Alfa 147, który rocznik

19 Kwi 2021, 08:00

Witam, takie szybkie pytanko.
W weekend planuje jechać po samochód. Docelowo ma to być Alfa Romeo 147 i jedynie ten egzemplarz biorę pod uwagę.
Jednak zastanawiam się między 15 letnim modelem, a 18 letnim. Czy jest to jakaś różnica. Oglądałem już oba samochody, byłem również na stacji diagnostycznej i wszystko wydaje się być w obu okej. Nawet podłoga i progi się nie sypią.
Zastanawiam się który model będzie pewniejszy. Do starszej wersji ciągnie mnie to że ma moc podkręconą do 170KM, zaś nowsza wersja ma 140. Oba mają silnik 1.9
Jednak zależy mi na tym by nie odwiedzać co tydzień mechanika. Wiem. Że tego nikt nie przewidzi bo wszystko zależy jak były właściciel o nie dbał, jednak wolę też kogoś bardziej obeznanego opinie usłyszeć.
Jeszcze na koniec takie pytanie. Często słyszałem że alfy się często psują. A jak to wygląda w praktyce?
Mntr
Obserwowany

19 Kwi 2021, 09:10

Mntr napisał(a):Do starszej wersji ciągnie mnie to że ma moc podkręconą do 170KM, zaś nowsza wersja ma 140.

Poszukaj więc nowsze auto wersji z mocą 170KM. Po co kupować z mniejszą mocą podkręconą, skoro można taką moc kupić bez podkręcania?
Mntr napisał(a): Oba mają silnik 1.9

Wszystkie Alfy 147 mają Diesle tylko o pojemności 1.9 Różnią się tylko mocami - od 100 do 170 KM.
Diesle są dosyć trwałe i nie przysparzają jakichś większych problemów. A na pewno są lepsze niż silniki benzynowe, które są bardzo awaryjne. Problematyczna jest w nich niestety elektryka. Delikatne jest też zawieszenie, które mówiąc szczerze nie nadaje się na nasze polskie dziurawe i wyboiste drogi. I tu chyba właśnie zawieszenie jest najdroższe w naprawach, ponieważ wybijają się sworznie, a wymienić trzeba całość.
Jeżeli chodzi o modele starsze czy nowsze, to przy Dieslu nie ma chyba różnicy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Kwi 2021, 10:30

Rozpatrujesz nastolatki, kup tego, który będzie w lepszym stanie. Moc zawsze możesz sobie podnieść we własnym zakresie (jeśli auto będzie rokujące technicznie).

Od siebie - takie auta już po tuningu (podniesienie mocy), mogą okazać się zmęczone życiem. Bo w końcu po co do spokojnej jazdy podnosić moc?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

21 Kwi 2021, 14:20

Masz jakieś linki do ogłoszeń?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Idzie wiosna - uwaga na biegaczy i rowerzystów
    W marcu dla wielu osób rozpoczyna się sezon aktywności na świeżym powietrzu. Biegacze zaczynają intensywne treningi do wiosennych imprez biegowych, a do wielu miast po zimowej przerwie wracają rowery miejskie. Na te ...