Adaptacyjny tempomat

07 Kwi 2021, 10:16

Jak dokładnie działa aktywny tempomat w oplu insigni b? Wiem, że trzeba ustawić prędkość i dystans od pojazdu ale czy może on też działać tak, że by samemu dostosowywać prędkość do znaków drogowych skoro ma system rozpoznawania znaków. Czy system będzie działał w korku? Sam przyśpieszy i zwolni? I czy jest sens używania wtedy tempomatu z manualną skrzynią?
ploski89
Nowicjusz

07 Kwi 2021, 10:48

ploski89 napisał(a):Jak dokładnie działa aktywny tempomat w oplu insigni b? Wiem, że trzeba ustawić prędkość i dystans od pojazdu ale czy może on też działać tak, że by samemu dostosowywać prędkość do znaków drogowych skoro ma system rozpoznawania znaków.

Oczywiście, że może. A nawet nie tyle co może, a musi. Jeżeli ma oczywiście kamerę z systemem rozpoznawania znaków drogowych. Nawet może sam zmieniać pas ruchu, jeżeli ma taki system.
ploski89 napisał(a):Czy system będzie działał w korku? Sam przyśpieszy i zwolni?

W tym Oplu, jeżeli jest skrzynia manualna już nie bardzo. Chodzi o to, że system działa dopiero od 30 km/h. Układu nie włączysz też na pierwszym biegu. Natomiast jak jest automat, to system sam zatrzyma auto i nawet sam ruszy. A więc jak w korku to z ASB. Nie mylić z prędkością, przy której układ można włączyć - dla skrzyni ręcznej przy 30, natomiast dla ASB przy 25 km/h.
Warto poszukać w necie instrukcję obsługi i poczytać, ponieważ jest wiele ciekawostek, które mogą być wygodą podczas jazdy. Np. włączenie kierunkowskazu podczas jazdy np. na autostradzie powoduje chwilowe zmniejszenie odległości od poprzedzającego pojazdu.
Układ działa nawet z Flex Ride, czyli z trybami jazdy np. sportowym. Może też działać z układem ochrony pieszych.
Wszystko zależy jaką masz wersję wyposażeniową.
ploski89 napisał(a): czy jest sens używania wtedy tempomatu z manualną skrzynią?

ACC w połączeniu z manualną skrzynią dobrze sprawdza się tylko na drogach, gdzie można jechać szybciej ( autostrady, ekspresówki, teren niezabudowany itp. ). Podczas jazdy w mieście jest to raczej męczące.
Jak kupować auto z takimi układami wspomagającymi jazdę, to raczej jest sens tylko z ASB.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Kwi 2021, 12:13

Dzięki za odpowiedź. Mam wersję innovation, wersja niemiecka, wydaje mi się że dość dobrze wyposażona choć pewnie można mieć więcej. Niestety w manualu, chciałem automat ale niestety na rynku aut używanych trzeba brać to co jest a wydaje mi się że z tym wyposażeniem to była dość dobra cena, były droższe że słabszym wyposażeniem. Przed insignią miałem mondeo mk4 i tu brakuje trochę automatycznie składanych lusterek podczas otwierania i zamykania bezkluczykowo, jedynie z pilota albo przyciskiem no i klapa bagażnika mogła by być elektryczna a tak po za tym jest ok. :)
ploski89
Nowicjusz

07 Kwi 2021, 15:20

Skoro masz skrzynię manualną, to ACC nie będzie działał poniżej 30 km/h, więc jazda w korku z tym systemem odpada niestety. Po mieście też będzie to uciążliwa jazda. Najlepiej ten system sprawdzi ci się na trasie, tak jak zwykły tempomat.
No i poczytaj instrukcję obsługi...Od tego powinno się zacząć jak kupisz auto.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Co wpływa na wygląd zewnętrzny samochodu?
    Stylistykę samochodu kreują nie tylko względy estetyczne, ale i cała długa lista czynników wpływających na nasz portfel i bezpieczeństwo. Popularność samochodu w bardzo dużej mierze zależy od jego wyglądu. Stylistyka ...