Akumulator nie ładuje się do końca

23 Lis 2017, 21:29

Mam takim problem auto stało miesiąc przychodzę odpalam nie chce kręcić wyciągam akumulator faktycznie rozładowany (mam diody na prostowniku) rano wskazują ze naładowany w 80%, wkładam do auta zaczyna kręcić słabo ale dalej nie odpala.. po 2 próbach całkowicie rozładowany, wracam podpinam pod inny prostownik ze wskaźnikiem i pokazuje mi 5A ładuje 5 godzine i to 5A w dół już nawet nie dygnie czy akumulator do kosza?
fanatyk1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 06 2011
Przebieg/rok: 46tys. km
Auto: Honda Civic VIII / VW Golf VII
Silnik: 1.8 VTEC, 1.2 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

23 Lis 2017, 23:48

fanatyk1 napisał(a):czy akumulator do kosza?
na to wygląda :/
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Lis 2017, 10:13

fanatyk1 napisał(a):po 2 próbach całkowicie rozładowany, wracam podpinam pod inny prostownik ze wskaźnikiem i pokazuje mi 5A ładuje 5 godzine i to 5A w dół już nawet nie dygnie
Akumulator pewnie uległ głębokiemu rozładowaniu przez ten miesiąc i raczej nic już z nim nie zrobisz i będziesz musiał kupić nowy.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

27 Lis 2017, 22:56

Koledzy a teraz mam taka sytuacje że ładuje trzeci akumulator auta pala ale za każdym razem jak podłączam do ładowania ampery wskazuje 5,5 a jak odłączam (po 10-12 h ładowania ) to zawsze 0,5 (tak jak na zdjęciu) wszystkie akumulatory walnięte i nie ładują się do końca ? czy nowy prostownik uszkodzony? czy tak ma być że nie zejdzie do 0
fanatyk1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 06 2011
Przebieg/rok: 46tys. km
Auto: Honda Civic VIII / VW Golf VII
Silnik: 1.8 VTEC, 1.2 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2009

28 Lis 2017, 10:42

fanatyk1 napisał(a):jak podłączam do ładowania ampery wskazuje 5,5 a jak odłączam (po 10-12 h ładowania ) to zawsze 0,5 (tak jak na zdjęciu) wszystkie akumulatory walnięte i nie ładują się do końca ? czy nowy prostownik uszkodzony? czy tak ma być że nie zejdzie do 0
Musisz na koniec sprawdzić napięcie jakie ma akumulator, jeżeli będzie miał 14,1 - 14,4V to go już możesz odłączyć (mierzone przy podłączonym prostowniku). Pamiętaj że napięcie nie może przekraczać 15V bo akumulator zacznie się gotować.

Nie wiem jakie masz tam te akumulatory ale zasada jest taka że jak ładujesz takim manualnym prostownikiem to akumulator powinno się ładować 1/10 wartością pojemności akumulatora czyli jak masz 45Ah to ładujesz 4,5A-5 Amper, przez około 10 godzin i to w zupełności powinno wystarczyć. Stan naładowania najlepiej sprawdzić w każdej celi gruszką :) to daje nam dokładny wizualny pogląd na rzeczywisty stan naładowanego akumulatora. Gęstość elektrolitu w poszczególnych celach to 1,27-1.28 g/m3, na takim testerze na menzurce jest podziałka zielona, żółta i czerwona. Ta metoda jest bardzo dobra bo sprawdzasz wszystkie cele i wiesz czy są ok i czy nie ma różnic.

Tu dodałem informację jak odczytać parametry gęstości elektrolitu i co one nam mówią o akumulatorze - Pomiar gęstości elektrolitu.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

29 Lis 2017, 10:36

Kacper napisał(a):Nie wiem jakie masz tam te akumulatory ale zasada jest taka że jak ładujesz takim manualnym prostownikiem to akumulator powinno się ładować 1/10 wartością pojemności akumulatora czyli jak masz 45Ah to ładujesz 4,5A-5 Amper, przez około 10 godzin i to w zupełności powinno wystarczyć.

Warto tu zaznaczyć, że podane dane dotyczące ładowania dotyczą aku całkowicie rozładowanego, czyli prądem 4,5A przez 10h ładuje się aku od zera.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000