A4B5 2.4 V6 165KM 1999R - jak sprawdzić kondycję silnika

15 Maj 2019, 12:20

Witam. Mam pewien problem. Od dłuższego czasu walczę z wyciekami z mojego audi a4 b5 2.4 v6 165 km z 99r, oraz z lekko falujacymi obrotami. Zastanawiam się jak sprawdzić kondycję silnika. Mechanik odradził sprawdzanie kompresji a zamiast tego zrobić odmę i uszczelnić silnik. Dodatkowo przy niższych temperaturach widać taki lekko biały dym z rury. Nie jest on intensywny. Poza falujacymi obrotami na biegu jałowym i wyciekami nic z autem się nie dzieje. Dobrze przyspiesza. Żadnych dziwnych odgłosow z silnika. Co mam zrobić z tym autem. Faktycznie zająć się tą odmą i uszczelnianiem czy moze pojechać jednak na sprawdzenie kompresji ?
A4B5
Obserwowany

16 Maj 2019, 11:55

Ciekawe co miał na myśli mówiąc uszczelnić silnik?

Masz zapchaną odmę? Zrób z nią porządek w pierwszej kolejności. Ona może przysparzać pewne problemy jeżeli chodzi o pracę silnika.

A4B5 napisał(a):przy niższych temperaturach widać taki lekko biały dym z rury. Nie jest on intensywny
To może być po prostu para wodna. Czy ubywa ci płynu chłodzenia? Możesz zrobić sobie test na CO2 jest on tani a będziesz wiedział czy spaliny nie przedostają się do niego.

Oleju sporo Ci ubywa tak na jakieś 1000km?

Warto wyczyścić przepustnicę i EGR o ile tam był bo tego nie pamiętam, zadbać o czysty przepływomierz i dobre świece oraz kable WN.

Oczywiście warto zmierzyć sobie kompresję bo będziesz wiedział czy na wszystkich cylindrach jest ona zbliżona wartościami. Nie jest to droga usługa a może nam sporo powiedzieć na temat kondycji silnika.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Jak dobre opony ciężarowe wpływają na biznes?
    Opony stosowane w transporcie drogowym stanowi do 5 proc. wydatków firmy, ale ma wpływ na 40 proc. wszystkich kosztów operacyjnych. Od jego jakości przy zakupie, fachowego serwisu przy montażu oraz i potem prawidłowej ...