Akumulator - wyciągać i ładować, czy nie

08 Maj 2012, 12:49

Witam,
słyszałem różne opinie na teamt wyciągania akumulatorów z samochodu.

Gość od którego kupowałem nowy akumulator powiedział, że on osobiście nigdy akumulatora nie wyciąga i nawet jak wymienia akumulator to robi to na "podtrzymaniu", żeby przypadkiem się system nie zresetował i były problemy.

Z kolei słyszałem także taką opinię, że jeżeli się nie jeździ za dużo, to przez samą jazdę akumulator nigdy nie będzie naładowany na maksimum i warto od czasu do czasu wyciągnąć go i podładować prostownikiem.

Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Wyciągać i łądować, czy też nie? Czy system faktycznie moze się zresetować po wyciągnięciu akumulatora i trzeba będzie wszystko na nowo programować?
laraloo
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice
Prawo jazdy: 09 06 2010

17 Maj 2012, 14:53

Są autka takie,że gdy odłączysz aku to potem tylko serwis i programowanie :evil: ,ale do nich należą raczej kosmoloty,one zazwyczaj mają jeszcze jeden akumulatorek podtrzymujący.Możesz sobie kupić tzw.memory safer,który wpinasz w gniazdo zapalniczki,to urządzenie zapamiętuje kody i potem przesyła do komputera.Jakie masz autko?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

21 Maj 2012, 09:04

Mam Renault Megane Scenic I z 1999 roku.

Ostatnio miałem własnie taką sytuację, że trzeba było wymienić akumulator i potem okazało się, że część elektryki nie działa i auto nie odpala. Jako, że nie znam się na tym, to pierwsze co mi powiedziano, to to, że właśnie trzeba wszystko od nowa zaprogramować.

Okazało się, że to tylko bezpiecznik padł, ale na przyszłość wolałbym się upewnić jak to wygląda.
laraloo
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice
Prawo jazdy: 09 06 2010

31 Sie 2015, 09:39

Ja wyciągałem, ale mam starsze autko i jedyne co trzeba było programować, to stacje w radio. Nie wiem jak to wygląda w tych nowszych systemach czy się zapamiętuje czy nie, nie wiem. Jak jesteś z Katowic, to mogę polecić Ci naprawdę fajnego elektryka, stronka auto-elektronika.pl Bardzo uczciwy zakład!
Koziolll
Nowicjusz

Auto: Honda
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Powroty z wakacji
    Koniec sierpnia na drogach jak co roku oznacza powroty z wakacji. Wzmożony ruch, pośpiech kierowców spowodowany powrotami na ostatnią chwilę, obniżona koncentracja oraz paradoksalnie bardzo dobre warunki na drogach ...
    Co musisz wiedzieć o wymianie oleju?
    Regularna wymiana oleju silnikowego jest niezbędna, by samochód działał sprawnie i nie doszło do awarii silnika. Kierowcom zdarza się zapomnieć o wymianie oleju albo odkładać ją na później – często skutkuje ...