Alfa 159 czy BMW (e90 lub e60). ok 35k zl

31 Sty 2014, 19:56

i dlatego nigdy nie kupiłbym BMW - właśnie przez takich ludzi co nie widzą nic poza jednym :ok:
Jak w każdym temacie zamierzasz wciskać kit, że BMW się nie psuje i jest tanie to pogratulować to jest dopiero śmieszne... albo, drugi co proponuje BMW 1 na auto rodzinne, gdzie w Grande Punto jest więcej miejsca :lol: I kto tu jest śmieszny? :mrgreen:

Szkoda tylko, że Hondy mają niższe spadki wartości niż BMW, że o Lexusie nie wspomnę, a winni są sobie sami właściciele BMW, bo to właśnie przez nich byle Audi i Mercedes są droższe na rynku wtórnym. Już widzę jak BMW przejeździ Hondę bez nakładów finansowych przewyższających cenę auta...

Największym problemem marki BMW nie są problemy z ogólną trwałością aut tylko ich fani co nie potrafią przyznać racji co do wpadek tylko mówią, że to jednostkowy przypadek... przykład: silnik 1,6 z gównianym rozrządem, albo diesel 2,0 co może całować tłoki Hondowskiemu 2,2, albo wymiana klocków hamulcowych w e60 niezalecana bez podpięcia komputera...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

31 Sty 2014, 20:40

Ludzie nie ma samochodów idealnych, kazdy samochod wymaga wkladu finansowego. Najgorsze jest to ze im nowszy samochod tym gorszy.
fygfy
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: BMW E46
Silnik: 2.0ci 143KM
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2004

31 Sty 2014, 20:43

noooo w końcu ktoś kto ma BMW i mądrze gada :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

31 Sty 2014, 20:53

Dzida, już naprawdę myślałem, że Twoje kompleksy względem bmw zaczęły słabnąć a Ty znowu się kompromitujesz... Prawie tak jak jak jakiś czas temu kiedy rozwodziłeś się na temat gazowania dużych silników a w szczególności v8. Przecież jazda na lpg w Twoim mniemaniu to taki straszny wstyd :mrgreen:
Co może wiedzieć o bmw ktoś kto nigdy nie miał bmw? :mrgreen:
To samo tyczy się hondy :mrgreen: ?
dzida napisał(a):i dlatego nigdy nie kupiłbym BMW - właśnie przez takich ludzi co nie widzą nic poza jednym :ok:
Dlatego będziesz jeździł hyundayem ;p :mrgreen: :mrgreen:
dzida napisał(a):silnik 1,6 z gównianym rozrządem,
jeżdżę teraz 1.6 z gównianym rozrządem. Ponad 200tys. nakulane a wałek jak nowy, silnik nie klekocze jak to zwykli pisać co niektórzy i trzyma fabryczną moc. A jak już trzeba robić rozrząd bo ktoś zaniedba wymianę oleju to cały zestawik można kupić za 700-800zł po czym śmiało przejedzie się kolejne 300 tys.
Nie jest to silnik idealny bo pali bardzo dużo a jedzie średnio jednak wałek to jest niewielki problem.
dzida napisał(a):diesel 2,0 co może całować tłoki Hondowskiemu 2,2
A skąd wiesz??? ile miałeś hond? Iloma jeździłeś? Ile przejechałeś km. hondą?
Tak samo zauważyłem, że od jakiegoś czasu wychwalasz pod niebiosy lexusa i polecasz gdzie się da. Na jakiej podstawie? Ile takich samochodów użytkowałeś? Siedziałeś chociaż w lexusie?
Żeby ktoś nie myślał, że mam coś do hondy. Wręcz przeciwnie, cenie hondy za bezawaryjność, jeździłem accordem 1.8, którego bardzo miło wspominam i polecam jak mogę. Jednak nie przepadam za wysokoobrotowymi silnikami i bardziej odpowiada mi specyfika bmw.

Tak, że dzida, staraj się wypowiadać na temat samochodów, z którymi miałeś styczność. Niestety mało kto jest zainteresowany hyundaiem co pewnie Cię boli i jedziesz po bmw.

A wracając do tematu uważam, że era bezawaryjnych samochodów się skończyła niezależnie od producenta. Nie ma już samochodów bezawaryjnych, są mniej lub bardziej usterkowe. BMW to już z pewnością nie to samo bezproblemowe bmw. Jednak mając do wyboru alfę czy bmw nawet bym się nie zastanawiał. To dwie różne klasy samochodów... nawet obecnie bmw wyprzedza trwałością i bezawaryjnością alfe o całe lata świetlne.
Ostatnio edytowany przez kirin88, 31 Sty 2014, 21:04, edytowano w sumie 1 raz
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

31 Sty 2014, 21:03

kirin88 napisał(a):Prawie tak jak jak jakiś czas temu rozwodziłeś się na temat gazowania dużych silników a w szczególności v8. Przecież jazda na lpg w Twoim mniemaniu to taki straszny wstyd :mrgreen:

ja to odnosiłem gazowania topowych wersji, a nie V8, a że ktoś gazuje np. BMW M5 to tyle o nim świadczy co...

kirin88 napisał(a):Dlatego będziesz jeździł hyundayem ;p :mrgreen: :mrgreen:

przynajmniej się nie psuje mimo opini o awaryjności i tandecie ale to opinia tyle warto co o BMW

jeżdżę teraz 1.6 z gównianym rozrządem

hm, a ja myślałem, że ten 1,6 montowali dopiero w BMW 1...

Na jakiej podstawie? Ile takich samochodów użytkowałeś? Siedziałeś chociaż w lexusie?

mam spore grono znajomych, a nie takich na facebooku :ok:

Niestety mało kto jest zainteresowany hyundaiem co pewnie Cię boli i jedziesz po bmw.

nigdy nie twierdziłem, że Hyundai jest lepszy od BMW ale przynajmniej nie wychwalam jak hipokryta narcystyczne twierdzenia i legendy

nawet obecnie bmw wyprzedza trwałością i bezawaryjnością alfe o całe lata świetlne.

tak samo mogę zapytać, miałeś? różnica między alfistą a bumerem polega na tym, że pierwszy przyzna, że auto wymaga opieki, a drugi, że jest to najlepsze auto świata pod każdym względem ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

31 Sty 2014, 23:43

kirin88 napisał(a):A skąd wiesz??? ile miałeś hond? Iloma jeździłeś? Ile przejechałeś km. hondą?
Tak samo zauważyłem, że od jakiegoś czasu wychwalasz pod niebiosy lexusa i polecasz gdzie się da. Na jakiej podstawie? Ile takich samochodów użytkowałeś? Siedziałeś chociaż w lexusie?

To samo mnie ciekawi od dłuższego czasu szczerze mówiąc. BMW Wcale nie goni Lexusa to jest konkurencja, ciężko tu debatować co jest lepsze bo to bardzo solidne samochody. Równie dobrze można powiedzieć że Lexus goni BMW. One po prostu ze sobą konkurują i nadal są w pewien sposób różne, nie to co np. VW i Peugeot które dla potrzeb masy nie różnią się już niczym.

Generalnie stwierdzenie "wciąż" brzmi jakby BMW od lat goniło za Hondą :mrgreen:.

Pamiętam taki dzień gdy mój znajomy kupił sobie Hondę CRX, chwile później ja kupiłem już następne E30. Gdy u mnie okazało się że muszę zmienić kable WN to u niego już się śmialiśmy że możne odpalać samochód na pych nie wysiadając z niego... Podłoga była ekstra :ok:. Generalnie samochód Flinstonów.

Z każdą marką stało się to co się stało np.:

BMW powoli obniża jakość.

Mercedes szybko obniża jakość.

Audi ląduje między MB, a BMW.

Honda myślę że +/- trzyma się na podobnym poziomie co kiedyś, pewne rzeczy poprawili inne pogorszyli.

Z Lexusem mam zbyt małe rozeznanie żeby się wypowiedzieć.

Toyota mocno obniża jakość.

Hyundai ją z kolei bardzo podwyższył.

Skoda podwyższa jakość.

Alfa dosyć mocno podwyższa jakość.

Itp. Itd.

Jednak te samochody wciąż się różnią. Alfa Wciąż nie jest konkurencją dla BMW w żadnym kryterium... Co najwyżej ceny w proporcji do rocznika. Tyle.

dzida napisał(a):Największym problemem marki BMW nie są problemy z ogólną trwałością aut tylko ich fani co nie potrafią przyznać racji co do wpadek tylko mówią, że to jednostkowy przypadek...

Ja nawet nie jestem fanem BMW. To po prostu bardzo dobre samochody, a ja nie lubię kłamać. Nie mogę też powiedzieć że AR jest w jakikolwiek sposób do nich porównywalna... Zwłaszcza że z AR miałem akurat sporo do czynienia i do dziś mam znajomych którzy w tych samochodach zostali.

dzida napisał(a):nigdy nie twierdziłem, że Hyundai jest lepszy od BMW ale przynajmniej nie wychwalam jak hipokryta narcystyczne twierdzenia i legendy

Może dlatego że doskonale zdajesz sobie sprawę żebyś się publicznie ośmieszył :ok:??? No wtedy to bym chyba popuścił w gacie :mrgreen:. O Hyu nie ma pozytywnych legend... To pewnie też jest powód. To raczej samochody z tych niedocenianych. Zwłaszcza nowsze bo starsze to cofam bo jednak nie wszystkie.

dzida napisał(a):tak samo mogę zapytać, miałeś? różnica między alfistą a bumerem polega na tym, że pierwszy przyzna, że auto wymaga opieki, a drugi, że jest to najlepsze auto świata pod każdym względem ;)

No właśnie... Dokładnie tak, jako który się plasujesz???

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Rok produkcji: 1993
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

01 Lut 2014, 00:19

Ja oczywiście utożsamiam się z tymi co patrzą na model nie markę i potrafią powiedzieć, że jeżdżą autem bez duszy (Hyundaiem) niż ściemniać jakie to nie świetne auto. Po prostu nie lubię stereotypów.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

01 Lut 2014, 00:42

dzida napisał(a):Po prostu nie lubię stereotypów.

Ja też... Zwłaszcza takich że fiatowskie 1.9 JTD jest boskie diesle BMW to ZŁO I PAŹDZIERZ. To najlepszy przykład głupich mitów na tym forum...

Różnica jest taka że właściciel AR powie:

Cały samochód mi się sypię ale silnik jest super bo przez 100 tyś. KM naprawiałem w nim jedną rzecz.

Właściciel BMW powie:

Cały samochód jest super tylko ten silnik to paździerz bo musiałem w nim coś robić AŻ raz na 100 tyś KM.

Rozumiesz???

Vermin
Stały forumowicz

01 Lut 2014, 00:50

Pewnie, że rozumiem ale mam styczność i z 1,9 JTD i 320d i swoje zdanie na temat silników i ich kosztów mam ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

01 Lut 2014, 00:52

dzida napisał(a):Pewnie, że rozumiem ale mam styczność i z 1,9 JTD i 320d i swoje zdanie na temat silników i ich kosztów mam ;)

No ok, a z którym 2.0d, ich jest dosyć sporo??? Poza tym w momencie w którym mówisz że Diesle BMW są słabe to mówiąc Diesle BMW mówisz też np. o 3.0d.

Vermin
Stały forumowicz

01 Lut 2014, 01:12

Montowany w e90 przed liftem wersja 143KM bodajże, Kodowej nazwy nie znam.
O 3,0d złego słowa powiedzieć nie mogę i nie powiedziałem, chyba, że koszty napraw.
Poza tym diesel i BMW? Przecież to się wizerunkowo kupy nie ima.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

01 Lut 2014, 01:22

"Do autora - no coś Ty, alfa jest lepsza od BMW, przecież jest złożona z fiatoskich części owianych już legendarną sławą trwałości i niezawodności.

Przynajmniej w Alfie do wymiany rozrządu nie trzeba wyjmować silnika :D"

No i...? Co masz w ogóle na myśli?! Bo nie zrozumiałem za bardzo. Do czego to aluzja? Do rzekomej wymiany łańcucha rozrządu w silniku BMW? Piszę rzekomej, bo nie znam nikogo kto by to robił, podobno zaleca się po ponad 400 tys km wymienić, a też raczej nie ma potrzeby wyciągać z auta, bo łańcuch jest pod czapką.

Skończ już, bo się błaźnisz.

Dzida - mój kolega miał Hondę jak ja miałem równolegle BMW (znacznie starsze) no i z samą blacharką miał więcej babraniny co roku niż ja z mechaniką przez cały okres eksploatacji. A jak jechał to nie było widać tyłu auta jak przycisnął tyle oleju mu żarło. Teraz ma BMW i nie może uwierzyć, że silnik nie kopci i tak mało pali mimo 200 koni.

Ktoś tu coś mówił o Hyundaiu... miałem Accenta i z wyjątkiem silnika, który był super (silnik od Mitsubishi) to słabiutko generalnie, niby to się nie psuło jakoś strasznie, ale tandeta, jak i właściwości jezdne, fotele itd. beznadzieja. Blacharka masakra. Naprawdę nie ma się czym chwalić, więc się nie dziwię akurat temu. Bardziej mnie dziwi Twoja spina do BMW wieczna. Jakoś na forum BMW ludzie też nieraz jadą po swojej marce, mimo, że obietkywnie naprawdę dobrze wypada, a porównywanie do AR może najwyżej wzbudzić uśmiech politowania u kogoś kto ma pojęcie lub szybsze zabicie serca i rumieniec u pryszczatego gówniarza albo np. mike'a.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

01 Lut 2014, 01:32

ale tandeta, jak i właściwości jezdne, fotel

zauważ, że nigdy nie chwaliłem tego i nie ukrywałem
no i serio - jak można porównywa markę budżetową do premium. Jak BMW wypuszczało pierwszą e30 to Hyundai składał rowery...

Ja nie mam nic do BMW tylko do takiego wychwalania i wciskania ludziom jakie to nie są świetne auta. Ktoś szuka auta rodzinnego to BMW. Taniego do przemieszczania się z pkt A do B to też BMW. Czegoś wyróżniającego się na drodze - również BMW... - do tego piję. No i do pomijania wad argumentując je "nie wiem skąd to wziąłeś/wyczytałeś"...
Na priv z innymi użytkownikami już dawno to dostrzegliśmy i wielu po prostu dało sobie spokój z udzielaniem, bo z tym się nie da wygrać, bo Wasze argumenty "bo to włoskie, francuskie, korańskie" albo "stało obok Fiata" są za przeproszeniem g#$%^* warte :ok: i tak pozostali amatorzy beemek co w każdym temacie wciskają bmw, a jak ktoś powie coś z życia to jest debilem, zjebem i nie zna się, bo ma Hyundaia...
Wy zachwalajcie (bo inaczej nie umiecie), a ja będę potwierdzał albo sprzeciwiał się, bo po to jest forum aby wyrazić zdanie ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

01 Lut 2014, 01:36

O Lexusie też pisałeś to może warto wspomnieć, że 20 lat temu Lexus to było jakieś śmieszne g...o przy BMW, a teraz Lexus mocno nadgonił BMW stosując po prostu taktykę kopiuj-wklej. To BMW budowało wcześniej swoje samochody w taki sposób, nie Lexus. :)

Nie porównywałem Hyundaia do E30... Teraz mam Mazdę 323 starszą od Accenta I i jest lepsza zdecydowanie ogólnie z wyjątkiem silnika, ale ten jest z Mitsubishi, o ile wiem konstrukcje czysto Hyundaiowskie są kiepskie...

Chociaż ostatnio widziałem Accenta I z moim ubóstwionym 1.5 12v za tak śmieszne pieniądze, że chyba bym jego wolał niż Mazdę z uwagi na silnik właśnie. :roll:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

01 Lut 2014, 01:40

z tym e30 to obrazowo dałem tylko, bo ciężko to porównać

dla mnie najlepszą reklamą marki pod względem trwałości jest to, że auto przez 15 lat nie uległo ani jednej awarii czy usterce (np. -30 pod chmurką i pali za pierwszym, 2 spalone żarówki H4, oryginalny wydech i zawias prócz prawego wahacza) - mówię tu o swoim egzemplarzu, a że tandeta w środku to widać ale co zrobić jak się uczyli robić wtedy auta i kosztowało w salonie 31 500zł?

i powracając do tematu
- mam 35k
- na BMW wymienione w temacie mi nie starcza
- kupuje przez to alfę, bo można upolować coś ładnego
- jestem za biedny na BMW i możecie mi tak mówić, bo za tą kwotę chcę jeździć, a nie doprowadzać do stanu używalności auto

lub jak się boje Alfy

- kupuję Hondę Accord VII z silnikiem 2,2
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika