Ach to OC...

21 Lut 2008, 18:44

witam wszystkich serdecznie jestem posiadaczem prawa jazdy od kilku dni i za kilka nastepnych dzionkow bede szczesliwym ( mam nadzieje) posiadaczem wlasnych czterech kolek. jako zupelny nowicjusz nie mam oczywiscie zadnych znizek w firmach ubezpieczeniowych i tu pojawia sie moje pytanie do was szanownych kierowcow czy kupujac samochod od znajomego ktory ma oplacone OC prawie do konca tego roku moge je w jakis sposob wykorzystac, czy jestem zmuszony zaraz po rejestracji autka do wykupiena wlasnego OC jesli tak to ktora z ubezpieczalni mozecie mi polecic. Wszystkim odpisujacym z gory dziekuje :wink: VINCE
[/b]
vince
Nowicjusz

21 Lut 2008, 19:00

Po kupnie samochodu możesz albo wykorzystać ubezpieczenie poprzedniego właściciela(wtedy dopłacisz różnicę w zniżkach i ubezpieczalnia wypisze aneks do obecnej umowy) lub możesz zawrzeć całkiem nową umowę na siebie.Czas na przerejestrowanie i ubezpieczenie to 30 dni od daty zakupu.Ale ubezpieczenie muisz przepisać w dniu rejestracji.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Lut 2008, 19:08

CZYLI W DNIU REJESTRACJI WOZU MUSZE SMIGAC DO PZU I PRZEPISAC UBEZPIECZENIE? JAKIE MUSZE MIC DOKUMENTY? OC POPRZEDNIEGO WLASCICIELA I ...?
vince
Nowicjusz

22 Lut 2008, 13:39

Tak - w dniu przerejestrowania samochodu musisz od razu isć do ubezpieczalni.Potrzebny ci będzie nowy dowód rejestracyjny(który dostałeś w WK) i OC poprzedniego właściciela.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

22 Lut 2008, 18:52

no wielkie dzieki za pomoc, a czy jest jakis ubezpieczyciel wedlog ciebie godny polecenia bo w ostatnim czasie namnozylo sie ich jak grzybow po deszczu
vince
Nowicjusz

23 Lut 2008, 18:39

Hmmm,ja powiem tak - jestem ubezpieczony w Link4,ponieważ dla mojej firmy oni mają najkożystniejszą ofertę.Jak bedzie dla ciebie - nie wiem,ale warto podzwonić i dowiadywać się nie tylko o cenę OC,ale co w tym OC jeszcze jest i przemyśleć,czy chcesz z tej oferty skorzystać.Link4 np. w ramach OC dodawał pakiet Pomocy 24 i ograniczone Assistace.Nie wiem jak jest teraz.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen cross up!
    Volkswagen poszerza gamę modeli w wersji Cross: latem rodzinę tych lifestylowych aut wzbogaci cross up!, dołączając do obecnych już na rynku Cross Polo, Cross Golfa oraz Cross Tourana. Fanom Volkswagena Cross kojarzy się ...

24 Lut 2008, 20:35

Z tym OC to jest tak że od dnia rejestracji na jego zmianę ma się 30 dni do czasu odebrania normalnego dowodu. Tak mi powiedziała pewna pani z ubezpieczeń.
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

25 Lut 2008, 14:23

Czyli zmienili by przepisy.Ale to jest coś nie tak z tym.Przykład - rejestrujemy autko.Zmieniają się numery rejestracyjne(jeżeli samochód jest z innego powiatu).I tym samym,tamto ubezpieczenie traci ważność,bo są w nim inne numery rejestracyjne - te stare.Z logiki wynikałoby,że po zarejestrowaniu samochodu należałoby się udać do ubezpieczalni i spisać aneks do umowy ubezpieczenia OC,w którym bedą zmienione te numery.Poza tym na ubezpieczeniu OC są tez wpisane dane osobowe ubezpieczającego.Chyba,że policja podczas kontroli akceptuje umowę kupna-sprzedaży.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika