A4 ,Insignia,a moze Mazda6

04 Maj 2012, 18:02

Witam.Mam pytanie do znawcow tego tematu.Moze poradzicie ktore wedlug Was auto jest godne polecenia.Diesel czy benzyna?Mam do wydania 65tys,max.Z gory dziekuje i pozdrawiam.
rafal01
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 08 1987

05 Maj 2012, 08:30

Witam:)

Napisz proszę jakie przebiegi robisz i czego oczekujesz. Kombi sedan?

A4- w tej kasie raczej ciężko szukać benzyny i dobrego wyposażenia jeśli chodzi o model B8, model B7 z kolei odrzuciłbym z powodu na już dość leciwą konstrukcję. Prowadzi się zdecydowanie najlepiej z pozostałych aut które wymieniłeś. Można też znaleźć wersję z najlepszym w swojej klasie napędem Quattro. A4 jest jednak odrobinę mniejsze od konkurencji. Diesle jak wiadomo są drogie w utrzymaniu. Jeśli szukasz ciekawego silnika to w tym limicie odrzuciłbym A4. Bardzo fajne są silniki benzynowe bodajże wszystkie są na turbinach i bardzo ładnie jadą, aczkolwiek nie występuje dużo modeli na rynku wtórnym. Jeśli szukasz oklepanego 2.0TDI którego jest masa i nie zależy ci na wyposażeniu dodatkowym to polecam. Oczywiście w utrzymaniu będzie droższy od konkurentów.

Opel Insignia- Insignia prowadzi się bardzo dobrze i ma świetne fotele. W tych pieniążkach można znaleźć auto z pełnym wyposażeniem skórą, czasem nawet z opcją wentylacji fotela kierowcy, nawigacją itp. Minusem ewidentnie jest nieduża ilość miejsca nad głową pasażerów 2 rzędu. Opel na pewno będzie gorzej również trzymał wartość od audi. Koszty utrzymania będą znów odczuwalnie niższe. Jeśli chodzi o diesle to nie masz dużego wyboru 2.0 CDTI no i to by było na tyle, 160KM pozwalają jednak na dynamiczną i oszczędną jazdę, prędkości na autostradzie rzędu 180-200km/h obfitują spalaniem jedynie 10L. Ja jednak zainteresowałbym się silnikiem 2.0 turbo, spalanie również nie zabija, utrzymanie tańsze od diesla, 220KM i możliwość znalezienia wersji z napędem na 4 koła. No i do tego dość świeży wygląd. Nie wiem czy garażujesz auto czy trzymasz pod blokiem mieszkalny, ale pod tym względem Opel będzie mniej atrakcyjnym kąskiem dla złodzieja niż audi.

Mazda- nie będę się wypowiadał gdyż nie znam tego auta. Wygląd z zewnątrz jest w miare ok, jednak połacie plastiku w środku zdecydowanie odrzucają mnie od tego auta.

Dla twojego zastanowienia dorzucę jeszcze Skodę Superb. Dużym plusem jest ogrom miejsca w 2 rzędzie. Dość niskie koszty utrzymania, w prowadzeniu jest gorszy od pozostałej dwójki, czuć rozmiary auta. Natomiast jest świetnym komfortowym pożeraczem tras. W tym wypadku znów jesteś niemal skazany na diesla z racji skąpej ilości egzemplarzy benzynowych na rynku wtórnym.
pkierownik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 08 2010

05 Maj 2012, 09:47

Witam i dzieki za podpowiedz.Co do moich oczekiwan to jest mi to obojetne,moze byc kombi albo sedan.Robie ko 20 tys. rocznie.Glownie miasto,dwa razy do roku dalsze wyjazdy.Trapi mnie tylko czy diesel czy benzyna.
rafal01
Nowicjusz

05 Maj 2012, 10:06

Jeśli głównie miasto to benzyna. Diesle strasznie dostają po d... po mieście, nie mówiąc o DPF.
pkierownik
Nowicjusz

05 Maj 2012, 11:02

a co powiesz o akordzie,jak juz mowimy o benzynie?
rafal01
Nowicjusz

05 Maj 2012, 11:07

vtece to bardzo fajne silniki i przyjemne w jeździe, odpada problem turbiny jak w przypadku insigni jeśli chodzi o koszty. Ja jednak wolę charakterystykę turbo benzyn. Nie wiem jak wygląda awaryjność w nowszych jednostkach, wiem że starsze był praktycznie bez awaryjne. Zawieszeniowo dość fajnie ale insignia wypada lepiej w mojego punktu widzenia. Jeśli już Accord to zainteresowałbym się silnikiem 2.4. Ale ten w mieście może sporo spalić. Jechałem tym 2.0 i owszem jechał, ale szału nie było.
pkierownik
Nowicjusz