AC a cieniowanie elementów sąsiednich

29 Cze 2020, 22:58

Witam,
Zgłosiłem ostatnio szkodę z mojego AC, ktoś porysował mi drzwi przednie czymś ostrym, bruzdy są w niektórych miejscach dość głębokie więc lakierowanie. W ASO oraz w dwóch warsztatach lakierniczych powiedzieli mi w zasadzie to samo, czyli lakierowanie drzwi przednich+cieniowanie oraz cieniowanie drzwi tylnych żeby zgubić kolor (rysy dochodzą prawie do styku drzwi przednich i tylnych). Skontaktował się ze mną opiekun mojej szkody z ubezpieczalni i w krótkiej rozmowie poinformował mnie , że autocasco (nieważne jaki pakiet) nie obejmuje naprawy/cieniowania elementów sąsiednich (drzwi tylne w moim wypadku) . Czy faktycznie tak jest ? Pierwszy raz zgłaszam jakąkolwiek szkodę. AC mam w Warcie
Konrad35
Obserwowany

30 Cze 2020, 09:45

Konrad35 napisał(a):Skontaktował się ze mną opiekun mojej szkody z ubezpieczalni i w krótkiej rozmowie poinformował mnie , że autocasco (nieważne jaki pakiet) nie obejmuje naprawy/cieniowania elementów sąsiednich (drzwi tylne w moim wypadku)
Naprawa polega na tym żeby nie było widać różnicy. Powiem Ci że pierwszy raz słyszę żeby było coś takiego w pakiecie AC. Przecież to normalna naprawa po to się tak robi żeby uniknąć problemów z ewentualna różnicą kolorów. Zapytałeś opiekuna co w przypadku jak po takiej naprawie kolor będzie się różnił na naprawainych drzwiach od pozostałych? Będą malować ponownie? Tak naprawdę Ciebie nie powinno interesować jak to zostanie zrobione. Oddajesz samochód i odbierasz po naprawie jeżeli naprawa jest źle wykonana ubezpieczyciel musi ją poprawić.

Zawsze warto znaleźć jakiś zaufany warsztat w którym naprawią Ci tak jak należy i rozliczą się ubezpieczycielem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Lip 2020, 09:58

Zapytaj tego twojego "opiekuna" na jakiej podstawie wysuwa takie wnioski - niech ci poda konkretny artykuł twojej umowy AC który to przedstawia.
Z zasady każdy lakiernik po pomalowania jakiejkolwiek części robi cieniowanie sąsiednich. Jedno jest powiązane z drugim.
Jakiego masz ubezpieczyciela? Skoro cieniowanie nie wchodzi w grę, to po co ci takie ubezpieczenie? Na złomie kupisz z jakiegoś uszkodzonego auta elementy w tym samym kolorze i też będziesz miał. Po co malować?
Jakiś dziwny ten ubezpieczyciel...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ile pali hybrydowy SUV?
    Za przykład weźmy SUV-y wyposażone w napęd hybrydowy. Auta tego typu są większe niż popularne hatchbacki, a ich masa zdecydowanie przekracza 1,5 tony. Dla wielu mogłoby to zabrzmieć jak recepta na wysokie spalanie i słabe ...