Adi A3 1998 czy też Ford Fokus 2003

05 Lis 2010, 19:53

Witam wszystkich ostatnio zamierzam zmienić samochód ponieważ mój obecny uległ w wypadku ale to inna historia.
A więc kolega wybił mi z głowy całe fordy polecając mi audi szczerze mówiąc nastraszył mnie tym. I powiedział "Wolałbym 20 letnią audice niż forda".
A więc zacząłem poszukiwania Audi A4 i znalazłem blisko mojej okolicy coś takiego [link do oferty na Allegro wygasł] cena stosunkowo niska (dzwoniłem dziś do tego sprzedawcy i powiedział że wszystko gra oprócz szybki od KOMPUTERA - sprawdzałem i sam sprzedawca powiedział jest to koszt 200 zł a więc nie wielka )
I drugie auto ford Fokus [link do Gratka wygasł]

Interesuje mnie głównie informacje na temat :
Blacharki - jak szybko karoseria ulega korozji
Silnika - Moc i awaryjność
Awarie
I wasze komentarze
Jak na razie wybieram Audi "Klasa sama w sobie"
Grzesiek1965
Nowicjusz

Miejscowość: Rybnik

05 Lis 2010, 20:06

Z takim budżetem to Focus ale raczej coś w okolicach 2000 r. Audikę odpuść bo kupisz sobie szrota chyba,że jakieś A3 w benzynce z początku produkcji...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

05 Lis 2010, 20:13

Teraz właśnie czytam opinie na internecie to polecają Audi, a nad Fordem też się zastanawiam
A co sądzisz/sądzicie o tym Audi co podałem powyżej (w poście ? )
Grzesiek1965
Nowicjusz

05 Lis 2010, 21:03

Złom.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Lis 2010, 22:37

A to dlaczego tak sądzisz po czym zobaczyłeś zdjęcie i już wiesz ? Chciałbym mieć takie oko ja ty że bez żadnego zastanowienia oceniłeś że złom ;/ A głównie Forda polecasz dlatego że sam nim jeździsz
Grzesiek1965
Nowicjusz

05 Lis 2010, 22:50

Audi to Audi :) Sam mam Audi z 2.5TDi tylko z tym nowszym w którym poprawiono wałki rozrządu i inne minusy tego silnika. To Audi z linka bym sobie darował, bo jest przed tym liftem silnika jeszcze (150HP) Forda żadnego w życiu nie miałem i nie mogę się wypowiadać. Poszukaj 1.9TDi [link do oferty na Allegro wygasł]
MordaS13

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tuning Show 2009 - Kraków / relacja
    Zwiedzający podczas 7.Tuning Show w Krakowie mogli zobaczyć mi. in. samochód rajdowy Janusza Kuliga, Ford Focus WRC, którym wywalczał tytuły mistrza Polski w latach 2000-2001. Ponadto był tylno napędowy Ford ...

05 Lis 2010, 22:56

Co jak co ale Focus w tamtym okresie ~2000r był niekwestionowanie najlepszym przedstawicielem swojego segmentu.
Z blacharką gorzej jest w Fordzie aczkolwiek pod względem awaryjności lepiej rokuje właśnie Focus.
Za te pieniądze masz 1.8 TDDI które przy 2.5TDI z Audi jest znacznie tańszy w eksploatacji.
Przestrzeń podobna, komfort w Audi niewiele wyższy, prowadzenie w Focusie nawet lepsze jedyne w czym A4 dystansuje Focusa to jakość materiałów .
Audi A4 B5 to rzeczywiście klasa sama w sobie poziom nieco powyżej VW, Fiata, Renault ale poniżej BMW lub MB takie półpremium.
Kolegi bym nie słuchał, po jego opiniach widać, że jest ignorantem motoryzacyjnym.
BTW: cena tego Focusa jest podejrzanie niska.
Ostatnio edytowany przez Jasiek90, 05 Lis 2010, 22:59, edytowano w sumie 1 raz
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Lis 2010, 22:56

Kolega Kubuch pisze ci po prostu prawdę w dużym skrócie. Takie Audi A4 z 98r:
1. Na pewno nie ma takiego przebiegu w takiej cenie więc na starcie co najmniej +100 tys jak nie więcej.
2 Śmiesznie niska cena sugeruje że jest to składak poskładany z dwóch trupów, odpicowany z umytym silniczkiem i wyplakowaną deską idealny na sprzedaż. Elementy wnętrza jak drążek zmiany biegów czy kierownicę da się wymienić więc na oko wygląda dobrze.
3. W Niemczech takie A4 avant z roczników 98-99w dobrym stanie i około 200 tys przebiegu chodzi po minimum 4000 euro. No ale można wierzyć w złudne nadzieje że to igiełka którą 100 letni dziadek jeździł do kościoła. Przecież w Niemczech też żyją ludzie a nie małpy i dobrze utrzymanego auta z małym przebiegiem nie sprzedają za grosze.
Bl@dy
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

06 Lis 2010, 06:37

Grzesiek1965 napisał(a):A to dlaczego tak sądzisz po czym zobaczyłeś zdjęcie i już wiesz ? Chciałbym mieć takie oko ja ty że bez żadnego zastanowienia oceniłeś że złom ;/ A głównie Forda polecasz dlatego że sam nim jeździsz

Polecam Ci Forda bo za te 13 tyś zł kupisz auto w zdecydowanie lepszym stanie ale też nie 2003 r. tylko jak pisałem około 2000r. Żeby ocenić to Audi wcale nie trzeba go oglądać - mi wystarczy fakt, że 2,5 TDI, Quattro kosztuje 12 tyś zł...

Jasiek90 napisał(a):Kolegi bym nie słuchał, po jego opiniach widać, że jest ignorantem motoryzacyjnym.

To o mnie? Jakie moje opinie masz na myśli?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Lis 2010, 09:26

Nie o Tobie.
O koledze który dawał rady autorowi tematu, chyba przyznasz, że "Wolałbym 20 letnią audice niż forda" lub Audi "Klasa sama w sobie" trącą fanatyzmem i totalnym ignoranctwem.
Jasiek90
Stały forumowicz

06 Lis 2010, 09:27

No bo już bluzgac chciałem ;P
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Lis 2010, 09:29

Takie przyjemność jak bluzganie zostawmy autorowi jak kupi klasę samą w sobie z 2.5TDI za ~10tys. zł :wink:
Jasiek90
Stały forumowicz

06 Lis 2010, 11:35

Kupując auto zwróc uwagę na ceny częsci używanych tj skrzynia biegów , głowica itp- dlaczego przykład skrzynia do Vw polo 1.7 sdi z 97 roku kosztuje od 1200pln (całe auto od 5000zl) a np do golfa z tego samego roku max 600 pln. Błąd konstrukcyjny skrzyni> W audi 2.5 tdi masz przeklenśtwo w postaci rozrządu. Kto przerabiał temat wie i koncern puścił bubla i teraz Polak potrafi robić lepsze wałki niż fabryka bo wzmocnione tylko jakie to koszta.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Z tych dwóch porównań wynika że auta mają słabe strony i tak np polo choruje na skrzynie a audi 2.5 tdi na rozrząd, z fordem akurat takich problemów nie ma. A
wiec odradzam Audi chyba że przewidujesz włożyć te 5000pln i mieć spokój z wałkami na jakieś 200000km a ha i jeszcze pamiętaj o wielowachaczowym zawiasie z przodu w audi i kole dwumasowym. Zdecydowanie polecam forda bo części i eksploatacja tańsza chyba że cenisz sobie komfort ale za to trzeba płacić.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

06 Lis 2010, 13:05

Dzięki za rady ja i tak byłem bardziej po stronie Forda ze względu na explortacje częsci dużo tańsze.
Ale dziś byłem na giełdzie w Gliwicach i znalazłem coś takiego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] sprawdziłem wszystko byłem z nim na warsztacie oraz sprawdziłem czujnikiem lakieru testy przeszedł znakomicie jutro zamierzam jechać tam i sprawdzić wszystko pod komputerem jak będzie wszystko ok to biorę go .
Jak brać się do czegoś to porządnie. Czytałem opinie w internecie chwalą to auto. I tak myślę że on przez rok nie straci dużo na wartości (bogate wyposażenie, stosunkowo tanie podzespoły, mało pali ) i go sprzedam za jakąś rozsądną cenę, dołożę coś do tego co mi zostanie z tego auta i popatrzę się za czymś jeszcze lepszym prawdopodobnie za autem terenowym przynajmniej z 2000 roku.
Dzięki za rady. A i jeszcze co sądzicie o tej renówce ?
Grzesiek1965
Nowicjusz

06 Lis 2010, 13:50

Gdyby to AUDI było tylko złomem ,to było by dobrze,to jest kupa złomu,która trzyma się jakoś do kupy,jeszcze.Jeśli się chcesz przekonać,to najlepiej jest kupić,wtedy przyznasz piszącym rację.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)