Alfa 156 - nie można zdjąć wahacza

23 Sie 2009, 15:23

Wczoraj wymienialiśmy wahacze w Alfie, a raczej próbowaliśmy bo dolny wahacz jest tak przyczepiony do piasty że niczym go nie można ruszyć. Kilka godzin walenia młotkiem, ściągacz, podgrzewanie palnikiem i nic. Nie wiem jak oni to poprzednio zrobili ale jest to prawie jak zespawane. Co można jeszcze spróbować żeby póściło??
Kamilp
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
  • 23 Sie 2009, 15:30

Chodzi o sworzen wachacza?
    W Krwi benzyna, zamiast Serca turbina
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

23 Sie 2009, 15:58

tak
    Kamilp
    Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

23 Sie 2009, 18:58

Mam nadzieję,że odjąłeś całkowicie piastę z wahaczem?!Jeśli nie to tak go nie wybijesz(amortyzacja),musisz odjąć piastę całkowicie z wahaczem ,podłożyć coś tak by móc sworzeń wybić,do tego potrzebny ci będzie nie młotek tylko duży młot,ja gdy wybijałem sam sworzeń z wahacza(Mercedes 190) musiałem z całej siły krochmalnąć kilka razy młotem 5 kilowym,ty pytasz rozumiem jak wybić śrubę mocującą sworzeń do piasty?!Uderzenie musi być b.mocne :!: Zobacz także czy nie ma tam podobnie jak u mnie śruby ,która wkładana jest w wyżłobienie śruby sworznia,ja nie mam nakrętki z góry np.Jeśli u ciebie nakrętka jest to pamiętaj ona przed uderzeniem musi być nakręcona na śrubę bo inaczej zniszczysz gwinty ,musisz ją tylko poluzować trochę.Jeszcze jedno tam masz chyba niewymienne sworznie ,wahacz jest więc do wymiany cały ,krochmalnąć musisz b.mocno! :!:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      Dacia Duster 2018 - komfort i terenowe właściwości
      Nowa Dacia Duster zaprezentowana po raz pierwszy na wrześniowym Salonie Samochodowym we Frankfurcie zaprezentowała całkowicie zmieniony design nadwozia i zaprojektowane od nowa wnętrze. Jest połączeniem komfortu i terenowych ...