A4 z 1997 roku

12 Sty 2016, 14:15

Witam, na zakup pierwszego auta mam 8500 zl, na wieksza sume na chwile obecna bez szans. W niej pierwsze wymagane oplaty typu rejestracja (jesli wymagana) czy rozrzad. Ostatnio poluje na Audi a4 lub a3, ale w takim przydziale trafiaja sie roczniki 1997, 1998, 1998. Niektorzy mowia, ze staram sie o starocie i odradzaja zakup. Prosze o zdanie forumowiczow.
myzykysy
Nowicjusz

Auto: nie mam

12 Sty 2016, 15:52

myzykysy napisał(a):Niektorzy mowia, ze staram sie o starocie i odradzaja zakup.
Rocznikiem się nie jeździ.
Szukaj silników 1.8 125KM, w A4 uważaj na delikatne przednie zawieszenie.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

12 Sty 2016, 16:45

myzykysy napisał(a):Niektorzy mowia, ze staram sie o starocie i odradzaja zakup

Rzeczywiście niech kupią rocznik z dwójką z przodu - wiele to zmieni ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

12 Sty 2016, 18:48

Dzięki za tych kilka zdań. Na autach się nie znam, nigdy się nimi nie interesowałem, więc zdaję się na zdanie innych. Stąd wątpliwości.
myzykysy
Nowicjusz

12 Sty 2016, 20:04

Napisz więcej info , jaki masz rejon poszukiwań i czy ew. coś innego Cię interesuje to wtedy coś pomożemy , bo z pomocy takich znajomych którzy jeżdżą rocznikami to bym chyba nie chciał korzystać. Nie zawsze młodsze znaczy lepsze
Sprzedam :
Volvo v70 03r. d5 PL blachy
Seat Leon 1.6 03r. z niemiec
kyrtapSzn
Początkujący

Prawo jazdy: 30 07 2012
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Golf IV
Silnik: 1.9 115km
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2000

12 Sty 2016, 20:26

Polecam auta z grupy VAG, i to najlepiej takie żeby były sprzed 1990r.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Volkswagen Polo - niskie koszty utrzymania
    Nowa generacja Volkswagena Polo, która pojawiła się w polskich salonach, wyróżnia się najwyższym poziomem bezpieczeństwa (tytuł Best in Class 2017 przyznany przez Euro NCAP), bardzo obszernym wnętrzem oraz najbardziej ...

12 Sty 2016, 20:29

krikus napisał(a):i to najlepiej takie żeby były sprzed 1990r.

Nie no mogą być też roczniki na luzie 1993 itp. w wersji Audi 80 B4 Świetne auto i zawias pancerny ale lubi swoje spalić więc LPG jak najbardziej wskazane albo TDI ale nie na miasto. :ok:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Rok produkcji: 2010

12 Sty 2016, 21:01

Tylko takie starsze auto jest nie dla każdego , jest jednak trochę różnica między np golfem mk2 a mk4 , bo w tym budżecie można mieć świetne mk2 albo średnie mk4
Sprzedam :
Volvo v70 03r. d5 PL blachy
Seat Leon 1.6 03r. z niemiec
kyrtapSzn
Początkujący

Prawo jazdy: 30 07 2012
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Golf IV
Silnik: 1.9 115km

12 Sty 2016, 21:30

krikus napisał(a):Polecam auta z grupy VAG, i to najlepiej takie żeby były sprzed 1990r.

Nie rozumiem czegoś jak ktoś ma 8,5k na auto to po co mu takie muzeum jak wieśwagen sprzed 90r???
Oprócz tego że się mniej psuje od a4 b5 to poziom bezpieczeństwa jest równe -10 w skali od 0 do 10 :D czyli mobilna trumna...
Jest paliwożerny i nie przyśpiesza a do tego chyba nikt za darmo takiego trupa nie będzie reanimować więc finalnie w golfa2 włożysz 5k a wart jest 1,5k...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

12 Sty 2016, 21:53

Chyba nie zrozumieliście sarkazmu krikusa :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

12 Sty 2016, 22:15

Koniu napisał(a):Chyba nie zrozumieliście sarkazmu krikusa :mrgreen:

A to sorki :oops:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

12 Sty 2016, 22:27

kyrtapSzn napisał(a):np golfem mk2 a mk4 , bo w tym budżecie można mieć świetne mk2 albo średnie mk4

I to jest chore. Janusze sami nakręcili popyt i skandaliczne ceny za prawie dwudziestoletnie kompakty. Może przypomnę, jakim doskonałym silnikiem w Golfie 4 jest 1,4 75km? Porównajmy to teraz z Civiciem (OK, tak, jestem Hondziarzem) czy Oplowskim 1.4 16v z Astry G. Już nie wspominam o Corolli, bo faktycznie, jest droga ale w tym przypadku jest to zrozumiałe.

Wracając do tematu. 1500 odłożyłbym na start, może być mało, może nie.
Zostaje 7k. W tej cenie, jak pisałem, Corolla E11, niewiem czy Avensis, odpowiednio Civic. Możesz poszukać Primery P11.144 (P11 po lifcie), ale unikaj tam diesla i silników 1.6 (za słaby) i 1.8 (bierze olej). 2.0 16v jest najlepszy. No i Astra G, unikaj tam klekotów i 1,6 16v oraz 1.2.
Jeśli dalej nie trafiłem w gust, polecam rozejrzeć się za Peugotem 406.
BrutusM
Początkujący

Auto: Japonia

12 Sty 2016, 22:58

A wg mnie te wszystkie obawy tych którzy uważają że to stare auta sa jak najbardziej na miejscu :yes:
Otóż, np takie Audi A4 czy nawet 80..mają lepsze jednostki, bardziej wytrzymałe.
Ale może się zdarzyć że ktoś dzisiaj kupi a w lutym mu padną świece, akumulator, rozrusznik się posypie, zacznie wyciekać płyn chłodniczy, coś z układem wydechowym itd..
3 tys się robi na dzień dobry wkładu, wiek auta = przebieg..bo nie spotkałem nigdy Audi 80 2.0E z przebiegiem nie wiem 80-100 tys w wieku 22 lat..
A skoro mają po 500 tys przebiegu, to jednostki są ok ale cały osprzęt, elektryka, wszystkie połączenia, uszczelki nie wytrzymują próby czasu.
Stąd badziewne wg wielu tutaj TSI w jakimś młodym aucie VW nie będzie generować takich kosztów ale z kolei kosztuje jako nowe auto sporo..
Więc tu jest problem czy patrzymy na Audi 80 jako kultowe auto które wytrzymuje miliony km czy coś nowego co nie będzie generować kosztów, tak od razu.

np. w świecie tunerów, chiptuningu są osoby które śmieją się jak można poddawać modyfikacjom takie zabytki jak Golf IV/Audi A3 I gen, jakieś oktawie.. z silnikami 1,8T czy 1,9 tdi..to są auta które powinny przejść do historii, bo pompa nie daje rady, turbina padnięta, zapchane katalizatory, nieszczelności itd..a do tego gotujący się płyn i 120 stopni temperatura.
WIęc dla nich silnik TSI w golfie V czy innym jakimś passacie to niebo a ziemia, młodszy lepszy, wydajniejszy a nie średniowiecze..
Ja tego nie pochwalam chociaż rozumie o co im chodzi.
Oczywiście mówimy o VW nie poruszam kwestii innych silników.

A odnośnie tematu, dla mnie też autor ma na auto max 7 tys..niestety serwis olejowy, rozrząd a pewnie i reszta płynów co nieco kosztuje + rejestracja...

jak Audi A4 to silnik 1,8 125 KM jest do znalezienia, trzeba tylko solidnie sprawdzić w jakim stanie jest jednostka blacha, jak to jeździ, niestety na lepszym wg mnie 1,8T zdecydowanie za mały budżet, a osprzętu jest tam sporo i jak się zacznie sypać to potem będą problemy..przepływomierze, turbiny, zaworki upustowe, przepustnice itd..+ drogie cewki, świece.
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T

13 Sty 2016, 11:20

Polecam auta z grupy VAG, i to najlepiej takie żeby były sprzed 1990r

Nie bardzo rozumiem tej szydery... Skierowana jest do moich poszukiwan?

Rejon: glownie Dolny Slask, ew. najblizsze wojewodztwu regiony lubuskiego i wielkopolskiego.
myzykysy
Nowicjusz

13 Sty 2016, 13:36

myzykysy napisał(a):Nie bardzo rozumiem tej szydery... Skierowana jest do moich poszukiwan?

nie, kupił ostatnio starą Jettę i będzie restaurował ją :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8