Accord vs. Avensis

22 Mar 2008, 08:43

Zastanawiam sie nad kupnem samochodu na olej napędowy najlepiej używanego ,do 65tys (ostatecznie może być odrobinę droższe) i nie starsze niż 2006 rok. Przypadły mi do gustu dwa pojazdy:
Honda Accord i-ctdi 2.2
Toyota Avensis D-cat 2.2
Chciałbym dowiedzieć się trochę więcej na temat tych samochodów ( jak z awaryjnością ,wykonaniem, spalaniem itd.) i jakieś ogólne rady.
avant
Nowicjusz

22 Mar 2008, 10:41

Obydwa te autka wizualnie są ładne , ale wiadomo że jednak Toyota to niezawodne autko więc chyba brałbym avensisa
Firma Mar-car zajmujemy się handlem samochodami używanymi . Wiecej info priv lub gg
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko

22 Mar 2008, 15:18

Te dwa auta o które pytasz to dobre samochody, trwałe z dobrymi dieslami. Toyota będzie sporo tańsza od Hondy.

Nowy Avensis z 2008 roku w dieslu 2.0 D-4D będzie kosztował od 79.000 zł. Nowy model z 2007 roku będzie tylko troszkę tańszy.
Na koniec 2008 roku zapowiadany jest następca Avensisa. Nie wiadomo na razie, czy będzie to kolejna wersja Toyoty Avensis, czy będzie miała inną nazwę. Ważne jest to, że stare Avensisy stracą na wartości jeszcze bardziej, ze względu na wchodzącą nowość.

Ja brałbym Avensisa właśnie z silnikiem 2.0. Generalnie dlatego, że będzie tańszy. Spalanie na poziomie 7 litrów w mieście i 5,5-6 litrów w trasie. 126 KM to chyba nie jest mało jak na Avensis, szczególnie, że moment obrotowy to 300 Nm, czyli dużo.

Nowe Hondy są sporo droższe. Accord z silnikiem 2.2 -iCTDi to jednostka która śmiało może konkurować z silnikami TDI. Nie jest za głośna, a kopyto ma duże. Do tego trwałość jest wzorowa.
Samochód nowy z 2007 roku to koszt ok. 110.000 zł!!! Używane są tańsze, ale też bez przesady.

Spalanie w silniku Accorda jest takie samo jak w Avensisie 2.0. A moc jeszcze większa (140 KM i 340 Nm).
Problemem jest cena, czyli Twoje 65 tys. zł. Za te pieniądze kupisz rocznik 2004, za 2006 będziesz musiał dołożyć 10 tys. zł.

Jeżeli stać Cię na Hondę, to bierz Hondę.
Aha, nie wiem czy wiesz ale na maj 2008 zapowiadana jest premiera nowej wersji Accorda (wygląda niesamowicie), więc może poczekaj, bo zawsze wprowadzenie nowej wersji modelu obniża cenę starszych wersji.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Mar 2008, 19:35

Zyczylbym sobie i wszystkim , zeby mieli tylko takie dylematy :D
Chodzi mi o to ,ze w zasadzie, ktory model wybierzesz - bedziesz zadowolony.
Oba wymienione przez Ciebie modele sa swietne; dynamiczne silniki, ktore maja stosunkowo maly apetyt na ON, mala awaryjnosc, wysoki komfort jazdy, dobre prowadzenie... itd. itp. :roll: :)
Carpe diem.
Trublu
Nowicjusz

23 Mar 2008, 18:44

zarówno avensis jak i accord to auta klasy średniej bardzo komfortowe i dobrze wyposażone ale ja wole toyotę lepsza marka a poza tym jest ładniejsza jak na mój gust. :twisted:
kupie sobie vw phaetona ;)
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kolejny body kit dla Lexusa LC
    Lexus LC zaskarbił sobie sympatię tunerów. Nic dziwnego, w końcu nie dość, że seryjnie wygląda świetnie, to jest klasycznym coupé z napędem na tył i V-ósemką albo mocną jednostką hybrydową pod maską. ...