Akumulator - problem!

24 Wrz 2008, 16:59

Witam mam akumulator firmy centra kupiony w 2006 roku, wszystko było ok dopóki nie przyszły chłodniejsze dni, deszczyk itd. poprostu rozruch nie zakręci trzeba pchnąć.. alternator ładnie ładuje itd. tylko dziwi mnie to że np. wieczorem odstawiam auto na parking, stoi w zimnie całą noc, rano jade do pracy i odpala normalnie, ale np. po pracy odpalam bo chce jechac do domu juz jest problem.. akumulator wyładowany.. troche mnie to dziwi ze przez cala noc sie nie wyladuje, zajade do pracy(gdzie alternator jeszcze go troche podladuje) a po 8 godzinach pracy wyladowany.. moze to wina jakis kabli albo cos podobnego, przewaznie zawsze jak mam z tym problem auto jest mokre od deszczu.. moze ktos cos poradzi.?
steve_lfc
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kluczbork

24 Wrz 2008, 19:37

Jeżeli problem pojawia się po deszczu to najprawdopodobniej po zamoczeniu robi się gdzieś zwarcie i dlatego rozładowuje akumulator.
Bierz amperomierz w ręce i sprawdź pobór prądu na zgaszonym silniku i wyłączonych wszystkich odbiornikach na suchym aucie i po przejażdżce w deszczu i będziesz wiedział co się dzieje
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

24 Wrz 2008, 22:04

Najlepiej rozłącz akumulator na noc, będziesz widział rezultat.
Jeżeli autko rano zapali,to rozładowanie( pobór prądu ) tkwi w samochoddzie, a gdy nie to akumulator do sprawdzenia mocy rozruchowej.
stefan215
Początkujący
Awatar użytkownika

25 Wrz 2008, 10:39

Ja napiszę inaczej - rozłącz akumulator jak przyjedziesz do pracy(wtedy on ci się rozładowuje).Ale przyczyną moze być np. brak jakiejś osłonki na alternatorze bądz rozruszniku i po wyłaczeniu silnika woda robi zwarcie na akumulatorze.Będzie to jakieś małe zwarcie,bo podczas jazdy ta woda jest wysuszana przez elektrykę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

25 Wrz 2008, 20:11

Takie osłonki jak kolega pisze powyżej wogóle nie wchodzą w temat. Akumulator w pojeżdzie ma wytrzymać całą noc na światłach postojowych i rano zapalić silnik.Samochody terenowe jezdżą w trudniejszych warunkach i też zapalają.
stefan215
Początkujący
Awatar użytkownika

25 Wrz 2008, 20:26

Takie osłonki jak kolega pisze powyżej wogóle nie wchodzą w temat.

kolego nie zgodzę się z tym miałem kiedyś taki problem że rozładowywało mi akumulator i po głębszym zbadaniu wina siedziała po stronie osłony alternatora.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

26 Wrz 2008, 15:52

Alternatory mają osłony i jeżeli ta pęknie lub coś sie z nią stanie,to podczas jazdy po wodzie,może robić się zwarcie.No i z tymi światełkami postojowymi na całą noc...Kontrowersyjna sprawa i zalezna od amperażu akumulatora oraz mocy rozrusznika.Np. przy akumulatorze 60Ah jak światełka postojowe bedą się świeciły przez 7,8 godzin,to cięzko będzie uruchomić silnik.Nie wspomnę już o zimie...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000