05 Maj 2012, 08:30
Witam:)
Napisz proszę jakie przebiegi robisz i czego oczekujesz. Kombi sedan?
A4- w tej kasie raczej ciężko szukać benzyny i dobrego wyposażenia jeśli chodzi o model B8, model B7 z kolei odrzuciłbym z powodu na już dość leciwą konstrukcję. Prowadzi się zdecydowanie najlepiej z pozostałych aut które wymieniłeś. Można też znaleźć wersję z najlepszym w swojej klasie napędem Quattro. A4 jest jednak odrobinę mniejsze od konkurencji. Diesle jak wiadomo są drogie w utrzymaniu. Jeśli szukasz ciekawego silnika to w tym limicie odrzuciłbym A4. Bardzo fajne są silniki benzynowe bodajże wszystkie są na turbinach i bardzo ładnie jadą, aczkolwiek nie występuje dużo modeli na rynku wtórnym. Jeśli szukasz oklepanego 2.0TDI którego jest masa i nie zależy ci na wyposażeniu dodatkowym to polecam. Oczywiście w utrzymaniu będzie droższy od konkurentów.
Opel Insignia- Insignia prowadzi się bardzo dobrze i ma świetne fotele. W tych pieniążkach można znaleźć auto z pełnym wyposażeniem skórą, czasem nawet z opcją wentylacji fotela kierowcy, nawigacją itp. Minusem ewidentnie jest nieduża ilość miejsca nad głową pasażerów 2 rzędu. Opel na pewno będzie gorzej również trzymał wartość od audi. Koszty utrzymania będą znów odczuwalnie niższe. Jeśli chodzi o diesle to nie masz dużego wyboru 2.0 CDTI no i to by było na tyle, 160KM pozwalają jednak na dynamiczną i oszczędną jazdę, prędkości na autostradzie rzędu 180-200km/h obfitują spalaniem jedynie 10L. Ja jednak zainteresowałbym się silnikiem 2.0 turbo, spalanie również nie zabija, utrzymanie tańsze od diesla, 220KM i możliwość znalezienia wersji z napędem na 4 koła. No i do tego dość świeży wygląd. Nie wiem czy garażujesz auto czy trzymasz pod blokiem mieszkalny, ale pod tym względem Opel będzie mniej atrakcyjnym kąskiem dla złodzieja niż audi.
Mazda- nie będę się wypowiadał gdyż nie znam tego auta. Wygląd z zewnątrz jest w miare ok, jednak połacie plastiku w środku zdecydowanie odrzucają mnie od tego auta.
Dla twojego zastanowienia dorzucę jeszcze Skodę Superb. Dużym plusem jest ogrom miejsca w 2 rzędzie. Dość niskie koszty utrzymania, w prowadzeniu jest gorszy od pozostałej dwójki, czuć rozmiary auta. Natomiast jest świetnym komfortowym pożeraczem tras. W tym wypadku znów jesteś niemal skazany na diesla z racji skąpej ilości egzemplarzy benzynowych na rynku wtórnym.