Akumulator Yuasa - jak sprawdzić rok produkcji?

17 Paź 2023, 12:17

ArteK napisał(a):Też się nad tym zastanawiałem czy ten tester czasem nie przekłamuje.

Możesz zmierzyć napięcie zwykłym miernikiem. Jak będzie takie samo albo bardzo zbliżone, to raczej tester masz sprawny. Tester oblicza SOC i SOH w ten sposób, że podaje na aku jakieś obciążenie i znając napięcie bez obciażenia i z obciażeniem oblicza SOH i SOC. To tak w abrdzo dużym uproszczeniu :)
ArteK napisał(a):Zostawię go i jak spadną temperatury zrobię taki test wystawiając akumulator na dwór i co 24h będę sprawdzał parametry.

Uwziałeś sie na niego :D Tylko uważaj, żeby go nie zasiarczyć, bo naprawdę szkoda tego aku.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Paź 2023, 12:51

MotoAlbercik napisał(a):Możesz zmierzyć napięcie zwykłym miernikiem. Jak będzie takie samo albo bardzo zbliżone, to raczej tester masz sprawny.
Jest praktycznie identyczne +-0,1V
MotoAlbercik napisał(a):Tylko uważaj, żeby go nie zasiarczyć, bo naprawdę szkoda tego aku.
Zobaczę jak to będzie wyglądało po jednej lub dwóch nocach, przedstawię na forum i nie będę go więcej męczył.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

16 Sie 2024, 15:11

Zakupiłem samochód z akumulatorem yuasa, na którym znalazłem 2 numery. Koło plusowego bieguna numer 078411 i koło minusowego TAZNDWW 9218216. Szukałem na forum jak rozszyfrować z którego roku jest. Na forum są kody z literami, a u mnie nie ma. Jeśli by ktoś mógł pomóc ustalić rok produkcji to z góry dziękuję.
Zbychu111
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    W ciąży za kierownicą, a bezpieczeństwo jazdy
    Nie ma powodu, żeby kobieta w ciąży, szczególnie w pierwszych miesiącach, rezygnowała z prowadzenia samochodu, ale należy brać pod uwagę czynniki, które mogą wpływać na bezpieczeństwo jazdy, takie jak zwiększona ...