żeby to była tego wina, dalej mi kopci pod ciężarem a jak przegazuje w gararzu to mam plame czarnej sadzy na podłodze pod tłumikiem, a co do szarpania to okaże się jutro rano na zimnym sprawdzę

[ Dodano: Sob Cze 27, 2009 20:23 ]
    mechanik miał rację ta malutka nieszczelność w wyżej wymienionej rurze wszystko spowodowała aż tak duże objawy.. 2 dni minęły przedmuchałem porządnie, samochód nieźle walił sadzą ale teraz już ani dymku nie pokazuje i nic nie szarpie , skończyło się na 30 zł dla mechanika, temat do zamknięcia:)
    Waldek20
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hyundai Veloster oraz Veloster Turbo
      Podczas targów motoryzacyjnych NAIAS 2018 w Detroit Hyundai zaprezentował nowy model Veloster i Veloster Turbo. Awangardowy projekt samochodu jest efektem współpracy projektantów z Korei oraz Stanów ...