REKLAMA
Szanowni forumowicze,
Na początek chciałem wszystkich przywitać. Czytam wasze forum od dłuższego czasu, są tacy co mają pojęcie o autach. Jednak nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
Chciałem kupić auto, w którym się najlepiej czuję. Najlepiej się czuję w Audi A3 8P 2.0 TDI. 140PS a jeszcze lepiej 170PS. Jednak jego największą wadą jest awaryjność. I to niemal każdego egzemplarza, który ma przejechane 200tyś i więcej.
Miałem takie 2 auta + kolejne 2 u znajomych i każdy miał problemy z niezawodnością. Ja osobiście dużo wydawałem na utrzymanie.
Potem jeździłem:
- BMW 1 318i 2006r,
-BMW 1 116d 2011r,
- Avensis 3 126PS,
- Toyota Corolla E12 116PS,
- E46 318i 143PS,
Przedtem jeździłem:
- Clio 2 1,5dCi
- Leon 1 110PS
- Pasat B5 110PS
Jak widać auta z różnych półek cenowych. I żadne z nich nie dawało mi tyle frajdy z jazdy co Audi A3 8P.
Auta zmieniałem często, z w/w powodów.
Avensis III - auto bez dynamiki, na zakrętach stary golf 3 lepiej się zachowa. Corolla E12 lepiej, ale to nie to. BMW 1 niby coś podobnego, jednak jakieś takie dziwne w zakrętach, nie czułem się w nim pewnie. Przód nie wyciągał z zakrętów, przez co nie czułem się bezpiecznie. Może napęd na tył mi nie podchodzi. Mało dynamiczna. E46 - nie czuję się w niej. Dużo pozytywnych opinii w necie. Od na autostradzie przy 140km/h - słyszę tylko silnik, strasznie głośna. Brakuje jej 6 biegu. Mało dynamiczna, więcej hałasu z silnika niż tej dynamiki. Niby 330d jest ok, jednak nie rozwiąże innych niedogodności. Czuję się jak bym jechał krążownikiem - dla niektórych to plusy ;P.
Najbliżej A3 8P był leon 1(jednak odbiegał wyglądem i jakością wykonania wewnątrz) i BMW 1 j.w.
Dodam, że nie jestem 16 czy 22 latkiem, a to A3 mnie cieszyło.
Wsiadałem- oryginalne nagłośnienie bose super. Siedzenia wygodne, nie latałem po całej kabinie jak w Toyocie. Drogi trzymało się perfekcyjnie. Jeżdżę przepisowo, ale lubię, żeby auto mnie słuchało jak dodałem gazu w 2.0TDi to się zbierał, żeby "wstrzelić" się w lukę na drugim pasie w korku ;P. Jak by to powiedzieć, czułem się zintegrowany z tym autem - wszystko wszędzie widziałem. Dodatkowo - wygląd- bardzo ładne auto, jeszcze dodatkowe wyposażenie jak szyber dach, ksenony, nawigacja, parktroniki itd. Jednak awaryjność to największa wada tych aut.
Na koniec - na auto mogę wydać do 30tyś.
Czy jakieś auto w tej kwocie zapewni mi takie same lub lepsze wrażenia jak Audi 8P, i przy tym będące mało awaryjne?
Chyba tylko Wy mi zostaliście, bo już nie mam siły na wymiany aut.