Cześć, szukam wskazówek które pomogą mi wybrać pierwsze "poważne" auto. Obecnie poruszam się Ibizą 6l 1.4 100KM benzyna/gaz rok czasu, i chciałbym się przesiąść w większe i droższe auto, gdyż środki teraz na to pozwalają
![Wink ;)]()
Co mi się nie podoba w Ibizie i czego bym nie chciał w kolejnym aucie? Po pierwsze - tym razem samochód ma być 4/5-drzwiowy, a nie 3-drzwiowy. Po drugie - trochę większy bagażnik, bo przy kole zapasowym i butli za dużo rzeczy mi się nie mieści. Moc/przyspieszenie - jeżeli da się lepiej, to dlaczego nie. Ibiza z takim silnikiem jest dosyć dynamiczna, ale powyżej 100km/h robi się strasznie głośno a i o przyspieszenie ciężko. Samochód ma być pod instalację gazową, nie chciałbym konstrukcji FSI ani turbin. Co na razie wytypowałem:
1. Honda Accord 2.0/2.4 - jak na razie lider, jakby silnik 2.0 miał 6bieg to bym pewnie nie myślał o 2.4, ale że nie ma to bardziej mi się podoba wariant z większym silnikiem. Modele raczej przedliftowe, bo te poliftowe już drogo
2. Mitsubishi Lancer 1.8 MIVEC (sportback) - jeżeli chodzi o moc to wiadomo, do Accorda chyba się nie umywa. Ale jeżeli mam wybierać między rocznikiem 2003-2004 a 2009-2010 to mógłbym się poważnie zastanowić nad Lancerem. A i jeśli chodzi o wygląd - tutaj w przodzie jestem zakochany
3. Honda Civic VIII 1.8 i V-tec - to jest taki kompromis między jednym i drugim, dynamiczny i w miarę mało pali, rocznik poszukiwany pewnie 2006-2007.
A, i zapomniałem powiedzieć o cenie - będę szukał czegoś w okolicy 20-25tyś max. Gaz bym wolał dołożyć swój po jakimś czasie, nie wliczam go w cenę. Podpowiecie mi jak to wygląda jeżeli chodzi o koszta eksploatacyjne? Chciałbym żeby stać mnie potem było na jazdę i ewentualne części - jeżeli ktoś ma, niech się podzieli orientacyjnymi cenami popularnych części
![Wink ;)]()
Myślałem także o e90, ale brak miejsca na koło zapasowe trochę mnie zmartwił, dlatego przestałem się nad nim zastanawiać
![Uśmiechnięty :)]()