A4 B5 - ubył płyn wspomagania

28 Sty 2014, 14:13

Witam, moj problem polega na tym, ze sprawdzajac stan plynow, pojemnik od plynu wspomagania byl pusty, wiec dolalem zielonego febi do maxa. Po jakis 2 miesiacach owy pojemnik znow byl pusty - czyli gdzies musi byc jakis wyciek. Jakies sugestie czy pozostaje mi oddac auto do mechanika?
Cookies21
Obserwowany

Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

28 Sty 2014, 14:31

Skoro ubywa płynu, to jak sam się domyśliłzę wyciek. Zacznij od nalania płynu do zbiorniczka tyle ile powinno być, odpal auto, jedna osoba nichaj naciska na pedał hamulca, a druga niech patrzy - zacząć warto od kół, ale po stronie wewnętrznej, czyli od strony podwozia, czy felga i opona jednego z kół nie jest mokra. To świadczyłoby o nieszczelności na cylinderku tego koła. Jak nie na kołach, to trzeba patrzeć na przewody, czy gdzieś nie kapie na ziemię. No i pod maską pooglądaj, czy nie ma mokro w okolicy samego zbiorniczka i pompy.
Wciek to wyciek i powinieneś go zauważyć.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Lut 2014, 13:47

Ewidentnie nieszczelność,więc zrób tak jak mowa w powyższym poście i pokaże gdzie jest,zwróćcie uwagę też na same przewody. Jest przy tym trochę roboty,ale wystarczy być cierpliwym i wszystko się okaże co i jak.
MotoAutko
Początkujący

Prawo jazdy: 14 03 2002
Auto: Seat Leon 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

06 Lut 2014, 14:57

Tak,tylko,że kolega pisze o układzie wspomagania kierownicy :wink: Podobny problem rozwiązałem dodając moto-doktor do układu wspomagania,już dwa lata mam praktycznie spokój,ubywało mi podobnie,nic się nie stało,układ chodzi cichutko.Dolewaj sobie po łyżeczce rozgrzany MT.Teraz,jak ty piszesz,dolałem do maxa?! :shock: Nie wolno,masz miarkę.Układów się nie uszczelnia,tylko regeneruje,dlatego posłuchaj mojej rady :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

10 faktów na temat programu ogniw paliwowych Hyundaia
    Do końca 2015 roku na europejskich drogach pojawi się 250 egzemplarzy modelu Hyundai ix35 Fuel Cell napędzanego ogniwami paliwowymi. Do końca 2015 roku do europejskich klientów trafi 250 egzemplarzy modelu Hyundai ...
    Legalizacja butli LPG
    Zbiorniki montowane w instalacjach gazowych w Polsce posiadają 10 letnią ważność badania. Po tym okresie należy dokonać legalizacji lub wymiany zbiornika na nowy. Maksymalny okres użytkowania butli to 20 lat, chyba że dokument ...