A4 czy A3???

03 Mar 2011, 19:30

Witam wszystkich!
Planuje zakup samochodu, wiem ze będzie to Audi ale mam dylemat... Mieszkam na wsi więc drogi sa straszne. Chciałem sie Was drodzy uzytkownicy poradzic jaki konkretnie model wybrac. Po głowie chodzi mi Audi A4 B6 1,9 TDI (130KM) i Audi A3 1.9 TDI 110 KM.
Głównie chodzi mi o zawieszenie, który z nich ma lepsze i w razie wymiany przy którym bedzie mniejzy koszt. Mile widziane opinie o tych samochodach.
Z góry dziękuje i pozdrawiam
siwysiwy
Nowicjusz

Miejscowość: Paslęk

03 Mar 2011, 19:39

[quote="siwysiwy"]Głównie chodzi mi o zawieszenie, który z nich ma lepsze i w razie wymiany przy którym bedzie mniejzy koszt.[/quote
Obydwa mają zawieszenie wielowachaczowe i koszt całego kompletu to około 1400zł więc nie ma to znaczenia.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

03 Mar 2011, 20:05

no i jaką kwotę chcesz przeznaczyć poniżej 30k nie kupisz Audi A4 B6 1.9 TDI. Wróć kupisz ale zajechaną i po dzwonie
kamyl
Aktywny

Miejscowość: SR
Prawo jazdy: 0- 4-2009
Auto: VC GTS
Silnik: Z19DT
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2005

03 Mar 2011, 22:07

chodzi mi o uzywany samochód, jeszcze mnie nie stac na nowy;]
znalazłem taką a4 b6 jak podałem wyzej, o ile dobrze pamiętam to około 16k

A powiedźcie mi według was który było by rozsądniej kupic
siwysiwy
Nowicjusz

03 Mar 2011, 22:09

Audi A4 B6 czyli od 2001 do 2005 bodajże za 16k nie rozśmieszaj mnie.

Przykład Audi A4 B6
[link do oferty na Allegro wygasł]
kamyl
Aktywny

03 Mar 2011, 22:26

Przykład:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Kolego, nie bede się kółcił ile kosztuje, jaki problem kupic B5??
Zadałem proste pytanie, skoro nie potrafisz na nie odpowiedzieć nie ma sensu zebyś udzielał się w tym wątku.

Przypominam, potrzebuje porady. Który rozsądniej kupic A4 b5/b6 czy A3 (przykład [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł])
siwysiwy
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koenigsegg Agera RS - wyjątkowy samochód
    Koenigsegg Agera RS to wyjątkowy samochód produkowany przez szwedzką markę Koenigsegg. Jest to jednen z najszybszych samochodów na świecie, zaprojektowany z myślą o oferowaniu niezapomnianych wrażeń z jazdy. ...
    53 Nissany NV200 zakupione przez GDDKiA
    W wyniku rozstrzygniętego przetargu nieograniczonego zorganizowanego przez Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad Oddział w Lublinie na dostawę 53 szt. samochodów patrolowych z przeznaczeniem dla 16 Oddziałów ...

03 Mar 2011, 23:20

Najlepszym wyborem za 16 tys to będzie b7 :-D
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

04 Mar 2011, 00:09

koles ale ty przykry jestes, jak najde to i B10 kupie a tobie nic do tego
siwysiwy
Nowicjusz

04 Mar 2011, 10:41

Chodzi nam tylko o to, że B6 za 16tys. zł to będzie gniot nad gnioty, z ogromnym przebiegiem, po dzwonach i w stanie agonalnym. Jeśli jeden model B6 kosztuje 30, a drugi 20tys. zł, to coś je musi różnić - na ogół jest to stan techniczny. B5 spokojnie zaś za taką kasę wyrwiesz w dobrym stanie, a lepiej kupić zadbane B5, niż szrota B6...

Koszty serwisu i części zarówno A4 jak i A3 będą niewielkie, oba modele to odpowiednio VW Passat i Golf (podobnie jak Skoda Superb i Octavia a także Seat Leon), więc wśród części zamiennych jest z czego wybierać i są w bardzo przyzwoitych cenach.

Za 16tys. zł możesz też się porozglądać za Octavią z tym samym silnikiem (1.9 TDI), dzieli podzespoły z A3 ale ma więcej miejsca z tyłu i w bagażniku, oraz będzie trochę młodsza od A4 B5, które jest już leciwym modelem...
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

04 Mar 2011, 10:52

Niech kupi co znajdzie a nam nic do tego.

Kupuj co chcesz. To są Twoje pieniądze, to będzie Twój samochód. Ty będziesz nim jeździł a nie my.

Proponuję w związku z tym zakończyć dyskusję ponieważ nie rozumiem osób, które proszą o sugestie a potem mają pretensje, że ktoś mówi im coś co nie jest po ich myśli.
Shymko
Początkujący

Miejscowość: Wlkp

04 Mar 2011, 12:36

tak to już jest w naszym pięknym nadwiślańskim kraju, poświęcisz chwilę czasu i nawet dziękuje nikt nie powie. Polak polakowi wilkiem
kamyl
Aktywny

04 Mar 2011, 13:18

ACSznycel napisał(a):Chodzi nam tylko o to, że B6 za 16tys. zł to będzie gniot nad gnioty, z ogromnym przebiegiem, po dzwonach i w stanie agonalnym. Jeśli jeden model B6 kosztuje 30, a drugi 20tys. zł, to coś je musi różnić - na ogół jest to stan techniczny. B5 spokojnie zaś za taką kasę wyrwiesz w dobrym stanie, a lepiej kupić zadbane B5, niż szrota B6...

Koszty serwisu i części zarówno A4 jak i A3 będą niewielkie, oba modele to odpowiednio VW Passat i Golf (podobnie jak Skoda Superb i Octavia a także Seat Leon), więc wśród części zamiennych jest z czego wybierać i są w bardzo przyzwoitych cenach.

Za 16tys. zł możesz też się porozglądać za Octavią z tym samym silnikiem (1.9 TDI), dzieli podzespoły z A3 ale ma więcej miejsca z tyłu i w bagażniku, oraz będzie trochę młodsza od A4 B5, które jest już leciwym modelem...

I o taką odpowiedz mi chodziło. Dzięki wielkie. Jeśli chodzi o A4 to zasugeruje sie Twoim zdaniem, lepiej B5 w lepszym stanie kupic;] A co do Octavi, napewno wezme ją pod uwage.
Jeszcze raz dzięki ACSznycel
siwysiwy
Nowicjusz