ALFA ROMEO 146 - warto zakupić ten samochód?

26 Mar 2008, 20:00

Witam

Mam możliwość zakupu samochodu ALFA ROMEO 146 (r2000) z przebiegiem około 100 000 tys km za 10 000 tys zł.

Samochód jest w idealnym stanie (po krewnym - maniaku samochodowym)

Moje pytanie brzmi czy w takim razie warto zakupić ten samochód?
Sam nie jestem specjalistą, a opinię które posiadam się wykluczają :(

Zaprzyjaźniony mechanik powiedział mi, że auta te mają bardzo niskie podwozie i na dziurach może łatwo się coś urwać a części są bardzo drogie.

Zaś znajomi twierdzą, że jeżeli mam pewność że samochód jest w idealnym stanie to nie ma się nad czym zastanawiać tylko brać (bo samochód jest bardzo dobry).

więc jak to jest z tym modelem ?>
wilczybobek
Nowicjusz

26 Mar 2008, 23:17

To bierz pod warunkiem, że też będziesz o niego dbać. Alfy nie mają dobrej renomy pod względem awaryjności. Wcale nie przeczę, że to auto na dzień dzisiejszy jest w bardzo dobrej formie, ale taki stan nie będzie trwał wiecznie i w końcu Ty sam będziesz musiał zostać "maniakiem samochodowym".
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Mar 2008, 12:57

Alfy nie mają dobrej renomy pod względem awaryjności.

Czyli co często się psują ? Bo jak mam kupić samochód po to żeby potem w niego wkładać kasę, to nie bardzo mi sie to widzi...
Teraz mam seicento z 2002 i na razie żadnych problemów nie było.

PS.
a części naprawdę są takie drogie?
wilczybobek
Nowicjusz

27 Mar 2008, 17:33

Tak, to są wg. rankingów jedne z najgorszych aut pod względem awaryjności. Ceny części niskie nie są. Na rynku zamienników najtańsze są te części do aut które są najpopularniejsze. Alfy Romeo mimo, iż znane, to jednak nigdy rekordzistami pod względem sprzedaży nie były.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Minęło 40 lat Malucha - Fiat 126p
    Pierwsze egzemplarze Fiata 126p popularnego Malucha zmontowano 6 czerwca 1973 roku w zakładach dawnej Fabryki Samochodów Małolitrażowych w Bielsku-Białej, z oryginalnych włoskich części, gdyż wcześniej, od 1972 roku ...