Air Tec - Czy ktoś wie do czego służy?

13 Sty 2020, 23:04

Podłączone było do akumulatora i dolot owinięty był kablem (wyglądało jak grzałka która ogrzewa powietrze ) na kablu taśma i bandaż.
Bkbk
Nowicjusz

Zdjęcia: 2

14 Sty 2020, 10:08

W skrócie to jest moduł który rzekomo miał oszczędzać paliwo. dostępny na rynku USA.

Według producenta:
- Założenie takiego modułu to spełnienie najsurowszych normy emisji spalin, niezależnie od wieku silnika (uważam że nie jest to w rzeczywistości możliwe)
- Ulepszone spalanie oznacza czystszy silnik, co skutkuje dłuższą żywotnością silnika
- Olej silnikowy dłużej pozostaje czystszy, co powoduje mniejszy spadek ochrony
- Gdy spalanie zostanie poprawione, każda kropla mocy jest wyciskana z paliwa, co daje średnio 20% wzrost mocy użytecznej
- Najważniejsze oszczędności. Gdy silnik spala mieszankę paliwa tak wydajnie, że olej silnikowy nigdy nie staje się CZARNY, a emisje spadają o 80%, zyskujesz także dodatkowe przejechane kilometry

Tak to wygląda z opisu tego produktu ze strony producenta przetłumaczone na polski. Wygląda mi to na obiecanki czegoś co w rzeczywistości nie jest możliwe do spełnienia montując jedynie jakiś moduł.

Mógłbyś wrzucić zdjęcie jak to jest zamontowane w twoim samochodzie bo chętnie bym zobaczył to z ciekawości.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

14 Sty 2020, 10:43

Niestety wczoraj to wymontowalem
Ale w skrócie urządzenie podłączone prosto do akumulatora
Dolot powietrza owinięty "sreberkiem "
Na to mocna taśma dwustronna i na taśmę długi mocno owinięty i równo kabel
Na kabel znowu taśma dwustronna i na taśmę bandaż
Bkbk
Nowicjusz

14 Sty 2020, 11:53

Nie widziałem jeszcze czegoś takiego jak opisujesz. Być może że poprzedni właściciel sprawdzał czy to urządzenie działa lub był nieświadomy tego że ma coś takiego założone.
Cichy77
Forumowicz VIP

14 Sty 2020, 12:35

Poprzedni właściciel sprowadzil auto z Niemiec i twierdził że to było założone i nie ma pojecia co to może być
Bkbk
Nowicjusz

14 Sty 2020, 17:06

Jak teraz po zdjęciu pracuje silnik zauważyłeś jakieś różnice, coś się zmieniło?
Jaki to jest w ogóle silnik?
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

14 Sty 2020, 17:44

Po zdjeciu zauważyłem że wolniej się nagrzewa
I wydaje mi się że spalanie wcześniej było trochę mniejsze
Ale auto mam od kilku dni więc nie miałem czasu zauważyć wielu różnic
(Honda Civic VIII type r 2.0 201hp )
Bkbk
Nowicjusz

16 Sty 2020, 14:55

Auto fajne i tu spalanie w dużej mierze zależy od stylu jazdy jak chcesz jeździć ekonomicznie to tak nie przekraczaj okolic 3,7tyś. obr. :) Później zaczyna VTEC zaczyna pracę i przyspiesza się bardzo dynamicznie ale i spalanie rośnie. Generalnie jazdy z tym silnikiem trzeba się nauczyć bo można jeździć naprawdę oszczędnie ale potrafi też sporo wciągnąć przy bardzo dynamicznej jeździe :)

Kontroluj stan oleju szczególnie jak jeździsz bardzo dynamicznie.

Tu lektura która Ci się przyda vtec-dlaczego-tak-chwalony-vt82103.htm :ok:
Cichy77
Forumowicz VIP