Alfa 145 boxer na pierwsze auto

17 Cze 2016, 06:17

Witam.
Co myślicie o tym aucie z silnikiem 1.6 boxer z 95r. Prawko zdałem rok temu i od tej pory jeździłem autem rodziców ale czas coś swojego.
Użytkowanie:
Jazda z 1 pasażerem, 3 razy w tygodniu trasy 15km w 1 stronę i raz w tygodniu trasy 80km w 1 stronę. Raz w miesiącu jakiś wypad do 250km w 1 stronę.
Czy to auto zje mnie finanso? Jak z trwałością silnika, zawieszeniem (w tym egzemplarzu jest zmienione ale właściciel nie wie co to jest bo robił to ktoś przed nim). W tym egzemplarzu jeśli chodzi o krozje o jest tylko 1 pęcherzyk przy wlewie paliwa.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Pozdrawiam :D
michael2620
Początkujący

Auto: szukam

17 Cze 2016, 09:08

Zaraz się zacznie jaka to Alfa jest beee ale nie z Boxerem,kolega ma taką już 3lata i ani razu nie była na lawecie a ten egzemplarz który wrzuciłeś w linku pochodzi z forum alfaholików i z tego co pamiętam był kilka lat w jednych rękach tylko tyle że w zeszłym roku była do sprzedania w okolicach Krakowa (własnie od jednego z alfaholików) i też miała do zrobienia podsufitkę i klimę więc obecny sprzedający chyba nic przy niej nie zrobił..

I przy tym silniku musisz pamiętać że auto mało nie pali,po mieście potrafi łyknąć czasami nawet 12l.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Cze 2016, 09:11

O ile się nie mylę, to auto rok temu było wystawione na alfaholikach w Krk za 2.7k, a tu 2.8k z Mazowsza. Podejrzane.
Generalnie jak kupisz doinwestowany (taki jak ten) egzemplarz, oraz masz w zwyczaju dbanie o swoje rzeczy, będziesz zadowolony.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

17 Cze 2016, 09:29

Dokładnie dobrze pamiętasz :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

17 Cze 2016, 09:39

Szkoda, że mnie uprzedziłeś :mrgreen: ale już nie chciało mi się edytować
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

17 Cze 2016, 09:44

Napisałem to w moim wcześniejszym poście jeszcze :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault 5 Le Car Van
    W styczniu 1979 roku Heuliez zaproponował serię specjalną Le Car Van, która nawiązywała do wersji przeznaczonej na rynek amerykański. Była to wersja dwumiejscowa, zbudowana na bazie Renault 5 TS. Zamiast tylnych bocznych ...
    BMW Concept serii 5 Gran Turismo 2009
    BMW Concept serii 5 Gran Turismo łączy w sobie elegancję, przestronność i adaptacyjność. Atrybuty typowe dla prestiżowego sedana, nowoczesnego i wszechstronnego auta typu SAV (Sports Activity Vehicle) oraz klasycznego Gran ...

17 Cze 2016, 18:05

Dzięki za opinie :D Zakładając że auto podczas oględzin mi się spodoba to w jaki sposób dokonać transakcji? Gotówką czy przelewem( który będzie utrudniony bo auto stoi 200km od mojego domu) ?
Jeśli gotówką to jest jakiś druk który sprzedający powinien podpisać?
W ogłoszeniu jest napiasne "auto jest na środkach trwałych firmy. Wystawiam fakturę z pełnym vat-em". Więc nie będzie umowy kupna-sprzedaży? Mogę prosić o jakieś porady w sprawie formalności bo jeszcze nigdy nie kupowałem auta.
Z góry dzięki :D
michael2620
Początkujący

17 Cze 2016, 18:31

To nie takie kwoty, żeby płacić przelewami ;P

Jeżeli sprzedawca jest płatnikiem VAT to dostaniesz normalną fakturę jak za zakup telewizora. Dla Ciebie plus bo będziesz zwolniony z podatku pcc

E: Na fakturze zawsze znajduje się informacja o sposobie płatności
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

18 Cze 2016, 16:13

No i robisz prosty błąd czyli masz zamiar kupić auto które Ci się podoba a co ze stanem jesli będzie średnio? Druga sprawa jechać po auto za 2k 200km to też trochę mija się z celem no ale znowu tych Alf z boxerem praktycznie nie ma na sprzedaż.
Barol
Awatar użytkownika

18 Cze 2016, 17:43

Masz rację ale mega zauroczył mnie ten samochód haha :mrgreen: z tym że i tak odpuszczam bo nie mogę się doprosić aktualnych zdjęć od właściciela a całkiem w ciemno przez pół Polski nie będę jechał. Pozdrawiam :D
michael2620
Początkujący

19 Cze 2016, 10:04

Zdjęcia w ogłoszeniu są z zeszłego roku na pewno bo takie same były na alfoholikach.
Barol
Awatar użytkownika

19 Cze 2016, 11:43

Panowie doleje trochę tabasco to dej fajności Alfy boxer. :wink:

Zacznijmy od tego że autor już w pierwszym poście pyta o koszta a prawda jest taka że ta opcja jest skierowana do miłośnika marki który za bardzo nie spogląda na finans i nie przejmuje się tym że kupuje auto za 3k a po sezonie jazdy wyda 4k żeby mieć coś czego nie sprzeda za 2,5k

Więc co do samego auta to boxer z alfy jest mega wrażliwy na zaniedbania, więc wiara w to że miał zrobiony rozrząd albo pompę oleju z cenę 2,8k jest mocno idealistyczna. Do tego nie zapominajmy że jeżeli już były problemy i są przytarte panewki co jest też normą to remont pochłonie około 3-4k a gdzie reszta ???
Więc przyszłego amatora boxera wysłałbym do mechanika który ogarnie ten silnik bo to jest abecadło niech powie ile kosztuje zestaw gratów + obróbka wału i dwóch głowic... a to jest tylko teoretyzowanie bo dojdzie olej, rozrząd, ewentualne fuckapy w stylu przepustek, świec itp.
I pewnie powiecie że można kupić używkę ale powodzenie zabiegu niestety nie jest nawet 50/50 tylko znacznie mniej.

Zastanowiłbym się i to mocno... :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe