Alfa Romeo 147 chwilowy brak mocy

16 Gru 2021, 11:12

Witam,
Posiadam Alfę Romeo 147 w dieslu.Dzisiaj odpaliłam samochód nietypowo odpalił po ruszeniu i dodawaniu gazu auto mułowato jechało brakowało mu mocy po przejechaniu 200 metrów z autem wszystko było w porządku normalnie jechało.Czy powinnam się martwić czy mógł być to jednorazowy przypadek powinnam sprawdzić u mechanika?
patkas
Nowicjusz

16 Gru 2021, 11:16

Przyczyn może być bardzo dużo. Nie masz czasem głębokiej rezerwy?
makomariusz
Nowicjusz

16 Gru 2021, 11:19

Zatankowane jest pół baku w tamtym roku wymieniłam rozrusznik żadna kontrola się nie zapala,że jest coś nie tak obroty nie falują jedyny problem to właśnie mimo dodawania gazu zmiany biegu auto mułowato jechało przez ok 200 metrów tak jak napisałam
patkas
Nowicjusz

16 Gru 2021, 11:21

Dodam jeszcze,że wczoraj samochód normalnie jechał nie było żadnych problemów
patkas
Nowicjusz

16 Gru 2021, 11:28

Jeśli auto jeździ już normalnie to mechanik raczej niewiele pomoże. Obserwuj czy problem się powtórzy.

Jeśli masz czytnik OBD to można sprawdzić czy są błędy.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

16 Gru 2021, 11:49

Dziękuję za odpowiedź.akurat czytnika OBD nie mam czy jest on skuteczny i warto go zakupić? Będę obserwowała czy problem się powtórzy
patkas
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

GT86 – Toyota, która kocha jazdę bokiem
    Przepis na klasyczne sportowe coupé jest od lat niezmienny i bajecznie prosty. Bierzemy dwudrzwiowe nadwozie o opływowym, smukłym kształcie, w jego przedniej części umieszczamy silnik, a siłę napędową kierujemy na ...

16 Gru 2021, 15:04

Czytnik OBD np. ELM327 zawsze warto mieć w aucie. Można odczytać niektóre parametry silnika oraz odczytywać i kasować błędy. Kosztuje parę złotych.
Co do problemu, to jak się powtórzy to daj znać. Robiłem ostatnio auto z podobnymi objawami, ale benzynę. Okazało się, że czujnik temp. cieczy chłodzącej jest uszkodzony - zawyżał temp.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Gru 2021, 15:22

Czy w trakcie tego jak działał nieprawidłowo wyświetliły się jakieś kontrolki?
Gość114260

16 Gru 2021, 17:47

Żadne kontrolki się nie zapaliły.Jak jest uszkodzony czujnik temperatury cieczy to jakie są objawy zepsucia lub na co zwrócić uwagę?
patkas
Nowicjusz

16 Gru 2021, 18:22

Nie powiedziałbym, że to czujnik temperatury.. Może być egr lub przepływomierz, potem do sprawdzenia czujniki(na pewno doładowania), zawór overboost. Na początek zaślepiłbym egr i sprawdził, potem odłączył przepływke. Może to być nawet filtr paliwa.
Gość114260