A4 b5 1.8t AEB problem z kopceniem po rozgrzaniu

25 Gru 2020, 20:34

Witam pany i panewy, ostatnimi czasy zauważyłem że po rozgrzaniu a czasami nawet i nie, po dodaniu gwałtownie gazu samochód puszcza wielką chmurę z wydechu biało szarawą które pachnie lekko przepalonym olejem i troszkę benzyną. Jak się go odpali gdy jest zimny wszystko jest ok, zachowuje się tak jak każdy samochód o tej porze roku. Zanim się to wszystko działo samochód gubił w dziwny sposób olej np przejechałem prawie półtora tysiąca kilometrów i z ponad połowy bagnetu zeszło na minimum, potem przejechałem 200 km znikło tak samo z połowy bagnetu na minimum, wymieniłem olej bo już się zbliżało do wymiany i zrobiłem płukankę, przestało brać olej i wszystko było ok ale teraz gdy temperatury spadły pojawiło się właśnie to. Jeszcze z takich rzeczy które by pomogły komuś w ocenieniu problemu, słychać turbinę przy 1700-2000 obrotów i gdy już zacznie w pełni ładować przy odpuszczeniu gazu słychać prawie że nie słyszalne "psst" jakby gdzieś uciekało powietrze. Pytając różne osoby zajmujące się mechaniką pojazdową usłyszałem że może mi już padać turbina albo że uszczelniacze zaworowe do sprawdzenia, tak czy siak czekam na wasze sugestie.
Ostatnio edytowany przez mike, 28 Gru 2020, 10:50, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Szanuj język ojczysty
KubaCypis123
Obserwowany

28 Gru 2020, 10:49

Płynu chłodniczego Ci nie ubywa? Zaglądałeś do kanałów dolotowych turbiny i sprawdzałeś jak tam wygląda sytuacja z olejem?
KubaCypis123 napisał(a):przy odpuszczeniu gazu słychać prawie że nie słyszalne "psst" jakby gdzieś uciekało powietrze
Trzeba sprawdzić dokładnie cały dolot i jego szczelność.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Gru 2020, 21:04

Jutro będę sprawdzał rury idące od turbiny ich szczelność i czy jest tam olej, oleju nie ubywa, płynu chłodniczego również.
KubaCypis123
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak powstaje Toyota GR Yaris?
    To najbardziej wyjątkowy hot hatch na rynku, więc i jego proces powstawania odbiega od standardu. Toyota GR Yaris powstaje na specjalnej linii produkcyjnej fabryki Toyota Motomachi, w której dawniej powstawał Lexus ...