AC jakie

10 Mar 2015, 22:25

powiedzcei mi w jakiej formie i jakie wykupic autocasco?
teraz mam generali i okazało sie ze jest to wersja podstawowa w któej prawie nic nie mam... na parkingu ktos mi obił auto i nic z tym nie zrobie... płacę za nie 1500zł i nic z tego nie mam jak sie okazuje... co polecacie i na co zwracac uwagę?
jest w ogole autocasco od "wszystkiego"
langdon
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2005
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: mazda 6

10 Mar 2015, 22:43

Autocasco od wszystkiego jest i przeważnie nazywa się "Allrisk" :) Ogólnie musisz zwracać uwagę na to co jest z AC wyłączone, czy nie ma udziału własnego, a jeśli jest to czy nie jest za wysoki, no i tutaj też raczej unikałbym tanich rozwiązań.
Finansolog
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 10 10 2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: BMW
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

11 Mar 2015, 07:36

a czym jest ten udział własny?
langdon
Nowicjusz

11 Mar 2015, 09:30

Udział własny to ustalona w umowie ubezpieczenia wartość, która określa dwie rzeczy: o jaki procent ubezpieczyciel obniży nam składkę, a jednocześnie, o jaki procent obniży nam wysokość odszkodowania w sytuacji, gdy wydarzy nam się wypadek. Im wyższy udział własny ubezpieczającego tym niższa jego składka i odwrotnie, np. 15-20% udział własny oznacza koszt składki niższy o 15-20%, ale też jedynie 85-80% wartości wypłaconego odszkodowania.

Chyba dostatecznie wyjaśniłem pojęcie udziału własnego?:)
joponek
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 04 05 2007
Auto: Fiat Grande Punto
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

11 Mar 2015, 09:45

Zwróć uwagę na amortyzację części. Im starsze auto tym amortyzacja większa. Są towarzystwa w których możesz wykupić AC bez amortyzacji i bez udziału własnego.

Urszula Zimnoch
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

12 Mar 2015, 18:26

A ja doradzam świetną stronkę [reklama] która umożliwia porównywanie ubezpieczeń. Dzięki porównywaniu ofert można sporo zaoszczędzić a po przeprowadzeniu kalkulacji można bezpośrednio za pośrednictwem strony kupić najkorzystniejszą polisę.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 13 Mar 2015, 09:44, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
Misiekkk11
Obserwowany

Auto: Seat
Silnik: 1,4
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy Toyota powtórzy sukces w Rajdzie Monte Carlo?
    25 stycznia rusza nowy sezon Rajdowych Mistrzostw Świata. Tradycyjnie rozpocznie go słynny Rajd Monte Carlo, w którym w ubiegłym roku Jari-Matti Latvala zajął drugie miejsce. Debiutujący Yaris WRC już w swojej pierwszej ...
    Toyota Yaris 1,5 Dual VVT-iE o mocy 111 KM
    Nowa Toyota Yaris napędzana jest między innymi produkowanym w Polsce silnikiem benzynowym o pojemności 1,5 l i mocy 111 KM. Motor jest o 10 proc. mocniejszy od silnika 1,33 z poprzedniej wersji modelu. Dzięki temu samochód ...

21 Mar 2015, 14:07

no to się dowiedziałem ;)
langdon
Nowicjusz

22 Mar 2015, 14:03

Powiem ci, że aż spojrzałem do zakresu jaki obejmuje moja umowa. Mam ubezpieczenie w compensie, składki są ok, nie odczuwam ich jakoś boleśnie po kieszeni, a w takim jak twój przypadku mam gwarantowaną pomoc. Uważam się za dobrego kierowcę, ale nigdy nie wiadomo na kogo się trafi, a już na parkingu to w ogóle nie masz kogo oskarżyć. Najlepiej umówić się na żywo z doradcą, żeby ci zaproponował jakąś lepszą ofertę.
dorian
Nowicjusz

Auto: Audi A4

28 Mar 2015, 20:49

langdon napisał(a):co polecacie i na co zwracac uwagę?

Ja dopowiem tylko jedno, bardzo ważne zdanie - przed podpisaniem umowy dokłądnie przeczytać warunki ubezpieczenia oraz ( co też jest ważne ) zo oznaczają dane określenia użyte w umowie ( jest też tam opisane, co to jest udział własny ).
I myślę, że wszystko w tym temacie i więcej nie ma co pisać na ten temat.
A jeżeli chodzi o konkretnego ubezpieczyciela, to nikt ci nie powie, że u tego czy tamtego jest najtaniej, bo u tego samego ubezpieczyciela kolega zapłaci 1400 zł, a ty możesz zapłacić 1200 zł.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000