Alarmy dostępne na alegro

16 Maj 2009, 20:28

Witam!

Chciałbym się dowiedzieć czy alarmy dostępne na alegro są w ogóle warte zachodu. Czy mechanicy warsztatach chcą takie alarmy zakładać. Jakie alarmy polecacie? Poniżej podaję znalezione na allegro:

[link do oferty na Allegro wygasł]

Ile może kosztować założenie takiego alarmu?

Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.
puceks
Nowicjusz

16 Maj 2009, 22:20

Alarm możesz założyć sobie sam,jeżeli masz jakieś pojęcie o elektryce samochodowej i wiesz jak czytać schematy - w każdym alarmie jest,a raczej być powinien schemat połaczeń.
Warsztaty nie lubią zakładać alarmów kupionych gdzie indziej niż u nich - dla nich to kasa.
Z tym alarmem SPY 5000 dałbym sobie spokój - na pilocie jest wyświetlacz,a ten pobiera duży prąd - bedzie trzeba często ładować akumulatorek.No i pewnie te akumulatorki(baterie) bedą jakiejś nieznanej firmy jak i pewnie ładowarka i nie będą długo trzymały.
Pilot do alarmu powinien być mały,poręczny i mieć dwa przycsiki i diodę.I to wystarczy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Maj 2009, 22:58

Ciekawy jestem waszego zdania co w przypadku jeśli zlece w warsztacie zamontowanie alarmu kupionego np. na alegro i będzie coś nie tak . Do kogo reklamacje : do warsztatu czy do sprzedawcy ? Montażysta będzie twierdził że montaż przeprowadził zgodnie z instrukcją , a allegrowicz będzie pewnie wine zwalał na tego rzemieślnika i ........
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

17 Maj 2009, 08:10

Osobiści nie brał bym żadnego z tych alarmów, są dość drogie i bardzo ubogie w zabezpieczenia, każdy posiada tylko blokadę zapłonu i czujnik wstrząsowy a gdzie czujnik pod maskę i czujniki ruchu (ultradźwiękowe) jak dla mnie to minimum te 4 zabezpieczenia w alarmie. Jest możliwość podpięcia ale nie ma ich w zestawie.
A co do montażu to kiedyś się dowiadywałem i za zamontowanie alarmu z wszystkimi tymi czujnikami i zdalnym uruchomieniem silnika powiedzieli mi 350-450zł :shock: a jak pytałem ile biorą jak oni zakładają alarm taki jaki chcą to 350-400zł za wszystko.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

17 Maj 2009, 10:57

Wygląda to tak,że jak coś nie będzie działało,to jest problem zdojściem co jest przyczyną - czy wada alarmy czy wina mechanika który to zakładał.Jest też mozliwość,że jak mechanik go montuje,a coś spieprzy,to winę zawsze może zwalić na uszkodzony alarm.A wymianą musisz martwić się ty.A jak kupujesz alarm u tego mechanika,to sprawa jest całkiem inna.I jest tak,że za założenie nie płacisz nic,bo jest ono gratis,albo kosztuje parę złotych - od 20 - 50.Zależy jak warsztat traktuje klientów.
Jak kupisz sobie alarm na allegro,to najlepiej założyć go samemu - w pudełku musi być schemat połączeń.Ale to trzeba znać się na elektryce samochodu.
I jak pisał kolega każdy najzwyklejszy dobry alarm powinien mieć odciącie zapłonu,ewentualnie dodatkowo pompki paliwa,wyjście na czujniki drzwiowe i bagażnika(ważne aby były to dwa osobne wyjścia,ponieważ np. w wielu samochodach po otwarciu bagażnika zaświeca się lampka bagażnika i kontrolka otwarcia bagażnika,a od drzwi jest osobna kontrolka i osobne światło.Jak jest tylko jedno wyjście,to jest tak,że po otwarciu bagażnika zaświecają się obie kontrolki i oba światła.Tak samo po otwarciu drzwi).Powinny być też czujniki ruchu i ewentualnie wyjście na jeszcze jakiś dodatkowy czujnik.No i oczywiście wyjście na centralny zamek.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

17 Maj 2009, 17:09

Kiedyś rozmawiałem z gościem ,który przyznał mi się,że parał się kradzieżami bryk(to było we Włoszech)pytałem go jaki jest najskuteczniejszy sposób zabezpieczenia samochodów,odpowiedział no wiesz ,zawsze jest laweta jeśli coś,wtedy najlepszym rozwiazaniem jest założenie takiego alarmu ,który droga radiową informuje ciebie,że ktoś dobiera się do twego samochodu ale to jest niebezpieczne gdyż można stracić życie(dzwonisz tylko na Policję)Drugim rozwiązaniem jest założenie odcięcia dopływu paliwa w jakis czas po uruchomieniu silnika i ruszeniu z miejsca,samochód staje a złodziej ucieka.Samochody otwierali najczęściej po wyrwaniu korka wlewu paliwa,zazwyczaj klucze do stacyjki były takie same i do drzwi tez,dorabiali klucz na podstawie zamkaNajlepiej mieć kilka rozwiązań jednocześnie.Tyle wiem na ten temat
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi i-MIEV - sukcesy rynkowe i sportowe
    Drugie z rzędu zwycięstwo Mitsubishi i-MiEV w organizowanym przez FIA pucharze "Alternative Energies Cup – kat. IIIA" to kolejne ważne wydarzenie w karierze tego modelu, która rozpoczęła się w Europie zaledwie ...