Alfa 159 1.9 JTD - nie równo chodzi przy zapaleniu - święci kontrolka

10 Sty 2020, 20:08

witam mam alfe jak zapali to nie równo chodzi, potem jak ciepły silnik to już ok.

Świeci kontrolka świec i komunikat : NIEDOSTĘPNE ŚWIECE NAGRZEWNICY WSTĘPNEJ

sprawdzałem świece sposobem jeden koniec kabelka do swiecy a drugi do plusa i jest zwarcie czyli sa chyba ok ?

Co to może być, czy ten mój sposób sprawdzenia jest zły i czy może mimo wszystko te świece są złe.

Czy coś innego może być przyczyną tej nie równiej pracy na zimnym ?

pozdrawiam
loret
Początkujący

• 11 Sty 2020, 14:10

loret napisał(a):sprawdzałem świece sposobem jeden koniec kabelka do swiecy a drugi do plusa i jest zwarcie czyli sa chyba ok ?
    Teoretycznie tak ale mogą słabo grzać. Q taki sposób nie sprawdzisz dokładnie świecy.

loret napisał(a):Świeci kontrolka świec i komunikat : NIEDOSTĘPNE ŚWIECE NAGRZEWNICY WSTĘPNEJ
    Układ ogrzewania wstępnego podgrzewa świece przed odpaleniem silniki i czas w jakim świece będą grzały zależny jest od temperatury zewnętrznej czyli w fazie ogrzewania wstępnego moduł PCM otrzymuje sygnał z informacją o temperaturze silnika z czujnika temperatury głowicy cylindrów i na tej podstawie określa czas ogrzewania wstępnego. Im niższa temperatura, tym dłuższy czas ogrzewania wstępnego. Czas maksymalny wynosi 8 sekund przy temperaturze -20°C lub niższej.

Jest też ogrzewanie wtórne które aktywuje się tuż po odpaleniu silnika. Działa ona przy niskich obrotach silnika chyba max do 2500 obr. / min. Maksymalny czas tej fazy wynosi 30 sekund przy temperaturze -20°C lub niższej.

Mając to na uwadze świece w tym samochodzie powinny grzać dwuetapowo.

Najlepiej podłącz jakiś interfejs i sprawdź błędy tam otrzymasz konkretne kody które mogą tu bardzo pomóc w rozwiązaniu problemu.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      BMW ActiveE (od r. 2010) - samochód elektryczny
      Na początku 2010 r., zaledwie rok po debiucie MINI E, BMW Group poczyniła kolejny wielki krok w kierunku opracowania pojazdów produkcyjnych o zerowym poziomie emisji spalin w postaci światowej premiery BMW Concept ...