Alfa 159, oględziny i sprawdzenie.

26 Kwi 2012, 23:51

Z tego co wyczytałem kolektor ssący i koło dwumasowe to największe bolączki 1.9 jtdm 150 km. Czy w przeglądzie przed sprzedażowym przy podpieciu silnika pod komputer wykaże jakieś błedy jesli będzie coś nie tak z kolektorem lub kolem dwumasowym ? jesli nie jak sprawdzic ich stan i czy to jedyne poważne bolączki 159 ?
lukejro
Nowicjusz

Auto: Audi A6 2.4 V6 165 KM

11 Lip 2012, 13:28

Dwumas i kolektor nie są podpięte pod komputer, dlatego należy je sprawdzić w inny sposób. Zarówno sprawdzenie jednego i drugiego podzespołu w dużej mierze zależy od jazdy próbnej.

Uszkodzony kolektor będzie powodował, że samochód będzie dość nierównomiernie przyspieszał - możliwe są znaczące spadki mocy w czasie jazdy i intensywnego przyspieszania, a nawet wyłączenie turbiny podczas jazdy (popularny notlauf).

Natomiast w kwestii koła dwumasowego - jest to część która odpowiada za tłumienie wibracji generowane przez silnik, zatem nadmierne wibracji karoserii mogą świadczyć o jego złym stanie, podobnie jak przydźwięk w pracy silnika na biegu jałowym (po wciśnięciu sprzęgła zanikający). No i kolejny test, chyba najbardziej konkretny - podczas jazdy, na przykład przy 1500rpm na trzecim biegu wykorzystać pełną moc silnika (gaz w opór) - wyczuwalne drgania karoserii i metaliczny dźwięk świadczy, że koło dwumasowe nadaje się do wymiany. A pamiętajmy, że całkowity koszt takiej operacji powiększa się o zakup nowego sprzęgła - taki zabieg jest zalecany przez specjalistów.
gabono
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 07 2005
Auto: Alfa Romeo 147 1.9 JTD, 140KM

30 Kwi 2013, 10:45

Ja jak szukałem to sprawdzałem oferty przeglądów przed zakupem czy przedzakupowych czy przedsprzedażnych bo każdy mowi inaczej na taniprzeglad - jak nie było ofert to wysyłałem formularze i dostawałem maila od kilku ASO./ Wybrałem najlepszą i tak kupiłem auto 300 km od domu.
blokers
Obserwowany

Auto: Audi A4 B6
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla Verso (2001–2007)
    Bazująca w znaczniej mierze na Toyocie Corolli 9. generacji, Toyota Corolla Verso została zaprezentowana w 2001 roku. Oprócz walorów w postaci do maksimum praktycznego wnętrza oraz bagażnika o pojemności 417/1760 ...