Alfa Romeo 147 Dziwne zjawiska

27 Kwi 2015, 18:09

Witam. Wymieniłem w mojej 147 radyjko z oryginlalnego Alfy na Pioneera. Nie wiem czy zbiegło się to z wymianą, czy jest to wina tego radia, ale dzieją mi się dziwne rzeczy z elektryką. Musiałem przerobic połączenie +12V do radia, bo w oryginalnej kostce tylko na jendym pinie zmierzyłem stałe +12V. Myslałem, że jeden kabel idzie od stacyjki +12 ale niestety nic takiego nie ma miejsca. Więc te +12V spiąłem z dwoma kablami wychodzącymi z kostki nowego radia- jednym od podtrzymania pamieci, a drugim zasilającym.
Wszystko na poczatku bylo ok. Teraz nie wiem dlaczego po zgaszeniu silnika radio czasem dalej działa, a czasem się wyłączy (powinno caly czas działac bo ma stałe +12 niezaleznie od działania stacyjki czy silnika). Wczoraj, gdy auto trochę przegazowałem to przy okolo 5500 tyś obrotow radio się wyłączyło. Po przyjezdzie do domu, wychodzę z auta a tu nie działa zamek centralny, otwarcie klapy bagaznika (z pilota i z wewnątrz auta), a światła w srodku auta zgasły. Przekręcam stacyjkę, wszyskie kontrolki się odpalaja, ale po sekundzie zgasaja. Przekręcam jeszcze raz i odpalam silnik bez problemu, po czym gaszę, wychodzę z auta i zamek działa bez problemu, tak jak reszta elektryki w samochodzie. Zdarzyło się to juz 2 raz.
Zapomniałem wspomnieć, że po odpaleniu tego silnika, na komputerze pierwszy raz pokazalo mi się "Distance to service 0km" czyli tak jakby komputer się zrestartował.
Co może być przyczyną takiego zachowania?
mickol
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 09 2011
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Alfa Romeo 147
Silnik: 1.6 TS 120KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Calibra GTC Concept
    Silnik 2.8, 325 KM. Bardzo podobna jest do Isignii, a ta jak wiadomo była i jest świetna. A wy co myślicie na temat nowej calibry? Jeszcze dodam, że ma kosztować około 200 tysięcy gdzieś to na angielskiej stronie przeczytałem. ...