A4 B7 2.0TDi SPORY PROBLEM Z DRGANIAMI

15 Lut 2013, 19:09

Witam, od niedawna jestem posiadaczem w/w auta. Wszystko było ładnie pięknie aż do dzisiaj, w trasie do szkoły zatankowałem za 50zł ON na niby markowej stacji i pojechałem na zajęcia, po szkole pojechałem zakupić nowe opony zimowe. Wyjechałem ze stacji wulkanizacyjnej i stało się samochód zaczął drżeć przy przyspieszaniu, myślałem ze to wina opon lub źle wyważonego koła ale wszystko z kołami ok. Jak myślicie co możne być przyczyna? Na forach piszą różne przyczyny, pewne jest ze to usterka mechaniczna. Niektórzy piszą ze przegub lub półoś a inni ze poduszki, znów inni ze należy wymienić olej w skrzyni. Gdy zaczynam przyśpieszać od 60 to na 100km/h kończę bo drgania są tak dozę ze aż głowę rozsadza. silnik pracuje idealnie auto na trybie D pełza bez problemu nie gubi biegów ani nie zmienia na oślep tylko te drgania. Prosze o pomoc :)
Dodam iż skrzynia to multitronic.
mateuszis
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 1992
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Nie mam :(
Paliwo: Inne
Typ: Inny
  • 15 Lut 2013, 21:02

Ja bym skusił się na doświadczalną zmianę tych opon na te co były. To chyba najtańsze rozwiązanie, a od takowych trzeba zaczynać. No chyba, że widziałeś jak wulkanizator wyważa koła i widziałeś, że wskaźnik pokazywał 0:0 . Wówczas z kolei proponuję stację diagnostyczną i sprawdzenie poduszek silnika i skrzyni biegów.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

15 Lut 2013, 21:10

Problem ten występuje przy przyspieszaniu, gdyby to były opony to było by cały czas drganie a gdy ujme gazu nastaje cisza i spokój a autko płynie.
    EDIT: Przyczyna zdiagnozowana, przegub wewnetrzny! I teraz pytanie kupować nowe przeguby czy używane półośki?
    mateuszis
    Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 1992
    Przebieg/rok: 15tys. km
    Auto: Nie mam :(
    Paliwo: Inne
    Typ: Inny
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Upadek z piątego piętra, a zderzenie z pieszym
      Całkowita droga hamowania wraz z czasem reakcji przy prędkości 60 km/h wynosi ok. 50 m. W trudnych warunkach pogodowych, przy oblodzeniu nawierzchni lub opadach śniegu może wydłużyć się kilkakrotnie. Uderzenie w pieszego ...
      Diesle to ślepa uliczka motoryzacji w Europie
      Samochody z silnikami wysokoprężnymi nie są sposobem na skuteczną redukcję emisji spalin i gazów cieplarnianych. Z nowego raportu konsultingowej organizacji non-profit Transport & Environment (T&E) z siedzibą ...