Alfa 159 1.9 JTD - nie równo chodzi przy zapaleniu - święci kontrolka

10 Sty 2020, 19:08

witam mam alfe jak zapali to nie równo chodzi, potem jak ciepły silnik to już ok.

Świeci kontrolka świec i komunikat : NIEDOSTĘPNE ŚWIECE NAGRZEWNICY WSTĘPNEJ

sprawdzałem świece sposobem jeden koniec kabelka do swiecy a drugi do plusa i jest zwarcie czyli sa chyba ok ?

Co to może być, czy ten mój sposób sprawdzenia jest zły i czy może mimo wszystko te świece są złe.

Czy coś innego może być przyczyną tej nie równiej pracy na zimnym ?

pozdrawiam
loret
Początkujący

• 11 Sty 2020, 13:10

loret napisał(a):sprawdzałem świece sposobem jeden koniec kabelka do swiecy a drugi do plusa i jest zwarcie czyli sa chyba ok ?
    Teoretycznie tak ale mogą słabo grzać. Q taki sposób nie sprawdzisz dokładnie świecy.

loret napisał(a):Świeci kontrolka świec i komunikat : NIEDOSTĘPNE ŚWIECE NAGRZEWNICY WSTĘPNEJ
    Układ ogrzewania wstępnego podgrzewa świece przed odpaleniem silniki i czas w jakim świece będą grzały zależny jest od temperatury zewnętrznej czyli w fazie ogrzewania wstępnego moduł PCM otrzymuje sygnał z informacją o temperaturze silnika z czujnika temperatury głowicy cylindrów i na tej podstawie określa czas ogrzewania wstępnego. Im niższa temperatura, tym dłuższy czas ogrzewania wstępnego. Czas maksymalny wynosi 8 sekund przy temperaturze -20°C lub niższej.

Jest też ogrzewanie wtórne które aktywuje się tuż po odpaleniu silnika. Działa ona przy niskich obrotach silnika chyba max do 2500 obr. / min. Maksymalny czas tej fazy wynosi 30 sekund przy temperaturze -20°C lub niższej.

Mając to na uwadze świece w tym samochodzie powinny grzać dwuetapowo.

Najlepiej podłącz jakiś interfejs i sprawdź błędy tam otrzymasz konkretne kody które mogą tu bardzo pomóc w rozwiązaniu problemu.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
      Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
      Sprawdź, czy poprawnie otwierasz drzwi do samochodu!
      Rozpoczął się sezon rowerowy. Kierowcy powinni zwrócić szczególną uwagę na bezpieczeństwo rowerzystów nie tylko podczas jazdy, lecz także przy wysiadaniu z samochodu. W tym celu warto opanować holenderską ...