A6 C6 2.0 TFSI (BPJ) - praca silnika, napinacz?

01 Lip 2018, 18:34

Witam.
Niedawno zakupiłem Audi A6 C6 2.0 TFSI (BPJ).
Mam mały dylemat co do pracy silnika (na rozgrzanym).
Gdzieniegdzie na forach były podobne tematy, ale do końca sam nie wiem czy to jest prawda. Jak silnik się nagrzeje, to jest takie jakby lekkie klekotanie (albo mi się po prostu wydaje i jest to normalna praca silnika) i znalazłem kilka podobnych filmików i w komentarzach twierdzą, że jest napinacz do wymiany, który znajduję się pod pokrywą z lewej strony, jednakże ten dźwięk "klekotu" wydobywa się spod jakby osłony silnika. Chciałbym ostatecznie rozwiązać swoje wątpliwości czy FSI po prostu tak pracuje, a poniżej zamieszczam krótki filmik pracy silnika.
Gom3z
Początkujący

Zdjęcia: 6
Prawo jazdy: 20 04 2016
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi A6 C6
Silnik: 2.0 TFSI 170KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

02 Lip 2018, 00:05

Gom3z napisał(a):ten dźwięk "klekotu" wydobywa się spod jakby osłony silnika
Co masz na myśli piszą osłona silnika?

Jak dodasz lekko gazu dalej jest słychać to klekotanie czy ustaje?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

02 Lip 2018, 04:56

Na silniku po prostu większość samochodów ma taką plastikowa osłonę zwykła co zakrywa od góry tylko. Po dodaniu gazu już tego właśnie nie słychać, tak samo podczas jazdy też nie oraz na zimnym silniku też nie nawet podczas postoju - tylko na rozgrzanym na wolnych obrotach 'na luzie'.
Podobno dźwięk jest właśnie na filmikach na yt, gdzie w komentarzach twierdzą że to napinacz, lecz on znajduje się z lewej strony, a u mnie z tamtej strony jest cisza, tylko ten taki specyficzny dźwięk jest gdzieś w tym miejscu gdzie pokrywa. Nie ma żadnych metalicznych stukow jak widać, więc może po prostu ten silnik tak pracuje.
Gom3z
Początkujący

Zdjęcia: 6
Prawo jazdy: 20 04 2016
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi A6 C6
Silnik: 2.0 TFSI 170KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

04 Lip 2018, 14:48