Akumulator 72Ah do 2,5TDi - jakie polecacie?

02 Gru 2008, 21:32

Witam!

Muszę zakupić akumulator do Land Rover Discovery 2.5TDi '96. W instrukcji zalecają 72Ah. Myślałem o założeniu np. Centra, Varta, Bosch, Zap. Jakie macie doświadczenia z bateryjkami. Jaką polecacie?

Pozdro
Bartłomiej
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Polanów/Smardzewice

04 Gru 2008, 07:49

mam pełne zaufanie do varty jest najlepszą firmą patrz przy zakupie nie tylko na Ah ale ile ma AMPER to przy rozruchu dizla bardzo ważne żeby miał ponad 600A będzie droższy ale cię nie zawiedzie (obecnie mam Vartę która ma 7lat i chodzi w dizlu passat B5
fredas
Początkujący

04 Gru 2008, 07:55

nadmienię Ci że zeszłej zimy chodziła mi w tranzicie
fredas
Początkujący

04 Gru 2008, 12:19

Wszystkie firmy,które wymieniłeś są godne polecenia.Ja bym poustawiał je w tej kolejności - Centra,Warta,Bosch.Przy dieslu ważne jest,żeby zwrócić uwagę jak pisze kolega wyżej na prąd rozruchowy.Im większy tym lepszy - jest to bardzo ważne w zimie,jak samochód garażujesz na zewnątrz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Gru 2008, 07:33

Jest taka seria Centra Futura,co ma zwiększoną moc przy rozruchu(miałem kiedyś w Omedze 2.3 D) bardzo dobra i polecam,a teraz w V40 1.9 TD mam Vartę i do tego wzmacniacz 600W do subwoofera i nie miałem nigdy problemu z akumulatorem,a mam go już prawie dwa lata.
v40
Początkujący

18 Gru 2009, 01:32

no niestety mi tez w dyskotece padł aku jak pojawił się mróz :mad:
chciałem kupić centre future 77Ah 760A (powinna wleźć na styk) ale pojawił sie problem z polaryzacją biegunów bo akurat w tym typie aku centra robi prawy plus gdzie ja potrzebuję lewy plus :evil:
co mozecie jeszcze poza centrą polecić taki naprawde dobry i oby nie przesadnie drogi ? czy ZAPa warto brać pod uwagę ?
EdEk
Początkujący

Miejscowość: Wałcz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kultowe japońskie silniki
    Kultowe japońskie silniki nie bez powodów zdobyły na świecie rzesze fanów, którzy doceniają nie tylko ich niezawodność, ale również dużą podatność na modyfikacje. Oto kilka świetnych japońskich ...
    Volkswagen Amarok Canyon - samochód terenowy
    Volkswagen Samochody Użytkowe prezentuje podczas tegorocznej Wystawy Samochodów Użytkowych IAA w Hanowerze wiele nowości. Obok nowego Cross Caddy kolejną atrakcją jest Amarok Canyon. Model ten pokryty jest lakierem ...

18 Gru 2009, 02:45

Ja wybrałem vartę. Mam ją równy rok, wtedy dałem za nią 390zł. Nie miałem z nią problemów do dziś!!! Trochę pochechłała rozrusznikiem, ale nic. Na początku kręcił dobrze, ale po kilku próbach varta zaczęła słabnąć. Podejrzewam jednak, że jakieś syfne paliwko przymarzło na filtrze, bo tu przycisnęło -11, a teraz nawet -15 (tomaszów maz.). Na razie wziąłem aku do chałupy i ładuję, ale podejrzewam że to nic nie da żeby uruchimić landziochę.
Bartłomiej
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Polanów/Smardzewice

18 Gru 2009, 09:08

jaki typ Varty to jest ?
EdEk
Początkujący

Miejscowość: Wałcz

22 Gru 2009, 12:00

Varta Blue Dynamic
Bartłomiej